Vrachtwagen en lading

Moderator: physicalattraction

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 21

Vrachtwagen en lading

Mijn leraar natuurkunde heeft het bij stroom en spanning altijd over "vrachtwagens die hun lading afleveren". Mijn vraag is: is de stroom de vrachtwagen, of de energie? Ik heb hier namelijk proefwerk van, en ik vergeet het telkens. Het is een beetje een stomme vraag voor iemand die in 4VWO zit, maarja... :eusa_whistle:
't Had carinae moeten zijn...

Gebruikersavatar
Berichten: 897

Re: Vrachtwagen en lading

volgens mij is het een slechte leraar.

Als je dan toch een analogie moet maken voor stroom doe het dan met een rivier waarbij het debiet de stroomsterkte is, water de elektronen en het hoogtverschil de spanning.

De stroomsterkte is de hoeveelheid ladingen die per seconde passeert.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.290

Re: Vrachtwagen en lading

Ik neem niet aan dat je docent gaat vragen of de energie de vrachtwagen is of zijn vracht.

Beschouw de elektronen in een stroomkring als de schakels in een (fiets)ketting. De spanningsbron is dan de trapas, die trekt aan de schakels, die daardoor ook aan elkaar trekken, en die daardoor aan dat achterwiel trekken. De schakels gaan rond, bewegingsenergie van de trapas wordt overgebracht naar de achteras. Er wordt onderweg niks in die schakels geladen of eruit gelost, ze geven alleen de kracht door.

In elektrische termen duwt en trekt die spanningsbron aan de elektronen van de geleider, die gaan daardoor door de kring stromen, in bijvoorbeeld het gloeidraadje van een lampje veroorzaken ze daarbij zoveel wrijving dat het draadje heet wordt. Er wordt onderweg niks in die elektronen gestopt of eruit gehaald, ze geven alleen de kracht door.

De spanning is de kracht die de spanningsbron op die elektronen"ketting" uitoefent, de stroomsterkte het aantal elektronen dat per seconde op een punt in de geleider passeert. De energie is een combniatie van die twee, het aantal elektronen dat door een verbruiker stroomt MAAL de kracht waarmee dat gebeurt.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Berichten: 21

Re: Vrachtwagen en lading

Oke, bedankt voor de hulp :eusa_whistle:

*verkeerde titel, die moest natuurlijk vrachtwagen oid zijn...
't Had carinae moeten zijn...

Reageer