Nikkelnitraat

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 1

Nikkelnitraat

beste mensen

wij zijn bezig met ons pws. Ons onderwerp is kristalliseren maar nu willen we weten waarom is nikkelnitraat groen welke verklaring zit hier achter alvast bedankt.

Gebruikersavatar
Berichten: 10.563

Re: Nikkelnitraat

Dit onderwerp past beter in het huiswerkforum en is daarom verplaatst.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Gebruikersavatar
Berichten: 3.963

Re: Nikkelnitraat

Dag Enko,

Als we kijken naar de elektronen configuratie van Ni zien we het volgende:

Ni: [Ar] 3d8 4s2

Op de 3d schil zitten maar 8 elektronen.

De oorzaak van de groenblauwe kleur is het gevolg van een d-d transitie. Hier een 3d natuurlijk.

Verklaring: Men kan de 3d schil nog eens onderverdelen in 2 verschillende subniveaus met een verschillende energie inhoud (zoals te zien in de figuur). Namelijk het t2g met een lagere energie en het eg subniveau met een hogere energie.

Het is mogelijk dat iets (bijv. een lichtstraal) voldoende energie kan leveren aan een van de elektronen van het t2g niveau en zodanig een elektron kan promoveren naar het eg subniveau. De energie nodig om een elektron te promoveren is natuurlijk afhankelijk van de opsplitsingsenergie ∆0 (hoe groter het 'gat' tussen de twee niveaus hoe meer energie nodig zal zijn, en dus hoe groter h.µ zal moeten zijn).

Belangrijk is ook dat de kleur die wij zien de complementaire kleur is die door de stof wordt geabsorbeerd. Je kan dit makkelijk zien in de kleurencirkel.

Aanschouw het volgend voorbeeld.

We zien een stof met een rode kleur, dan is de complementaire kleur (de kleur die de stof absorbeert) geel of groenachtig.

In jouw geval zien we dus een blauw groene kleur. De complementaire kleur is dus ongv. oranjerood. Dit wil zeggen dat licht met een golflengte die overeenstemt met oranjerood voldoende energie bezit om een elektron van het t2g subniveau te promoveren naar het eg subniveau.

Merk op: een d-d transitie zoals hier beschreven kan enkel maar de kleur verklaren indien de d-schil niet volledig ingenomen is of niet volledig leeg is!

Hopelijk was deze uitleg ongeveer duidelijk en ben je er wat mee...indien er toch een probleem zou zijn laat het gerust weten!

Mvg

Kravitz
Bijlagen
d_d_transitie.JPG
d_d_transitie.JPG (12.82 KiB) 141 keer bekeken
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

Reageer