Tweedehands dna doet japanners beter sushi verteren

Moderator: Astro

Reageer
Berichten: 369

Tweedehands dna doet japanners beter sushi verteren

Japanners halen waarschijnlijk meer energie uit een hap zeewier dan westerlingen, doordat hun darmbacteriën er beter raad mee weten. Dat danken ze aan tweedehands DNA, overgenomen van een bacterie uit zee.


De darmbewoners schuwen geen enkel middel in hun overlevingsstrijd. En diefstal loont soms, laat nieuw onderzoek zien. Een groep Franse onderzoekers heeft ontdekt dat de bacteriën die Japanners met zich meedragen, vreemd DNA bezitten, afkomstig van een totaal ander type bacterie. Amerikaanse darmbacteriën hebben dit DNA niet, schrijven de onderzoekers in Nature.


Japanners eten namelijk veel nori, gedroogd zeewier van de Porphyra-familie: gemiddeld ruim veertien gram per dag. De darmbacteriën kunnen dat, na de genendiefstal, gemakkelijker verteren. Dat is niet alleen in hun eigen belang. Ook de gastheer of –vrouw profiteert daar waarschijnlijk van. De bacteriën scheiden de enzymen namelijk uit, en darmcellen kunnen een deel van de voedingsstoffen die vrijkomen, voor de neus van de bacteriën wegkapen.


Dit zijn enkele passages uit: http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/43320421/
Onzekerheid is de enige zekerheid die het leven te bieden heeft - leef daar naar!

Reageer