Springen naar inhoud

3 fasen vermogenmeting


  • Log in om te kunnen reageren

#1

vidji

    vidji


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 03 juli 2010 - 14:27

Ik wil graag continu het verbruik meten van een elektriciteit circuit. Ik heb hiervoor een amperetang/logger. Nu heb ik een paar onduidelijkheden. Het gaat over een driefasen systeem.
Mag ik de amperetang over L1/L2/L3 plaatsen en meet ik zo dan de totale stroom in de drie fasen, vermenigvuldigt met 230V, heb ik dan het vermogen en did per tijdseenheid geeft mijn verbruik.
Of moet ik per fase de stroom meten, met andere woorden 3 amperetangen gebruiken?

Ik twijfel of ik door de drie fasen samen te nemen wel de correcte totale stroom meet onder invloed van de faseverschuiving tussen de drie fasen of sla ik hier de bal mis?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Gringo

    Gringo


  • >100 berichten
  • 171 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 juli 2010 - 15:41

Je zal per fase moeten meten.
Het drie fasen systeem is zo opgebouwd dat, bij gelijke belasting, als je de drie stromen optelt het resultaat nul is. Als je de ampère tang over alle drie de fasen zet zal je dus niks meten.

Je kunt het misschien vergelijken met een gewone 230V aansluiting. Als je hier over de ampère tang over de fase en de nul zet zal je ook geen stroom meten. Dit omdat de stroom door de fase draad precies tegengesteld is aan de stroom door de nul draad. Het netto resultaat is dan 0.

#3

vidji

    vidji


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 03 juli 2010 - 16:19

Ok, dit geld dus wanneer een toestel op 3x380V is aangesloten, dan meet ik over de drie fasen 0A. Maar wat wanneer er alleen maar 230V toestellen zijn aangesloten verdeeld over de drie fasen en N? Meet ik dan de som van de drie stromen in elke fase?

#4

Gringo

    Gringo


  • >100 berichten
  • 171 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 juli 2010 - 16:26

Ok, dit geld dus wanneer een toestel op 3x380V is aangesloten, dan meet ik over de drie fasen 0A. Maar wat wanneer er alleen maar 230V toestellen zijn aangesloten verdeeld over de drie fasen en N? Meet ik dan de som van de drie stromen in elke fase?

Ja, alleen is in geval van gelijke belasting over de drie fasen de som gelijk aan 0. Er zal dan ook geen stroom door de Nul leiding stromen. Ook bij ongelijke belasting zal je maar een fractie van de fase stroom meten.

Denk er maar over na. De nulleider is net zo dik als elke fase leider. Bij dikkere diameters is de nulleider zelfs dunner. Als de stroom door elke fase door de nul zou lopen zou deze een drie keer zo grote diameter moeten hebben om die stroom aan te kunnen.

#5

vidji

    vidji


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 03 juli 2010 - 16:39

Ja, alleen is in geval van gelijke belasting over de drie fasen de som gelijk aan 0. Er zal dan ook geen stroom door de Nul leiding stromen. Ook bij ongelijke belasting zal je maar een fractie van de fase stroom meten.

Denk er maar over na. De nulleider is net zo dik als elke fase leider. Bij dikkere diameters is de nulleider zelfs dunner. Als de stroom door elke fase door de nul zou lopen zou deze een drie keer zo grote diameter moeten hebben om die stroom aan te kunnen.

Ok, bedankt, klinkt zeer logisch.... mijn meting dus uitbreiden naar drie stroommetingen en hieruit het verbruik bepalen. Merci. blijf ik alleen nog met de vraag. Ik meet de stroom in elke fase en vermenigvuldig deze dan met de fasespanning of met de lijnspanning om het vermogen te bepalen?

#6

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 03 juli 2010 - 17:38

Om te beginnen: wil je nou het vermogen of het verbruik meten?
In geval van vermogen: neem een 3-fasige wattmeter of 3 éénfasige wattmeters.
In geval van verbruik: neem een 3-fasige kWh-meter of 3 éénfasige kWh-meters.

Welk meetinstrument je ook gebruikt, je moet gelijktijdig spanning en stroom aanbieden, dan kan het instrument correct de vermenigvuldiging maken. Op de bonnefooi stroom meten en dan vermenigvuldigen met de fasespanning geeft een onnauwkeurig resultaat. Want die fasespanning fluctueert, en je moet ook nog de cosphi incalculeren.

#7

mcs51mc

    mcs51mc


  • >250 berichten
  • 470 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 juli 2010 - 07:46

Waarom het warm water opnieuw uitvinden?
Kijk eens hier
Verbruik meters in overvloed die alles correct meten en verwerken... ... ...

Tenzij je natuurlijk zelf één moet bouwen...

@Klazon: Wat is "bonnefooi stroom" ??

#8

mathfreak

    mathfreak


  • >1k berichten
  • 2460 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 juli 2010 - 12:32

Wat is "bonnefooi stroom" ??

