Eenfasige inductiemotor

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 824

Eenfasige inductiemotor

http://www.gewestzesje.be/files/1%20per%20pagina(9).pdf

Daarin staat in de eerste alinea:

"De eenfasige inductiemotor heeft net zoals de meeste driefasige inductiemotoren een kooi. In de stator ligt echter een eenfasige wikkeling. De wisselstroom die door deze wikkeling vloeit, is oorzaak van een pulserende flux. Er kan geen draaiveld ontstaan daar er maar één fase voorhanden is: het fluxpatroon in de luchtspleet ligt vast, enkel de amplitude varieert"

Ik zie dat de flux inderdaad maar in één richting pulseert, ze wordt groter en kleiner. Maar dat is toch een flux verandering??? Waarom induceert dit geen stroom in de rotorstaven? Het pulseren van flux is toch per definitie een verandering van flux?

Bedankt!
Be careful whose advice you buy, but be patient with those who supply it.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.933

Re: Eenfasige inductiemotor

Er wordt inderdaad een stroom geinduceerd in de rotorkooi. Maar omdat het veld van een eenfasige wikkeling niet draait zal de rotor ook niet gaan draaien.

Daarvoor dient de hulpwikkeling die door de condensator wordt gevoed.

Gebruikersavatar
Berichten: 824

Re: Eenfasige inductiemotor

Oké, dan begint de motor dus niet te draaien omdat de kracht aan beide kanten van de rotor dezelfde richting heeft. Maar waarom zou dat veranderen eenmaal de rotor wel beweegt?
Be careful whose advice you buy, but be patient with those who supply it.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.933

Re: Eenfasige inductiemotor

Maar waarom zou dat veranderen eenmaal de rotor wel beweegt?
Geen idee, en ik betwijfel ook of dat zo is. Ik had nog nooit gehoord van het uitschakelen van de hulpwikking.

Gebruikersavatar
Berichten: 450

Re: Eenfasige inductiemotor

Het is inderdaad zo dat een éénfasige inductiemotor begint te draaien als je hem een duwtje geeft. Ik heb hier echter ook geen verklaring voor. Maar ik ben wel zeker dat de motor draait zonder hulpwikkeling, maar het heeft alleen geen startkoppel.

Berichten: 473

Re: Eenfasige inductiemotor

In het boek "Elektriciteit Deel III Elektrische machines" van M.A.J. Op 't Roodt valt er te lezen
Gewoonlijk wordt de hulpwikkeling, na de aanzetperiode, van het net afgeschakeld. Dit kan geschieden bij middel van een centrifugaalschakelaar of met een tijdrelais.
Uitschakelen van hulpwikkeling en aanloopcondensator is dus geen uitzondering ;)

Zou het feit dat de motor blijft draaien niet met traagheid te maken hebben?

De motor kan niet vanzelf aanzetten omdat, bij stilstand, de Lorentzkrachten op de rotorgeleiders perfect in evenwicht zijn. Echter wanneer de rotor aan het draaien is, is dit evenwicht verbroken en kan het niet meer hervat worden ;)

Gebruikersavatar
Lorentziaan
Berichten: 320

Re: Eenfasige inductiemotor

Er zijn verschillende manieren om een eenfasige motor autonoom te laten starten, allemaal zijn ze gebaseerd op het opwekken van een (elliptisch) draaiveld:

- tweede wikkeling met andere karakteristieken (meer windingen en dunnere draad) en een centrifugale schakelaar. De hulpwikkeling is niet gemaakt om voortdurend onder spanning te staan, vandaar de schakelaar. Deze methode wordt steeds minder gebruikt vanwege de mechanische complexiteit

- hulpwikkeling, condensator en schakelaar. Nog nooit in de praktijk gezien.

- hulpwikkeling en condensator. Dit is de meest gebruikte methode

Starten zonder hulpwikkeling kan ook door de motor een zetje te geven. Dit kan je zo zien: Een eenfazige stroom wekt in de motor twee draaivelden op met gelijke grootte en met tegengestelde draaizin. Die twee velden heffen mekaar op en de rotor komt niet in beweging. Eens de rotor draait door wat uitwendige kracht zal het veld opgewekt door de rotor een van de twee velden tegenwerken en het andere versterken. Toevallig (gelukkig) wordt het veld versterkt dat de draaiing aanhoudt en de motor versnelt dus spontaan tot de normale asynchrone snelheid. Wiskundige verklaring o.a. te vinden in "Electric Machinery" door Fitzgerald, Kingsley en Umans; alhier op de eBoekenplank.

Voor een keer geen URL maar een ISBN: 0-07-366009-4 ;)
Wil je eindelijk die dure computer aan het werk zetten...

help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...

http://www.wetenschapsforum.nl/index.ph ... opic=59270

Reageer