Testen van voedingssupplementen.

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 12

Testen van voedingssupplementen.

Hallo!

Laat ik beginnen met me even voor te stellen: ik ben een fanatieke krachtsporter die al een aantal jaren met deze sport bezig is. Behalve de fysieke vooruitgang die ik hiermee behaal ben ik ook zeer sterk geinteresseerd in de (sport) wetenschap. Ik ben dus niet de stereotype anabolen spuitende IQ-loze spierbundel. ;)

De reden dat ik me op dit forum heb aangemeld is dat ik de laatste tijd steeds meer verontrustende berichten lees m.b.t. voedingssupplementen. Ze bevatten vaak niet hetgeen dat staat aangegeven op het label. In het gunstigste geval betekent dit dat bepaalde ingredienten zijn ondergedoseerd of van slechte kwaliteit (vooral bij bepaalde kruidenextracten). Gevaarlijk wordt het als ze teveel zware metalen bevatten of zelfs opzettelijk zijn 'gespiked' met bepaalde drugs (amfetamines, AAS etc.) om de effectiviteit te vergroten. De laatste tijd komen hierover steeds meer berichten naar buiten. Nadat deze link: http://www.nytimes.com/2010/05/26/health/p...6herbal.html?hp de druppel was die mijn emmer deed overlopen wil ik graag zelf de producten die ik supplementeer laten testen. Een CoA (die een leverancier vaak niet eens kan/wil aantonen) is in deze industrie namelijk weinig waard.

Om het simpel te houden zou ik graag eerst beginnen met een simpele test: de proteinenverhouding in mijn ewitpoeder. Op het label staat dat 100gr poeder 80 gram ewit bevat en dat zou ik graag willen controleren. Maar ik heb geen enkel idee hoe ik dit moet doen. Zijn er hier simpele testjes voor die ik thuis kan uitvoeren? Of moet ik dit naar een gespecialiseerd lab sturen en daar laten analyseren? Welke labs kunnen me hierbij helpen en wat zijn de kosten?

Hopelijk kan iemand me hierbij verder wijzen. Ik ben namelijk van plan om deze testen openbaar te maken op een groot bodybuildforum zodat iedereen inzage krijgt in de oprechtheid van bepaalde fabrikanten. Als dit allemaal goed uitpakt ben ik van plan om meerdere soorten supplementen te testen.

Hopelijk kan iemand me hier verder helpen! ;)

*mocht dit in een verkeerde sectie zijn geplaatst, graag verplaatsen naar de juiste sectie b.v.d.

Berichten: 12.262

Re: Testen van voedingssupplementen.

Er zijn een aantal testen voor de hoeveelheid eiwit in een sample. Een standaard methode is kjeldall analyse, waarbij je alle organische stikstof meet. Je moet echter wel weten uit welke aminozuren het geheel bestond om tot een conclusie te komen. Dit experiment is niet ongevaarlijk, maar uitvoerbaar in een eenvoudig laboratorium. Voor zover ik weet is het een standaard proef in het 1e of 2e jaars universiteitspracticum, dus wellicht kunnen ze je daar wel helpen door jouw sample even mee te nemen. Of je er harde conclusies aan kunt verbinden is twijfelachtig, maar als er bijvoorbeeld 20 gram ipv 80 in zit zal dat zeker opvallen.

Wat 'spiked' supplementen betreft ligt het lastiger. Ik kan me zo voorstellen dat de VWA op veelverkochte middelen wel eens controle houdt, maar dat zal niet gelden voor iets dat je op ebay besteld en dergelijke. Voor producenten kan het aantrekkelijk zijn een natuurlijk supplement dat feitelijk niets doet te spiken met een daadwerkelijk effectief middel, maar dat niet te vermelden. Hierdoor heeft het middel effect en stromen de orders ongetwijfeld binnen.

Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat men een niet-effectef kruidenmengsel om af te vallen voorzien van efedrine waardoor het alsnog werkt, of erger, iets dat 'energie geeft' voorzien van caffeine, of desnoods methamphetamine, om het te doen werken. Uiteraard is zulks bij wet verboden, maar je kunt je afvragen of de handhaving daarvan waterdicht is.

Op wat voor schaal zulke praktijken voorkomen durf ik echt niet te zeggen, maar het zijn in de regel geen dingen die je met een gemakkelijk thuisproefje kunt analyseren. Overigens denk ik dat het overgrote merendeel van supplementen domweg niet effectief is, maar wel min of meer bevat wat erop staat. In de VS is het verplicht daarvoor een waarschuwing op de verpakking te plaatsen, maar in europa hoeft dan niet.
Victory through technology

Berichten: 12

Re: Testen van voedingssupplementen.

Bedankt voor je uitgebreide antwoord Benm!

