Springen naar inhoud

Vertering


  • Log in om te kunnen reageren

#1

sjuul_bosmans

    sjuul_bosmans


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 15 juni 2010 - 11:30

Hey,
Hoe werkt de reactie van de vertering als je gewoon een neutrale maaltijd eet(met weinig vet of hete sausjes)
Reageren de H3O+ moleculen direct met het voorgekauwde eten of zal het eerst moeten afbrokkelen

Gr. Sjuul

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Mrtn

    Mrtn


  • >1k berichten
  • 4220 berichten
  • VIP

Geplaatst op 15 juni 2010 - 14:38

Wat bedoel je met afbrokkelen?
Het doel van het verkleinen van een grote klont voedsel is vooral het vergroten van het oppervlak. Op die manier kan het zuur en enzymen veel beter (sneller) werken omdat ze overal bij kunnen als het ware. Bedenk je maar: als je een stuk kaas in blokjes snijdt, heb je een veel groter oppervlak om mee te werken.
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-

#3

JWvdVeer

    JWvdVeer


  • >1k berichten
  • 1114 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 juni 2010 - 15:24

Reageren de H3O+ moleculen direct met het voorgekauwde eten of zal het eerst moeten afbrokkelen

Tja, het is maar hoe je het ziet LaTeX bedoel je hoogstwaarschijnlijk het LaTeX mee dat in het maagsap voorkomt (ca. pH van 1.5-3.5). Dit reageert direct met je voedsel ja. Het zorgt er voor dat eiwitten denatureren zodat peptase (pepsinogeen -> pepsine/petase) zijn werk kan doen. Daarnaast zorgt het ook voor de omzetting van pepsinogeen in peptase. Daarnaast speelt het een belangrijke rol in de afweer: veel bacteriŽn kunnen niet tegen een dermate zuur milieu en gaan hierdoor dood.

Zoals Mrtn al aangeeft: hoe groter het oppervlakte hoe effectiever dit gaat. Daarom helpt je maag daarbij mee. Elke minuut vinden er zo'n drie contracties van je maag plaats, die zorgen voor oppervlaktevergroting van het voedsel doordat het daardoor uiteenvalt. Wanneer de voedselpartikels kleiner zijn dan ca. 1 ŗ 2 mm kunnen ze de pylorus (=maagportier) vrijwel zonder krachtinspanning passeren en gaan ze verder naar het basische duodenum (pancreassappen).





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures