uitsterven van diersoorten

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Berichten: 3

uitsterven van diersoorten

Hallo,

Ik moet voor biologie een scriptie schrijven, mijn onderwerp is:

Is het uitsterven van diersoorten de schuld van de mens?

Ik heb al heel veel informatie gevonden. Alleen 95% van de informatie zegt (onterecht volgens mij) meteen dat wij de schuldige zijn. Maar ik denk dat die mensen een beetje kortzichtig zijn. Want wij mensen zijn gewoon ook "dieren". We zijn alleen te ver ontwikkeld voor andere dieren om te kunnen concurreren. Dus schuld zou je het niet kunnen noemen dat dieren uitsterven, maar het is gewoon natuurlijke selectie.

Misschien heeft iemand anders wel bronnen van mensen die ongeveer het zelfde idee hebben als ik, of in iedergeval informatie die niet meteen aangeeft dat wij de "schuldige" zijn.

En natuurlijk zijn visies over andere ideeen ook van harte welkom.

greetz,

Berichten: 74

Re: uitsterven van diersoorten

Ik denk ook wel degelijk dat 'wij' de schuldige zijn, omwille van onze vervuiling, vernietigen van de natuur en sommige dieren hebben 'we' gewoon uitgeroeid!!

Berichten: 3

Re: uitsterven van diersoorten

ja, ben ik het gedeeltelijk mee eens, maar als je dan zegt dat wij "schuld" hebben, stel je "ons" dan boven de evolutie? Want ik denk dat je in evolutie opzich niets "fout" kan doen en wij mensen staan vind ik niet boven evolutie.

Maar natuurlijk zorgen wij er wel voor dat de dieren uitsterven.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.210

Re: uitsterven van diersoorten

je kan de mens niet de volledige schuld geven, maar wij zullen zeker en vast verantwoordelijk zijn voor het (versneld) uitsterven van dieren.

Het is niet omdat wij schulkdig zijn aan het verdwijnen van diersoorten, dan we niet onderworpen zijn aan evolutie of dat we erboven staan. doordat de mens zodanig is geevolueerd dat zij in staat is om de natuur (en dus ook zichzelf) te vernietigen, is zij dus verantwoordelijk (we missen vaak ook het gezond verstand om sommige zaken goed te gebruiken en andere zaken te laten).

Het kan goed zijn dat onze eigen technologien onze ondergang wordt, dan was dat ook een onderdeel van de evolutie. Als leven sterk genoeg is (en ik denk van wel) dan overleeft het ons wel ;) Hiermee wil ik ni zeggen dat we dan zomaar mogen doen en laten wat we willen, omdat het bij de evolutie hoort: wanneer een diersoort (of plantensoort :shock: ) verdwijnt, verdwijnen er genen uit de pool. Op zich kun je misschien denken, van een plant kan dat toch geen kwaad, maar heel wat planten bezitten unieke eigenschapen onder andere die wij kunnen gebruiken als medicatie.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.107

Re: uitsterven van diersoorten

Ik denk dat mensen wel degelijk schuld hebben aan het uitsterven van enkele diersoorten. Om een voorbeeld te noemen, met de walvisvaart hebben we ook bijna alle walvissen gedood. Dat is dan nu wat aan het minderen, maar ik denk zeker dat de mens veel invloed heeft gehad.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.210

Re: uitsterven van diersoorten

zeker en het zijn niet alleen de dieren die de mens om een of andere reden vangt, ook de dieren die hun biotoop verliezen door ingrijpen van de mens: zoveel insekten in het regenwoud, panda's (of worden er op hen ook gejaagd?) in china, koalas,...

Re: uitsterven van diersoorten

Natuurlijke selectie en evolutie.

Gebruikersavatar
Berichten: 740

Re: uitsterven van diersoorten

kijk evolutie is niet een kracht! Dus kunnen we er niet boven staan of eronder. Uitsterven van dieren is ook niet evolutie want evolutie is de overgang(al of niet traag) van iets naar iets anders, dood hoort er niet bij. Dieren zijn al meerdere malen uitgestorven en niet omdat ze niet goed genoeg waren! Er moet maar een soortje voor komen op een eilandje en als dat zinkt is dat soortje dood.... Niets met natuurlijk selectie te maken. Gewoon brute pech.

Zijn wij de oorzaak van uitsterven van enkele soorten? Wel van enkele soorten zijn we zeker, de dodo hebben we gewoon neer geknalt en katten ingevoerd(leuk voor vogels die niet goed vliegen....) Tasmaanse duivel, neer geknalt (at schaapjes en dat mag niet want enkel wij mogen dat eten). Dus voor bepaalde van die zaken zijn enkel wij schuldig. Voor de rest wel dat moeilijk te bewijzen want dan moet je eerst bewijzen dat wij de omgeving veranderen en dus dieren in competitie dwingen en ze dus drijven naar uitsterving zie klimaat zever. Wel is het zo dat nu veel dieren sterven en dat wij zeerveel van het land naar ons hand zetten en dus niet meer beschikbaar maken voor de rest.

Dus zijn wij de oorzaak misschien, (ik ben zeker maar das iets anders) wel moet je opletten met je evolutie theo want die klopt niet en dat snappen veel mensen niet. Het is te makkelijk om te zeggen wij zijn de natuur en de natuur(evolutie) weet wel wat hij doet.

xd
"My foot is fine, the chair died, but I don't think it suffered."

Berichten: 73

Re: uitsterven van diersoorten

Toch ook even opmerken dat de mensen ook bedreigde diersoorten proberen te conserveren :wink:

Denk maar aan genoombanken of het ex-situ behoud van de biodiversiteit (bijvoorbeeld in sommige dierentuinen of meer gespecialiseerde centra)
It's been said that everything in the universe is fundamentally composed of energy.Since energy cannot be created or destroyed,some speculate that living beings never truly die.Their life energy is simply returned to the universe in its simplest form.