De test hoeft niet super nauwkeurig te zijn. Een foutmarge van ~ 10% neem ik graag voor lief. Een volwaardig eiwit (dit geval wei) bestaat altijd uit alle 20 verschillende aminozuren. Helaas ken ik niemand die een chemische studie volgt, dus het wordt een beetje moeilijk om dit op een universiteit te testen.

Zijn er geen Nederlandse labs die deze testen tegen een redelijke prijs kunnnen uitvoeren? Ik ben wel een aantal voedingslaboratoria tegengekomen, maar het lijkt me erg moeilijk om daar als particulier contact mee te zoeken. Als ik deze data openbaar zou maken denk ik dat het juridisch ook belangrijk om een handtekening van en gerectificeerd lab te hebben. Een practicumbewijs van een student kan problemen opleveren.

Ik vraag me trouwens af of de VWA uberhaupt wel controle uitvoert. De FDA bijvoorbeeld heeft een aantal veel verkochte gespikede supplementen pas van de markt gehaald nadat particulieren onafhankelijke labtests hadden laten uitvoeren. Tuurlijk zal er wel sporadisch gecontroleerd worden, maar ik denk dat dit niet eens 0,01% is van alle supplementen.

Gebruikersavatar
Berichten: 662

Re: Testen van voedingssupplementen.

Testen op aanwezigheid van een bepaalde stof moet in elk serieus hedendaags labo toch doenbaar zijn met de klassieke analyse-apparatuur (spectroscopie, chromatografie)? Zelf ga je dit niet kunnen, maar zomaar zelf een Kjeldahl doen gaat ook niet van een leien dakje (je hebt een hele boel reagentia nodig, alsook een destructieblok). Voorwaarde is dat je weet waarnaar gezocht moet worden. Over de kostprijs kan ik ook niet al te veel zeggen.

Misschien kun je eens gaan kijken naar websites van universiteiten rond toxicologie (drugs in je supplementen), farmacie en voeding (eiwitgehalte)? Ik weet niet wat zij zullen vragen van prijs, als ze al opdrachten van particulieren aannemen. Een vriend in het circuit is natuurlijk altijd het handigste: die kan gratis even een kort ruw testje doen of er iets niet pluis lijkt te zijn (en als dat zo is, kun je daarna een accuratere analyse laten uitvoeren).

Test-Aankoop of gelijkaardige organisaties doen regelmatig zulke tests. Misschien kunnen zij je helpen naar contacten waar tests laten uitvoeren kan.

Gebruikersavatar
Berichten: 4.220

Re: Testen van voedingssupplementen.

Neem eens contact op met de VWA of consumentenbond, zij hebben ongetwijfeld contacten en wellicht adviezen.

(ik neem aan dat je in Nederland woont)

Overigens zou het me niet verbazen als je achterover gaat als je de rekening krijgt: labtesten kunnen duur zijn..
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.

-Calvin-

Berichten: 12.262

Re: Testen van voedingssupplementen.

Labtesten zullen zeker duur zijn als je ze door een gecertiiceerd bedrijf laat uitvoeren, denk aan TNO of TUV. Een testje waarbij het wordt meegenomen bij het practicum van een 1e of 2e jaar student zou ik ook niets als bewijs gebruiken, maar het kan wel een voor-onderzoek zijn om te kijken of er werkelijk iets aan de hand is, vandaar de suggestie.

Je kunt best proberen dit zonder connecties te regelen bij een universiteit - zoek gewoon uit waar de chemiepractica plaatsvinden, en spreek een begeleider aan. Mochten ze toevallig zo'n analyse in het programma hebben zitten, is de kans best aanwezig dat ze je sample meenemen... ook leuk voor de studenten.
Ik vraag me trouwens af of de VWA uberhaupt wel controle uitvoert. De FDA bijvoorbeeld heeft een aantal veel verkochte gespikede supplementen pas van de markt gehaald nadat particulieren onafhankelijke labtests hadden laten uitvoeren. Tuurlijk zal er wel sporadisch gecontroleerd worden, maar ik denk dat dit niet eens 0,01% is van alle supplementen.
De VWA heeft natuurlijk het toezicht op allerlei zaken. Ik kan me voorstellen dat ze dit soort relatieve niche-producten normaliter zelden zullen onderzoeken, tenzij er veel indicaties binnenkomen dat er iets 'niet pluis' is.

Overigens is er een verschil tussen de VWA hier en de FDA aan de overkant: De VWA controleert op veiligheid en correcte vermelding van ingredienten en dergelijke. De FDA gaat verder, en spreekt zich ook uit over de effectiviteit van een middel. Veel supplementen op basis van kruiden etc hebben dan ook een FDA warning in de trant van "This product is not intended to diagnose, treat cure or prevent any disease". Deze producten voldoen qua samenstelling dus wel aan het etiket, en zijn ook veilig, maar niet bewezen effectief. In europa hoeft daarvan geen melding gemaakt te worden.
Victory through technology

Reageer