Springen naar inhoud

Schakelen van accu's


  • Log in om te kunnen reageren

#1

nokia6100

    nokia6100


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 21 juni 2010 - 23:00

Hallo iedereen!

Ik kom niet uit de volgende vraag;

"Er moeten nieuwe accu’s worden aangeschaft met een totale capaciteit van 400A en 24V. Hoeveel accu’s van 12V/100A moet je kopen en hoe moeten ze geschakeld worden om op de gewenste waarde te komen?"

Ik kom op 8 accu's! Is dit correct?

Zie het plaatje voor mijn schets!

Geplaatste afbeelding

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

thermo1945

    thermo1945


  • >1k berichten
  • 3112 berichten
  • Verbannen

Geplaatst op 21 juni 2010 - 23:11

Oké!

#3

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 22 juni 2010 - 08:52

Je kunt ook nog een controleberekening toepassen op het aantal.
Gevraagd is 400A bij 24V. 400x24=9600
Eén accu is 100A bij 12V. 100x12=1200

9600/1200=8
Het aantal klopt dus. En de schakeling is ook goed.

#4


  • Gast

Geplaatst op 22 juni 2010 - 13:12

Als je ze maar niet echt zo schakelt want dat levert volgens mij, op den duur, een heleboel kapotte accu's op. Door deze schakelingen gaan o.a. de eerste laptop accu's zo heerlijk lang mee.

#5

thermo1945

    thermo1945


  • >1k berichten
  • 3112 berichten
  • Verbannen

Geplaatst op 22 juni 2010 - 15:14

Als je ze maar niet echt zo schakelt want dat levert volgens mij, op den duur, een heleboel kapotte accu's op.

Hoezo??

Door deze schakelingen gaan o.a. de eerste laptop accu's zo heerlijk lang mee.

Lijkt me tegenstrijdig met de vorige zin. Of is dat cynisch bedoeld?

#6

mcs51mc

    mcs51mc


  • >250 berichten
  • 470 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 juni 2010 - 17:59

Een viertal dioden kunnen hier geen kwaad zeker?
Kwestie dat er geen stroom tussen de parallele takken met accu's kan stromen maar enkel naar de beasting.

#7

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 22 juni 2010 - 18:25

Diodes van 100A? ;)

#8


  • Gast

Geplaatst op 22 juni 2010 - 19:06

Ja of anders 100 van 1A parallel...
Accu's en oplaadbare cellen parallel schakelen is een onverstandige zet. Elke cel heeft een andere karakteristiek en levensduur. Als de capaciteit van een cel afneemt raakt hij eerder ontladen dan de andere en gaat dan de anderen belasten zonder serieweerstand (accu's en oplaadcellen hebben een zeer lage inwendige weerstand). Een cel die leeggetrokken wordt door een serieschakeling kan ompolen en helemaal defect raken, de spanning van de beide cellen wordt zo laag dat alle andere cellen enorme stromen gaan leveren en elkaar met gezwinde snelheid opzoeken in de vuilniscontainer.

#9

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 22 juni 2010 - 22:59

Ja of anders 100 van 1A parallel...

Dat is dus nog erger dan accu's parallel. De karakteristieken van diodes verschillen onderling nog sterker dan die van accu's.

Overigens denk ik dat het met accu's wel meevalt met dat parallelschakelen. Als ze allemaal van hetzelfde type zijn zal er echt niks misgaan.
Eventueel kan je ze per tak afzonderlijk schakelen, zodat ze alleen maar parallel staan als er daadwerkelijk stroom wordt afgenomen, of als ze daadwerkelijk geladen worden. Dus in plaats van 4 diodes 4 schakelcontacten.

#10

mcs51mc

    mcs51mc


  • >250 berichten
  • 470 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 juni 2010 - 10:59

Diodes van 100A? ;)

Dat kan toch geen probleem zijn, eerste google hit

#11

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 23 juni 2010 - 11:05

Okee, maar heb je gezien wat zo'n ding kost?

Ik heb indertijd gewerkt met diodes van 100A en meer, dus ik wist dat ze bestaan. Maar die diodes werden beveiligd door supersnelle smeltpatronen van €100 per stuk, omdat zo'n smeltpatroon altijd nog goedkoper was dan een diode.
Dus uit kostenoverweging niet zo'n praktische oplossing.

Veranderd door klazon, 23 juni 2010 - 11:08


#12

mcs51mc

    mcs51mc


  • >250 berichten
  • 470 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 juni 2010 - 11:05

Eventueel kan je ze per tak afzonderlijk schakelen, zodat ze alleen maar parallel staan als er daadwerkelijk stroom wordt afgenomen, of als ze daadwerkelijk geladen worden. Dus in plaats van 4 diodes 4 schakelcontacten.

Bedoel je dat je takken in- en uit zal schakelen volgens het verbruik ? ;) ?
mmmmm
4 diodekes zal wel véél eenvoudiger zijn zeker.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures