Interpreteren van de t-waarde

Moderators: dirkwb, Xilvo

Reageer
Berichten: 79

Interpreteren van de t-waarde

Als ik d.m.v. een significantietest een test statistic (t) bereken voor bijvoorbeeld een population slope, hoe kom ik dan aan de p-waarde? Ik zit met een t-waarde, maar snap even niet meer hoe ik dan verder moet.

Opzoeken in een tabel? Invoeren in de rekenmachine (TI-83+)? Ik weet even niet meer hoe en waar...

Hier een soortgelijke t-tabel als die achter in m'n boek staat:

Afbeelding

Re: Interpreteren van de t-waarde

Kijk eerst eens hier

http://nl.wikipedia.org/wiki/P-waarde

Probeer of je kan uitvinden hoe dat op jouw gegevens past. Geef anders even jouw gegevens weer, dan kunnen we samen uitknobbelen hoe we dat kunnen doen.

Zie ook

http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?s...rt=#entry612090

Ik ben nog steeds geinteresseerd in een algemene conventie omtrent deze P-waarden en de tests waarop ze betrekking hebben.
Bijlagen
naamloos.GIF
naamloos.GIF (17.74 KiB) 631 keer bekeken

Re: Interpreteren van de t-waarde

naamloos.GIF
naamloos.GIF (17.74 KiB) 632 keer bekeken
Copyright: TI

Berichten: 79

Re: Interpreteren van de t-waarde

Allereerst bedankt voor je antwoord en sorry als ik wat ingewikkeld overkom, maar ik kom er nog steeds niet uit. Even zo simpel mogelijk stellen wat m'n probleem is:

Ik snap het hele principe van de p-waarde wel, alleen ik weet niet hoe ik met m'n t-tabel (die ik plaatste in de eerste post) of een rekenmachine van t-waarde aan een p-waarde kom bij een sign. test.

Ik zal een voorbeeldje geven:

In een opdracht wordt gevraagd om een nulhypothese tweezijdig te toetsen (even zonder gegevens, dat is niet zo relevant).

Je berekent de t-statistic, bijvoorbeeld: (39,11 - 40)/0,495 = -1,80.

Ik weet dus nu dat de de kans dat de nulhypothese niet klopt buiten de t-waardes -1,80 en 1,80 van de t-distributie ligt, alleen hoe kom ik nu de exacte p-waarde te weten?

De rest van de stappen snap ik volkomen, en kan ik toepassen, ook als ik de p-waarde heb kan ik d.m.v. inferentie een conclusie trekken, alleen ik snap gewoon even niet hoe ik van t-waarde naar p-waarde kom (via bovenstaande tabel, danwel rekenmachine). Even een black-out waar ik niet uitkom.

Edit: Op deze site kun je met een calculatortje berekenen wat ik wil, alleen ik weet dus niet hoe dat te doen d.m.v. een tabel of met m'n eigen rekenmachine (TI-83+): http://www.danielsoper.com/statcalc/calc08.aspx

Berichten: 79

Re: Interpreteren van de t-waarde

Laat maar! Ik geloof dat ik zowaar wat gevonden heb:

Klik

Het werkt ](*,) Toch bedankt voor de moeite!

Reageer