Collageen en elastische vezels

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 8.614

Collageen en elastische vezels

Op microscopische preparaten die gefixeerd zijn in gestrekte toestand, kan men collagene en elastische vezels van elkaar onderscheiden m.b.v. een aantal kenmerken. Zo zijn elastische vezels bijvoorbeeld dunner en verlopen ze strakker dan de golvende, minder scherp afgelijnde collagene vezels.

Waardoor wordt dit golvend verloop van collageen veroorzaakt? Ik neem aan dat het te maken heeft met de opbouw ervan, maar wat het precies is, weet ik niet. Alvast bedankt!
Geloof niet alles wat je leest.


Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!

Berichten: 269

Re: Collageen en elastische vezels

Collageen bestaat uit tropocollageen dat wordt gerangschikt in collageen fibrillen die dan op hun beurt worden gerangschikt tot collageenvezels. Het zijn naar mijn weten de grensoverschrijdende koppelingen (cross linkages) tussen die tropocollagenen die ervoor zorgen dat collegeenvezels een nogal gekronkeld uiterlijk hebben.

Een meer gespecialiseerde uitleg over de opbouw van collageen vind je in 'functional anatomy of the vertebrates' waarin wordt vermeld dat collegaan bestaat uit verschillende sterk gerelateerde proteïnen die slechts verschillen in een bepaalde aminozuursequentie. Het zijn deze die kettingen vormen en zo collegeenvezels maken met een gebogen uiterlijk.

ik hoop dat dit een antwoord is op de vraag

Reageer