Springen naar inhoud

Vacuüm en verdampen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Choba

    Choba


  • >250 berichten
  • 421 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 mei 2010 - 17:31

Hallo,

Voor het maken van kristallen moet de concentratie van de oplossing stijging, dit gebeurt nu gewoon aan de lucht, verdampen. ](*,)

Nou leek het mij handig om de oplossing in glas te doen en dan vacuüm te trekken zodat het water makkelijker verdampt, maar nu zijn er paar dingen die ik niet weet/snap.

Als ik de fles met een vloeistof (stel gewoon water) redelijk vacuüm trek dan is er water en een "lege" ruimte. Oftewel er is een lage druk in de fles. Als het water begint te verdampen, krijg je dan weer langzaam een hogere druk of blijf het een lage druk maar dan met waterdamp in de "lege ruimte"? Ik wil namelijk het water dat verdampt weer wegzuigen, maar als er geen druk is (gas) dan kan ik ook niks wegzuigen.

Veranderd door Choba, 18 mei 2010 - 17:32


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

kotje

    kotje


  • >1k berichten
  • 3330 berichten
  • Verbannen

Geplaatst op 18 mei 2010 - 18:43

Hallo,

Voor het maken van kristallen moet de concentratie van de oplossing stijging, dit gebeurt nu gewoon aan de lucht, verdampen. ](*,)

Nou leek het mij handig om de oplossing in glas te doen en dan vacuüm te trekken zodat het water makkelijker verdampt, maar nu zijn er paar dingen die ik niet weet/snap.

Als ik de fles met een vloeistof (stel gewoon water) redelijk vacuüm trek dan is er water en een "lege" ruimte. Oftewel er is een lage druk in de fles. Als het water begint te verdampen, krijg je dan weer langzaam een hogere druk of blijf het een lage druk maar dan met waterdamp in de "lege ruimte"? Ik wil namelijk het water dat verdampt weer wegzuigen, maar als er geen druk is (gas) dan kan ik ook niks wegzuigen.


Bij elke temperatuur heeft water een bepaalde dampspanning (vul in: vapour pressure water in google). Water kookt als haar dampspanning gelijk is aan de uitwendige druk (in een open vat zal dit ongeveer gelijk zijn aan 100° C, op een bergtop zal het koken bij een lagere temperatuur).
In een gesloten vat zal de dampspanning water gelijk zijn aan een waarde overeenkomend met de temperatuur van het systeem.Als men de zaak begint vacuum te zuigen dan zal er lucht en waterdamp verdwijnen en zal er water verdampen zodanig dat de dampspanning water gelijk blijft bij de heersende temperatuur( het water kan wel wat afkoelen omdat verdampen warmte energie kost). Als de druk boven de waterige kristallen gelijk wordt aan de dampspanning water bij de heersende temperatuur dan zal zelfs het water beginnen te koken dus zeer snel verdampen tenminste als men verder gaat met vacuum zuigen.
Volgens mijn verstand kan er niets bestaan en toch bestaat dit alles?

#3

Choba

    Choba


  • >250 berichten
  • 421 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 mei 2010 - 09:31

Bedankt. Dat maakt het duidelijker.

Een iets andere vraag. Weet iemand ook toevallig hoe je (goedkoop) vacuüm dichte sluitingen kan maken?

#4

thermo1945

    thermo1945


  • >1k berichten
  • 3112 berichten
  • Verbannen

Geplaatst op 19 mei 2010 - 10:42

Weet iemand ook toevallig hoe je (goedkoop) vacuüm dichte sluitingen kan maken?

(Rubberen) ring(en)

#5

Mrtn

    Mrtn


  • >1k berichten
  • 4220 berichten
  • VIP

Geplaatst op 19 mei 2010 - 10:56

Als je in de keukenlade niets kan vinden: bedrijven als Eriks hebben hier spullen voor.
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures