De invloed van slaapproblemen op onze prestaties

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.820

De invloed van slaapproblemen op onze prestaties

(Primaire) insomnia staat voor (cfr. DSM-IV criteria):
* Moeite met inslapen of doorslapen, of niet uitgerust zijn na de slaap gedurende minstens één maand is de voornaamste klacht

* De slaapstoornis veroorzaakt significant lijden of beperkingen in het dagelijks leven

* De slaapstoornis is geen gevolg van narcolepsie, een slaapgebonden ademhalingsstoornis en is niet gerelateerd aan parasomnia

* De slaapstoornis komt niet enkel voor tijdens een andere psychische stoornis

* De slaapstoornis is geen gevolg van directe fysiologische effecten van een middel (bijvoorbeeld een geneesmiddel of drug) of een somatische aandoening

In de studie werd een onderscheid gemaakt tussen:

(1) groep met insomnia: bovenstaande criteria zijn aanwezig, echter gedurende 1 jaar of langer

(2) groep zonder insomnia (= controlegroep): zonder bovenstaande criteria én ze voelen zich overdag niet overmatig moe.


Verder werd in elke groep (de insomniagroep én de controlegroep) een onderscheid gemaakt tussen mensen die

(1) meer dan 6 u bleken te slapen (gemeten dmv. een polysomnografie = slaaponderzoek)

(2) 6 uur of minder bleken te slapen.


Men ging na hoe het gesteld was met hun:

- informatieverwerkingssnelheid = opdrachten onder tijdsdruk (meestal concentratietaken) uitvoeren, of reactietijdmetingen

- hun aandacht

- hun visueel geheugen

- en hun verbale woordvloeiendheid (verbal fluency): dit is het volgende:
Verbal fluency tests are a kind of psychological test in which participants have to say as many words as possible from a category in a given time (usually 60 seconds). This category can be semantic, such as animals or fruits, or phonemic, such as words that begin with letter p
Daaruit bleek dat:

- diegenen mét insomnia die > 6 uur sliepen, even goed presteerden als diegenen die vonden dat zij normaal sliepen (= controlegroep).

- Maar diegenen mét insomnia die 6 uur of minder sliepen, presteerden wel slechter dan de controlegroep (= diegenen die vonden dat ze normaal sliepen, zelfs als zij minder dan 6 uur sliepen!). De insomniagroep die 6u of minder sliep, had vooral moeite met het switchen van de aandacht van de ene naar de andere taak. Zij zouden dus vooral moeite hebben met het uitvoeren van dubbeltaken = meerdere taken tegelijk uitvoeren, maar waarbij onze aandacht eigenlijk snel van de ene taak naar de andere switchen, zoals bv. tegelijk studeren én TV kijken... :eusa_whistle:
...

Measurements: ...We compared the groups’ performance on a comprehensive neuropsychological battery that measured processing speed, attention, visual memory, and verbal fluency, while controlling for age, race, gender, education, body mass index, and physical and mental health.

Results: No significant differences were detected between insomniacs and controls. However, the insomnia with short sleep duration group compared to the control with normal or short sleep duration groups showed poorer neuropsychological performance in variables such as processing speed, set-switching attention, and number of visual memory errors and omissions. In contrast, the insomnia with normal sleep duration group showed no significant deficits.

Conclusions: Insomnia with objective short sleep duration is associated with deficits in set-switching attentional abilities, a key component of the “executive control of attention.” These findings suggest that objective sleep duration may predict the severity of chronic insomnia, including its effect on neurocognitive function.
uit: Fernandez-Mendoza J; Calhoun S; Bixler EO; Pejovic S; Karataraki M; Liao D; Vela-Bueno A; Ramos-Platon MJ; Sauder KA; Vgontzas AN. Insomnia with objective short sleep duration is associated with deficits in neuropsychological performance: a general population study. SLEEP 2010;33(4):459-465.


Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Berichten: 4.502

Re: De invloed van slaapproblemen op onze prestaties

Deze niet-deskundige respondent heeft al vele jaren een Truzementse met veel slaapgebrek naast zich in bed liggen die alleen meestal met een dosering Temazepam lekker kan slapen en daarna een paar dagen goed kan functionneren maar vervolgens in herhaling vervalt.


