Kabinet wil halvering antibiotica veehouderij

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Kabinet wil halvering antibiotica veehouderij

Kabinet wil halvering antibiotica veehouderij


In 2013 moet de veehouderij de helft minder antibiotica gebruiken dan nu. Dat hebben de demissionaire ministers Klink (Volksgezondheid, CDA) en Verburg (Landbouw, CDA) vrijdagavond bekendgemaakt.


Daarmee nemen de ministers strengere maatregelen tegen het antibioticagebruik. Verburg ging tot nu toe uit van een afname met 20 procent in 2011. De ministers reageren op een advies dat deskundigen hun gisteren stuurden over de opkomst van een nieuw type antibioticaresistentie, ESBL genaamd, in de veehouderij.


...


Lees verder: http://www.nrc.nl/wetenschap/article252182...ica_veehouderij


Bron: NRC Handelsblad

Berichten: 369

Re: Kabinet wil halvering antibiotica veehouderij

Over die ESBL wordt trouwens gezegd dat in Nederland 80 procent van het kippenvlees er al mee besmet is en dat zelfs 10 procent van de Belgen al drager is. Écht betrouwbare bronnen heb ik nog niet gezien (al wordt er gezegd dat de Belgische artsen dit bij een congres hebben bevestigd), maar dit is o.a. een bron. Getallen worden in Medisch Contact niet genoemd (enkel van Chicago's verpleeghuizen), maar het beschrijft wel hoe het met ESBL in verpleeghuizen staat.


Een passage uit dat Medisch Contact:

Sinds de jaren tachtig neemt het aantal ESBL’s toe. Enerzijds is dit te verklaren door een verbetering van de diagnostische technieken binnen het microbiologisch laboratorium. Anderzijds is er wereldwijd sprake van een reële toename. In ziekenhuizen is regelmatig sprake van epidemische verheffingen van infecties veroorzaakt door een ESBL, vooral op afdelingen met een hoge antibiotische druk, zoals een intensive care. Hier worden ESBL’s dan ook erkend als een epidemiologisch probleem.


Als binnen het ziekenhuis bij een patiënt een ESBL wordt gevonden, treft men direct beschermende maatregelen (minimaal contactisolatie). Hoewel er in de vorm van de WIP-richtlijn BRMO wel een duidelijk handvat is voor de indicatie tot isolatie in het ziekenhuis, bestaat er geen equivalente richtlijn voor verpleeghuizen.

In verschillende landen blijken verpleeghuisbewoners een belangrijk reservoir te zijn van ESBL-positieve E. coli en K. pneumoniae.2-8 Uit een onderzoek onder 117 patiënten in een verpleeghuis in Chicago bleek dat maar liefst 32 procent van de bewoners gekoloniseerd was met een ESBL.8 Ook komt het voor dat patiënten met een ESBL vanuit het ziekenhuis naar een verpleeghuis worden overgeplaatst. De frequentie van het probleem in Nederlandse verpleeghuizen is onbekend, terwijl wel sprake is een omvangrijke uitwisseling van patiënten tussen ziekenhuizen en verpleeghuizen. In de praktijk blijkt dat wisselend wordt omgegaan met het gegeven dat een patiënt een ESBL heeft. Vanuit micro biologische en verpleeghuisgenees kundige inzichten kunnen hierdoor problemen ontstaan.
Onzekerheid is de enige zekerheid die het leven te bieden heeft - leef daar naar!

Gebruikersavatar
Berichten: 662

Re: Kabinet wil halvering antibiotica veehouderij

ESBL staat voor Extended-Spectrum Beta-Lactamase, een familie van enzymen die beter zijn in het afbreken van beta-lactam antibiotica (zoals penicilline er één is) dan vroegere beta-lactamases en dus meer soorten antibiotica kunnen vernietigen (onder meer cefalosporinen).

Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Re: Kabinet wil halvering antibiotica veehouderij

Waarom gebruikt deze industrie nou eigenlijk antibiotica? Is het alleen om de kippen en ander vee dikker te maken?

Reageer