Springen naar inhoud

Soda kristal vorm of poeder.


  • Log in om te kunnen reageren

#1

*_gast_Marckvdv_*

  • Gast

Geplaatst op 03 februari 2010 - 18:38

Ik wil thuis wel eens wat experimentjes doen met soda.
Altijd en het maakt niet uit wat voor een experiment, doet het experiment het wel, maar dan niet zo heel goed.
Kan het eraan liggen dat ik de poeder vorm van soda moet hebben?
Geplaatste afbeelding
Dit is de soda die ik heb. Kan ik dit ook fijn malen naar poeder?
En is dit Baking Soda in het engels? :eusa_whistle:
Misschien een beetje veel vragen, maar het maakt niet uit of je er een weet of allemaal post het maar gewoon.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8937 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 februari 2010 - 19:13

Ik wil thuis wel eens wat experimentjes doen met soda.
Altijd en het maakt niet uit wat voor een experiment, doet het experiment het wel, maar dan niet zo heel goed.
Kan het eraan liggen dat ik de poeder vorm van soda moet hebben?


Dat weet niemand zolang je niet aangeeft welke experimenten dan precies doet.

Dit is de soda die ik heb. Kan ik dit ook fijn malen naar poeder?


Ja.

En is dit Baking Soda in het engels?


Nee. Baking soda is natriumwaterstofcarbonaat (ook wel natriumbicarbonaat genoemd), NaHCO3. De soda die jij hebt is natriumcarbonaat, Na2CO3. Twee verschillende stoffen die verschillend reageren.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#3

*_gast_Marckvdv_*

  • Gast

Geplaatst op 03 februari 2010 - 19:18

Dankjewel voor je antwoord. Ik weet nou al wat ik wou weten.

#4

H.A.Workel

    H.A.Workel


  • >25 berichten
  • 57 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 februari 2010 - 12:55

Marck, dit is vermoedelijk kristalsoda, dwz soda met 10 mol water (180 gram) per mol natriumcarbonaat (106 gram). Als je dus een proefje doet waarbij watervrij gewerkt dient te worden zit je fout. Dan moet je watervrije soda hebben. maar dat is niet te koop in de supermarkt

#5

JanMeut

    JanMeut


  • >1k berichten
  • 2116 berichten
  • VIP

Geplaatst op 17 februari 2010 - 10:35

Maar kristalsoda kan je wel min of meer watervrij maken, is op zich al een aardig proefje. Neem een oud pannetje dat van RVS of onbeschadigd email is gemakt (beslist niet van aluminium!), doe hierin wat kristalsoda en verwarm het op de laagste stand die je fornuis heeft. De soda zal op een gegeven moment haar kristalwater afgeven. Pas boven de 1000 °C zal de soda smelten en uiteindelijk ontleden, maar ik vermoed dat je niet zover komt.

Laat het pannetje niet onbeheerd staan en bedenk dat de pan erg heet kan worden, veel heter dan bij koken. Als je een reageerbuis gebruikt ipv een pannetje moet je wel uitkijken dat de reageerbuis niet knapt, er komt nogal veel water vrij en door ongelijkmatige verwarming kan condensatie optreden en temperatuurverschil dat het buisje kan doen barsten.
β-Damascenon en maneschijn





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures