Smaak

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 382

Smaak

Geachten,

Ik zat laatst te eten en toen kwam de volgende vraag bij mij op: "Wat geeft een appel nou zijn smaak? Hoe komt het dat wij suiker zoet vinden en citroen zuur?"

Toen ging ik dus zoeken op internet en toen kwam ik tegen dat men denkt dat dat te maken heeft met het vermogen van ons smaakzintuig om bepaalde chemische elementen te herkennen. Maar nu nog steeds snap ik niet helemaal, waarom wij nou de verbinding van natrium en chloor (keukenzout, NaCl) waarnemen als zout en niet bijvoorbeeld als zoet? Kortom: "Hoe kom het dat ons smaakzintuig bepaalde chemische verbindingen herkent als zout/zoet/aminu/bitter/zuur en niet als iets anders? Heeft dit te maken met de eigenschappen van de chemische elementen?"

Wie kan mij een handje helpen?

Fijn weekend!
Ik ben een kind van 13, dus als er dingen niet kloppen wilt u ze corrigeren. Bij voorbaat dank. Ik kom hier enkel om mijn kennis te verrijken en te delen met anderen.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Smaak

Het antwoord op jouw vraag is meer semantisch dan biologisch. Een bepaalde stof wordt waargenomen door je tong en dan gaat er een signaal (afhankelijk van welke chemoreceptoren geactiveerd zijn) via je nervus facialis en/of nervus glossopharyngeus naar je hersenstam vanwaar het naar je grote hersenen gaat om het te verwerken. Dat verwerken noemen we bij zoete stoffen het proeven van zoet, bij zoute stoffen het proeven van zout etc. Het is dus maar hoe je het noemt.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.088

Re: Smaak

Bovendien ligt het eraan welke smaak je wil onderscheiden. Zo kun je de smaak zout bijvoorbeeld waarnemen door bepaald ionentransport door celmembranen. Bij een zout heb je meer ionen, dus is er meer transport door dat membraan heen. Voor de smaak zuur geldt iets soortgelijks, maar dan worden alleen H+ ionen gemeten. Voor zoet en bitter hebben we G-proteïnen. Dit zijn receptoren met een bepaalde vorm waar moleculen van een andere specifieke vorm precies in passen, zoals een sleutel precies op een slot past. Zo kan deze recpetor bepaalde moleculen of gedeeltes van moleculen herkennen. En dan is er nog een vijfde basissmaak: umami. Deze werkt ook met G-proteïnen, aldus Wikipedia.

Reageer