Springen naar inhoud

- - - - -

Gentechvrij is dweilen met de kraan open


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Lathander

    Lathander


  • >1k berichten
  • 2501 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 januari 2010 - 20:09

http://www.kennislin...t-de-kraan-open


Genetisch veranderde planten zijn niet meer te stoppen. In Nederland hebben we daarom nieuwe regels nodig. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers in het nieuwe rapport ĎTrendanalyse Biotechnologie 2009í

"Invisible Pink Unicorns are beings of great spiritual power. We know this because they are capable of being invisible and pink at the same time. Like all religions, the Faith of the Invisible Pink Unicorns is based upon both logic and faith. We have faith that they are pink; we logically know that they are invisible because we can't see them."


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

tegnes

    tegnes


  • >25 berichten
  • 35 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 26 januari 2010 - 20:44

Door de groei van GM-gewassen en het feit dat ze in het buitenland alles op ťťn hoop gooien, worden gegarandeerd gentechvrije groenten steeds zeldzamer, en dus ook duurder. Maar is het straks onmogelijk om eraan te komen? Frank van der Wilk, mede-auteur van het rapport denkt van niet. ďGentechvrije soja uit BraziliŽ bestellen is mogelijk, maar het moet apart geselecteerd, ingepakt, en vervoerd worden. Dat is veel duurder dan wanneer je niet op gentechnologie let, en alle geteelde soja gewoon in ťťn grote silo gooit.Ē


Ik vind dat ze in dit artikel compleet de plank mis slaan wat betreft de economische belangen van GM-gewassen aangezien de belangrijkste reden voor GM is dat de boeren betere en sterkere gewassen telen, waardoor de kwaliteit en ook zeker de productie van de gewassen omhoog gaat. Waardoor ze meer verdienen, ook al wordt het product goedkoper doordat er meer aanbod komt.
Wetenschap is een opeenvolging van mislukkingen waarbij je iets nieuws ontdekt.

#3

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8252 berichten
  • VIP

Geplaatst op 26 januari 2010 - 23:58

Natuurlijk zou er meer aanbod kunnen komen, dat is altijd het idee achter genetisch gemodificeerd voedsel geweest. Meer en meer voedsel maken door het mogelijk te maken om voedsel op steeds meer plekken en met een hogere efficientie te produceren.

Men spreekt in het artikel echter niet zozeer over de economische belangen van GM-gewassen. Juist doordat er meer GM voedsel komt en dit zoals je ook zegt goedkoper wordt zal non GM voedsel duurder worden (zeker als hier aparte kanalen voor moeten bestaan).
"Meep meep meep." Beaker

#4

tegnes

    tegnes


  • >25 berichten
  • 35 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 31 januari 2010 - 14:56

Natuurlijk zou er meer aanbod kunnen komen, dat is altijd het idee achter genetisch gemodificeerd voedsel geweest. Meer en meer voedsel maken door het mogelijk te maken om voedsel op steeds meer plekken en met een hogere efficientie te produceren.

Men spreekt in het artikel echter niet zozeer over de economische belangen van GM-gewassen. Juist doordat er meer GM voedsel komt en dit zoals je ook zegt goedkoper wordt zal non GM voedsel duurder worden (zeker als hier aparte kanalen voor moeten bestaan).


Ik ben het zeker met je eens, maar het is handiger om terug te gaan naar de primaire oorzaak. Als non GM gewassen het net zo goed of beter zouden doen als GM gewassen dus als er evenveel of meer opbrengst zou zijn zou je geen GM voedsel in de schappen zien liggen. Omdat het dan niet meer winstgevend is.

Het is logisch dat als er meer van het ene is dat er dan minder van het andere komt (of duurder en exclusiever wordt) en ik vind het onzin om een artikel daarover te schrijven als er aan het primaire probleem wordt voorbijgegaan.
Wetenschap is een opeenvolging van mislukkingen waarbij je iets nieuws ontdekt.

#5

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8804 berichten
  • VIP

Geplaatst op 01 februari 2010 - 12:53

Eerlijkgezegd vind ik het een volkomen open deur... natuurlijk gaat non-GM voedsel veel duurder worden. Het begint al met lagere rendementen op het veld, en daarna moet het in een aparte productstroom met veel kleinere volumes getransporteerd worden. Maar daarna gaat dat nog verder: Als zoiets hier wordt verwerkt tot een eindproduct (zeg een kant en klaar maaltijd) dan zullen die ook weer apart geproduceerd moeten worden in kleine volumes enzovoorts.

Op die manier kan een heel klein verschil op het veld (zeg 10% betere yields) zich zo vertalen in een gigantisch prijsverschil in het consumentenproduct (bijvoorbeeld een factor 10).

Wat mij betreft logisch gevolg van iets 'moeilijks' willen waar verder geen voordeel aan zit. Je moet bijvoorbeeld ook niet om een pizza komen waarvan geen enkel component is geteeld m.b.v. kunstmest of iets dergelijks. Daar is geen markt voor, en als je het zelf in je achtertuin bij elkaar wilt telen wordt het een tijdrovende en prijzige operatie :eusa_whistle:
Victory through technology

#6

dragonitor

    dragonitor


  • >25 berichten
  • 49 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 februari 2010 - 09:40

Als GM beter is, waarom zouden we dan nog die andere eten? Het geeft heus geen chemisch gevoel. Ik heb liever een banaan zonder pitten dan met(of heet dat uitkweken?).





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures