Messing vernikkelen

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 12

Messing vernikkelen

Hallo,

Ik had wat vraagjes omtrend het vernikkelen van messing. (ik weet niet of het hier in de juiste afdeling staat, zo nee, mijn excuses daarvoor)

Ten eerste, of het überhaupt wel mogelijk is. Ten tweede of een messing voorwerp dat vernikkeld is, aangetrokken wordt door een magneet, en in welke mate (niet - nauwelijks of erg sterk). En hoeveel dikker het voorwerp meestal wordt door dit process.

Het vernikkelen zal gebeuren zoals in deze video's beschreven wordt die ik op het internet gevonden heb (filmpjes zijn niet van mij):

de oplossing: http://www.youtube.com/watch?v=YVkFMJeotcg...feature=related

Het vernikkelen deel 1: http://www.youtube.com/watch?v=Lcz8Py7bjzQ...feature=related

Het vernikkelen deel 2: http://www.youtube.com/watch?v=Rdsl-JHb9Tg...feature=related

Bvd.

Berichten: 1.379

Re: Messing vernikkelen

Koent,

Beide filmpjes heb ik bekeken. Het betreft hier het z.g. electroless nickel zonder uitwendige stroombron en zonder electrisch circuit.

Je ziet het aan de overvloedige gasontwikkeling ( waterstof) direkt na het starten van de autokatalytische reaktie.

Het te vernikkelen voorwerp heeft een ingewikkelde vorm en om toch een gelijkmatige nikkellaag te krijgen kiest men meestal voor stroomloos nikkel. Anders moet je met hulpanodes gaan werken.

De uitleg van de spreker is echter heel slecht. Je kan helemaal niet volgen wat hij doet. Ik vraag me af of hij het zelf begrijpt.

De nikkellaag kan goed hechten aan het messing. Het is echter geen zuiver nikkel maar een nikkel-fosfor legering. Met ongeveer 8% fosfor. Door dit fosfor verdwijnt het ferromagnetisme uit het metaal en blijft er een zwak paramagnetisme over.

Bij het meer klassieke vernikkelen met een stroomcircuit vanuit een nikkelsulfaatoplossing krijg je wel ferromagnetisch nikkel. Tenminste, bij het dof-nikkel. Glansnikkel is echter ook al weer minder magnetisch dan het zuivere nikkel. Dat komt door ingebouwde restanten van het glansmiddel.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Reageer