Versnellingsmeter

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 1

Versnellingsmeter

Hallo,

Voor een praktische opdracht natuurkunde hebben wij een versnellingsmeter gemaakt, door een loodje van 10 gram aan een stuk touw van 10 centimeter op te hangen in de bovenkant van een colafles. Op de bodem zit een stuk papier, net onder het loodje, met een schaalverdeling voor de versnelling. Deze is dus in m/s2.

Om de meter te ijken bedachten we het volgende: We bevestigen de meter aan een soort wiel, dat we d.m.v. een motortje constant laten draaien. Hierdoor zal het loodje een uitwijking hebben. De kracht die op het loodje werkt kunnen we uitrekenen met de middelpuntvliedende kracht. De uitwijking valt dan uit te rekenen, door middel van het ontbinden van krachten. Maar dan zitten we met het volgende probleem: Dan weten we enkel de kracht bij een bepaalde uitwijking. Is er dan een manier om vanuit die kracht bij versnelling uit te komen?

Alvast bedankt,

Thijs en Rik

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.933

Re: Versnellingsmeter

Ik snap niet goed hoe je aan de kracht komt. Het is veel makkelijker om direct tot de versnelling te komen. De hoek die het loodtouwtje maakt met de verticaal kun je ontbinden in twee componenten. De verticale is gelijk aan de versnelling van de zwaartekracht, en de horizontale is de versnelling die je zoekt.

Reageer