Het resultaat is dan ook veel vermoeidheid en de aanleiding daartoe is wrs. het gebrek aan tijd om de "accu"weer op te laden en hoe zou die "accu"weer rechtstreeks opgeladen kunnen worden zonder daar al te veel kunsten als Yoga,koude voetbaden,nachtwandelingen,etc,etc, voor te moeten uithalen.


Het is hoogst waarschijnlijk een karakterstructuur met een hoog waakgehalte (alert op alles);een permanente dosering van een verdovingsvorm,vergelijkbaar met Lyrica zou dat mogelijk kunnen bewerkstelligen maar moet nog worden uitgevonden.


De studieconclusies vermeld in de topic waren z.i. niet moeilijk vast te stellen,.maar de opheffing van de stoornis is wel het grootste probleem en daar ziet hij nog geen aanwijzing voor.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.820

Re: De invloed van slaapproblemen op onze prestaties

De studieconclusies vermeld in de topic waren z.i. niet moeilijk vast te stellen,.maar de opheffing van de stoornis is wel het grootste probleem en daar ziet hij nog geen aanwijzing voor.
Terechte opmerking! Er zijn wel therapieën die effectief zijn. Maar hoe effectief ze zijn, weet ik niet zomaar uit m'n hoofd. Ik vermoed dat ze vaak wel zorgen voor een afname van de klachten, maar niet voor een laten verdwijnen van de klachten. Zoals het zo vaak is, als het over de psycho(patho)logie gaat...


Benzodiazepines zijn sowieso niet aangewezen voor dagelijks gebruik, omdat ze tolerantie in de hand werken (steeds meer nodig om hetzelfde effect te verkrijgen, of, bij dezelfde dosis werken ze niet meer). Al zal bv. 1 pilletje per week die nadelige effecten niet kennen.


Die verhoogde alertheid is inderdaad wel vaker aanwezig. Men benoemt het dan als 'arousal'. En het zal vermoedelijk samenhangen met een onvermogen om voldoende te ontspannen, fysiek én mentaal. Ook de verwachting 'wéér niet te kunnen slapen' én de verwachting dat men morgen geen stuiver waard zal zijn, als men niet goed slaapt, liggen mee aan de basis daarvan. Want dan begint men ook te piekeren daarover, waardoor het adrenalinegehalte nog een stuk meer de lucht in gaat, wat weeral niet echt bevorderlijk is voor het 'tot rust te kunnen komen'. Het komt er dus op neer deze gedachten te verbannen, zo goed als mogelijk is. Ze kloppen trouwens ook niet steeds. Er bestaan technieken/ hulpmiddelen om deze gedachten wat bij te stellen, zoals ondermeer bij cognitieve therapie wordt gedaan. Samen dan met de bekende tips over slaaphygiëne.


Insomnia is bovendien niet altijd primair, maar ook wel vaker secundair, gebonden aan andere stoornissen/ pathologieën. De bekendste daarvan zijn het slaapapneusyndroom of depressie of... En dan komt het er natuurlijk op aan van deze te behandelen en zo de oorzaak weg te nemen. Met een operatie, medicatie, psychotherapie naargelang de oorzaak.


Tenslotte, vanuit m'n eigen ervaring... :eusa_whistle:

Mindfulness (MBCT) verdient mogelijks ook wel een plaatsje bij de aanpak van slaapstoornissen. Dit mini-studie'tje doet dit alvast vermoeden (al is het er eentje voor mensen met insomnia + een angststoornis), maar er is natuurlijk veel meer onderzoek naar nodig.

Al zal een cursus relaxatie vermoedelijk ook voor sommigen heilzaam zijn, tenminste als men in staat is te relaxeren, eens men in bed ligt.


Maar goed, nogmaals, je haalde zeker terecht aan dat het voor velen een moeilijk te behandelen probleem is.


Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Berichten: 4.502

Re: De invloed van slaapproblemen op onze prestaties

@DIDO: Bedankt voor je snelle reactie,we zullen de verwijzingen eens op hun waarde pogen te ontdekken.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.820

Re: De invloed van slaapproblemen op onze prestaties

Nog even de correcte link naar het studie'tje over MBCT bij slaapstoornissen (+ angst), aangezien de bovenstaande link verkeerd is:
@DIDO: Bedankt voor je snelle reactie,we zullen de verwijzingen eens op hun waarde pogen te ontdekken.
Succes! :eusa_whistle:


Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Reageer