Berichten: 3

Re: uitsterven van diersoorten

Ik ben van mening dat het uitsterven van diersoorten wel degelijk bij evolutie hoort (verkeerde mutaties gaan dood, maar door concurrentie doodgaan is ook evolutie)

En ik heb ook gehoord dat de evolutie theorie van darwin niet zo goed is, maar ik moet er wel vanuit gaan in mijn scriptie. Ik heb verder ook geen tijd om te redeneren vanuit andere theorien over het ontstaan en gaan van leven. En mn bio leraar vind darwin wel ok en zij bepaald mn cijfer ;) :shock:

Berichten: 43

Re: uitsterven van diersoorten

Ik ben van mening dat het uitsterven van diersoorten wel degelijk bij evolutie hoort (verkeerde mutaties gaan dood, maar door concurrentie doodgaan is ook evolutie)


Ik ben het niet met je eens. De jacht door de mens is de oorzaak geweest van het uitsterven van verschillende diersoorten, denk aan de dodo, en een bepaalde tijgersoort waarvan me de naam even is ontschoten. Ook bisons werden met uitsterven bedrijgd door de plezierjacht. Dit noem ik geen vormen van evolutie, want een dier zou nog zo goed aangepast kunnen zijn, maar tegen kogels is de evolutie niet opgewassen. Ook is er in dit geval geen sprake van concurentie, want bisons vormden geen bedrijging voor de mens, daar het voornamelijk voor de sport was.

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: uitsterven van diersoorten

als je zegt dat de mens er niets aan kan doen, dan ben je kortzichtig bezig. je geeft jezelf zo als het ware een vrijbrief om dieren uit te moorden.
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Berichten: 742

Re: uitsterven van diersoorten

Misschien nog wel even de kanttekening bij maken dat enorm veel soorten uitgestorven zijn voor de mens nog maar bestond. Wat niet wegneemt dat we inderdaad een actieve rol speelden/spelen bij het uitsterven van verschillende moderne soorten.

Berichten: 159

Re: uitsterven van diersoorten

Toch ook even opmerken dat de mensen ook bedreigde diersoorten proberen te conserveren  :wink:
Inderdaad; en of dat nou altijd zo zinvol is? Als de 'evolutie' wil dat een dier uitsterft, wie zijn wij dan om dat krampachtig proberen tegen te gaan? Zo is er een (omstreden) wetenschapper bezig om de uitgestorven buidelwolf weer tot leven te wekken.

Natuur is en blijft in beweging, en net zo min als dat wij moeten proberen bepaalde soorten uit te roeien, moeten we ook niet gaan proberen om krampachtig soorten te behouden die het niet redden, vind ik.

Maar goed, dat lijkt me een aardig discussiepunt, niet? ;-)

Gebruikersavatar
Berichten: 69

Re: uitsterven van diersoorten

Er zijn twee factoren verantwoordelijk voor het uisterven van dieren,in de huidige tijd en de recente tijden.

De eerste categorie zijn de deterministische factoren of niet-toevallige factoren : deze hangen samen met de mens. Hiermee bedoeld men elk ingrijpen van mensen bv. jagen,habitatvernietiging,en ook het broeikaseffect.

Op het hudige ogenblik is vooral habitatvernietiging verantwoordelijk : het vernietigen van het regenwoud,vervuilen en overbevissen van de zeeën enzovoort.

De tweede categorie zijn de stochastische of toevallige factoren : door de natuur veroorzaakt (en die kan wreed zijn !) bv ziekte,natuurrampen,natuurlijke klimaatswijziging of zelfs de inslag van een buitenaards object zoals 65 miljoen jaar geleden op de KT-grens (de KT-gebeurtenis,einde van de dino's). Meestal slechts van op kleine popualties van dieren of planten.

Nog even ! De mens is inderdaad vaak de oorzaak geweest,bepaalde diersoorten heeft men bewust uitgeroeid omdat ze oogsten vernietigden of de landbouw bedreigd bv. de tasmaanse buidelwolf (*1936). Dit omdat hij teveel schapen opvrat. De dodo,neergeknalt. Vele dieren,nog niet zo lang geleden,zijn doorde jacht of door de invoer van uitheemse predatoren zoals katten,honden,mangoesten,varkens uitgestorven. Dit lot is spijtig geneog vaak ten beurt gevallen aan zeldzame,bijzondere,unieke en prachtige eilandsoorten : slechts weinig eilanden zijn ongeschonden gebleven. En dan zijn ze nog de werkkamers van de evolutie ! Nu we toch bij evolutie zijn : uitstervenis het evolutionair lot van elke soort,hoe goed aangepast en heo talrijk ze ook is ,en als dat gebeurd kunnen wij als mens daar niks aan doen. Wij mensen gaan eveneens ooit dit lot tegemoet,maar mss vernietigen we eerder onszelf. Mar als er wel iets aante doen is is het aan de mens om de biodiversiteit te behouden en de natuur te beschermen,op alle mogelijke manieren. Ook om zo een gigantische uitsterving te vermijden bij het toppunt vna het broeikaseffect binnen zo'n 50-100 jaar ,maar of dat gaat lukken is vooralsnog zeer twijfelachtig. Ik hoop het want anders gaanduizenden soorten verloren. En denk eraan : elke 13 minuten sterft er een soort uit,dus er meot dringend iets gebeuren !En dat is volledig de rekening van de mens,en een eer dure. Maar hoe ,dat weet ik niet.
I love zoology! De ware wetenschapper verliest nooit het vermogen zich te verbazen.Het is de essentie van zijn bestaan. Darwin,1809-1882

Wallace,1823-1913

Reageer