Peruanen willen gletsjer met verf terughalen

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Peruanen willen gletsjer met verf terughalen

Peruanen willen gletsjer met verf terughalen


Jarenlang lag er op de top van de Chalon Sombrero een stevige gletsjer. Maar ook dit exemplaar kon niet ontkomen aan het broeikaseffect en dus is de berg sinds enige tijd leeg. Peruanen willen de gletsjer terughalen en doen dat op innovatieve wijze: ze verven de bergtop helemaal wit.


Het idee komt van Eduardo Gold. Hij is geen wetenschapper of expert, maar heeft zich goed ingelezen in de kwestie omtrent klimaatverandering en gletsjers. Zijn idee is gebaseerd op de wetenschap dat zonlicht door witte of lichte oppervlakken wordt afgestoten. De witte plek stuurt het zonlicht en de warmte als het ware weer terug het heelal in. Daardoor daalt de plaatselijke temperatuur. Rondom de piek ontstaat dan een koud microklimaat.


Wedstrijd

Gold zond zijn idee in en won daarmee de wedstrijd 100 Ideas to Save the Planet. Hij krijgt 200.000 dollar om zijn plan uit te voeren. Het geld moet nog gestort worden, maar de schilders zijn al begonnen.


Verven

Ze zijn met z’n vieren en proberen de top – die op een hoogte van 4756 meter ligt – zo snel mogelijk wit te maken. De verf bestaat uit een simpel en milieuvriendelijke mix van kalk, industrieel eiwit en water. Van kwasten willen de Peruanen niets weten; ze gooien het mengsel met behulp van bakjes op de berg. Het is een tijdrovende bezigheid; in totaal moet 70 hectare wit worden. Gemiddeld kunnen de heren een hectare per week doen.


...


Lees verder: http://www.scientias.nl/peruanen-willen-gl...erughalen/11415


Bron: Scientias

Reageer