Verbruinen van een banaan

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.112

Verbruinen van een banaan

Waardoor wordt de buitenkant van een banaan veel sneller bruin als die gepeld is dan de niet gepelde banaan?

De buitenkant blijft toch de buitenkant!?

Berichten: 12.262

Re: Verbruinen van een banaan

Ik weet het niet zeker, maar ik zou aanneemen dat zuurstof ook via de binnenkant van de schil doordringt en vanaf daar mogelijk een rol speelt in de bruining?
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Verbruinen van een banaan

Dat denk ik ook. Je hebt 2 keer zoveel oppervlak dat direct wordt blootgesteld aan zuurstof.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 703

Re: Verbruinen van een banaan

Een vriend van mij had eens voor de grap een banaan in de vriezer gedaan. Toen we 'm dr uit haalden, was hij echt in een uur ofzo helemaal zwart geworden. Hoe zou dat dan komen?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Verbruinen van een banaan

Google is your friend...

Hier ongeveer hetzelfde antwoord in iets andere bewoordingen.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 339

Re: Verbruinen van een banaan

Ik weet het niet zeker, maar ik zou aanneemen dat zuurstof ook via de binnenkant van de schil doordringt en vanaf daar mogelijk een rol speelt in de bruining?
Stoten en knijpen geeft ook bruining. Ik dacht altijd dat het bruinworden van de schil kwam doordat je de schil beschadigt: cellen gaan kapot door het trekken aan de schil.

Reageer