Op de bonnefooi betekent "op goed geluk", waarbij bonnefooi een verbastering is van het Franse bonne foi.
"Mathematics is a gigantic intellectual construction, very difficult, if not impossible, to view in its entirety." Armand Borel

#9

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 04 juli 2010 - 15:35

mcs51mc, je link werkt niet. als je bij Conrad naar een produkt wil linken, dan moet je bij de produktbeschrijving klikken op 'Directe produktlink.'

Wat ik bedoel met "Op de bonnefooi stroom meten en dan vermenigvuldigen met de fasespanning... " is: je meet de stroom, vermenigvuldigt die met de veronderstelde waarde van de fasespanning, en neemt dan maar op goed geluk aan dat daar een juiste waarde voor het vermogen uit rolt. Die aanpak levert bijna nooit een goed resultaat.

#10

mcs51mc

    mcs51mc


  • >250 berichten
  • 470 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 juli 2010 - 16:31

Het was niet naar één specifiek product, wel naar het zoek resultaat van "verbruik meter" op www.conrad.nl.
13 hits in totaal, keuze genoeg, waarom dus zelf nog iets in elkaar knutselen?

Thanks mathreak voor de uitleg van "bonnefooi", ik had het nog nooit gehoord ;)

#11

vidji

    vidji


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 juli 2010 - 18:20

Om te beginnen: wil je nou het vermogen of het verbruik meten?
In geval van vermogen: neem een 3-fasige wattmeter of 3 éénfasige wattmeters.
In geval van verbruik: neem een 3-fasige kWh-meter of 3 éénfasige kWh-meters.

Welk meetinstrument je ook gebruikt, je moet gelijktijdig spanning en stroom aanbieden, dan kan het instrument correct de vermenigvuldiging maken. Op de bonnefooi stroom meten en dan vermenigvuldigen met de fasespanning geeft een onnauwkeurig resultaat. Want die fasespanning fluctueert, en je moet ook nog de cosphi incalculeren.

Ik wil eigenlijk beide en continu om daarna het verbruik in de tijd te kunnen bepalen, pieken, dalen, verborgen verbruiken etc... Daarom wil ik het ogenblikkelijk vermogen meten over drie fasen en dit continu loggen. En dat is natuurlijk het punt. De meetsensor moet gekoppeld worden aan een logger. Het cumulatief vermogen in de tijd geeft mij dan het verbruik, en idd om nog nauwkeuriger te zijn zou ik ook de ogenblikkelijke fasespanning moeten mee meten. Wordt al een behoorlijk systeem, 3 stroommetingen, 3 spanningsmetingen...
Thanks voor de input trouwens.

#12

mcs51mc

    mcs51mc


  • >250 berichten
  • 470 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 juli 2010 - 18:27

Vraag blijft nog altijd: moet je dat zelf bouwen of niet?
Ik bedoel, zelf electronica componenten (ADC's, µcontroller, display, spanningsdelingen, ... ...) samen brengen tot één schakeling of mag/moet je iets kopen die reeds bestaat.
In het laatste geval kan ik je wel een paar merken sugereren die dat allemaal zéér nauwkeurig meten en loggen.
In het eerste geval ken ik nog wel leveranciers van IC's die dat mogelijk maakt.

Dus wat wordt het: Bouwen of kopen?
In beide gevallen wat is je budget en gewenste nauwkeurigheid?

#13

mcs51mc

    mcs51mc


  • >250 berichten
  • 470 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 juli 2010 - 18:46

Begin misschien hiermee... ...

#14


  • Gast

Geplaatst op 07 juli 2010 - 13:58

Ik zie het probleem niet zo.
Mijn enige vraag is, of er drie verschillende verbruikers op de fasedraden komen, of dat er een driefasen verbruiker komt? In het laatste geval kun je gewoon op één fase een verbruiksmeter zetten en het gemeten verbruik met drie vermenigvuldigen, of niet?
Als er drie verschillende verbruikers zijn, kom je toch gewoon op het normale leveringssysteem, waarbij van 1x 380V drie 220V aansluitingen worden gemaakt? Dan kun je gewoon drie standaard 220V meters gebruiken voor elke fase? Niks 380V meter of cos phi hoor.

#15

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 07 juli 2010 - 15:41

bessie, ik ben bang dat je niet goed begrijpt hoe elektriciteitsnetten in elkaar zitten en/of hoe een kWh meter werkt.
Er is geen principiëel verschil tussen 3 aparte eenfasemeters of 1 driefasenmeter. Een driefasenmeter zijn feitelijk 3 eenfasemeters die samen in een behuizing zitten en samen bijdragen aan het eindresultaat.

Maar vidji wil blijkbaar meer dan over een bepaald periode het verbruik meten. Hij wil ook de momentele waarden loggen en daar dan een totaalresultaat mee berekenen. Dat gaat niet zo goed met een kWh meter, maar daarvoor moet hij meer kijken naar een meetwaardeomvormer zoals mcs51mc voorstelt. Maar dat wordt dan al behoorlijk specialistisch, en is ook niet de goedkoopste manier om je data te verzamelen.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures