Springen naar inhoud

Waterpomp met expansievat


  • Log in om te kunnen reageren

#1

hydrofoorpomp

    hydrofoorpomp


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 05 augustus 2010 - 21:01

Ik heb een waterpomp die water uit een regenput oppompt.
Deze is aangesloten op de stortbak van de wc en op een aftappunt voor bijv. het wassen van de auto.

Als ik de auto ga wassen, draai ik de waterkraan open en slaat de pomp aan en werkt alles naar wens.

Maar als ik de wc doortrek, slaat de pomp niet (altijd) automatisch aan. Als ik deze dan weer handmatig inschakel, loopt de stortbak weer vol en slaat de pomp weer keurig af.
Maar als ik de wc weer doortrek slaat de pomp zelden automatisch aan.
Hier is geen peil op te trekken.

Inmiddels heb ik ook een expansievat, zo'n rooie van de CV tussen de leidingen geplaatst.
Dit helpt niets.
Ik weet niet hoeveel druk er in het expansievat moet.



Wie kan mij helpen.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44867 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 05 augustus 2010 - 21:36

Maar als ik de wc weer doortrek slaat de pomp zelden automatisch aan.
Hier is geen peil op te trekken.

Ik neem aan dat de stortbak wel volloopt ondanks dat de pomp niet aanslaat?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

JWvdVeer

    JWvdVeer


  • >1k berichten
  • 1114 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 augustus 2010 - 21:44

Heb je soms ook de specificaties van het expansievat wat je hebt? Wellicht staat daar ook al het n en ander in. Zoals je wellicht zult snappen moet de luchtdruk in het gascompartiment als het even kan altijd hoger moet zijn dan de luchtdruk. Het ligt ook een beetje aan hoe deze gemonteerd is (liggend heeft meer druk nodig, dan verticaal met het watercompartiment beneden).

Overigens heb ik het idee dat hier je pomp het probleem is en blijft. En niet zozeer de druk die het expansievat dient te hebben. Kun je de pomp niet afstellen op een bepaalde tegendruk?

Ik neem aan dat de stortbak wel volloopt ondanks dat de pomp niet aanslaat?

Ligt er natuurlijk helemaal aan de vullingsdruk van de leidingen. Als deze door het leeglopen een negatieve druk creren zal dit snel ophouden.

#4

hydrofoorpomp

    hydrofoorpomp


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 augustus 2010 - 09:17

De stortbak loopt vol, totdat er geen genoeg druk meer in leidingen/expansievat is.

Het is maar een klein waterleidingnet van hooguit 8 meter.
Pomp staat op laagste punt.
Expansievat op hoogste punt. Hooguit 1.5 meter verschil.
Het expansievat is zo'n rode die ze ook bij CV installaties gebruiken.
Deze is hangend in het systeem opgehangen.

Ik weet eerlijk gezegd ook niet of er verschil is tussen een expansievat die gebruikt wordt bij waterpomp installaties en een expansievat bij cv installaties.

#5

JWvdVeer

    JWvdVeer


  • >1k berichten
  • 1114 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 augustus 2010 - 11:23

Ik weet niet waarop jouw pomp reageert. Naar ik aanneem reageert deze op verlies van waterdruk. Nu moet jij gewoon berekenen wat die 1.5 meter waterdruk + expansievatdruk moet zijn. Deze moet je dan instellen bij de pomp als tegendruk. Je kunt evt. ook gewoon bepalen.
Normaal gesproken kun je de druk in een expansievat meten. Je kunt dus ook gewoon de pomp elke keer iets hoger afstellen totdat de druk in het expansievat voldoende is.

Normaal gesproken kun je in de specificaties van je expansievat zien wat de standaarddrukken zijn gelden en welke afstellingen het beste zijn voor dat specifieke expansievat.

#6

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44867 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 06 augustus 2010 - 21:55

Ik denk, na de laatste uitleg van Hydrofoorpomp, dat het probleem simpelweg zit in de afstelling van de minimumdruk. Klopt het dat je, als je water gaat gebruiken om de auto te wassen, eerst redelijk water krijgt, dat dan afneemt tot een vrij zwakke straal, waarna de pomp start en je normaal water krijgt? Ik vermoed dat die afstelling nu z is dat de pomp pas aanslaat als de druk tot onder 0,15 baro (1,5 mwk) gezakt is (en dan weer afslaat zodra een ingestelde maximumdruk wordt bereikt). Wat draaien aan een stelschroefje (meestal in een klein kastje aangesloten direct boven de perszijde van de pomp) moet het probleem dan oplossen.

Een expansievat gaan oppompen (op grotere voordruk zetten) is waarschijnlijk overbodig, en kan, als je hoofdzakelijk lageredruk water gebruikt zelfs sterk capaciteitsbeperkend werken.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#7

hydrofoorpomp

    hydrofoorpomp


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 augustus 2010 - 18:19

Ik denk dat ik het weet waarom de pomp het niet goed doet.

Ik heb een Blueline pomp. type JET 800 K 1, 750 watt, max 2600 l/h
Een Duitse Tuinpomp.

Hier bovenop heb ik een easypress van pedrollo laten zetten.
Volgens een "specialist" zou dit moeten.

Op deze easypress zitten drie controle lichtjes, (Power on, Pump on en Failure)
En een soort drukknop (Restart).

Wat mij opviel was dat het lichtje "failure" vrijwel direkt aan gaat als de de pomp aanslaat omdat de storbak van WC leeg is. Enkele seconden nadat het failure lichtje oplicht, valt de pomp stil. Bi het herstarten gaat de pomp wel weer aan, maar na enkele seconden valt de boel weer uit.
Dit heb ik niet als ik de kraan ( voor het autowassen) opendraai.

Ik las op de site van Pedrollo dat de easypress een microchip bevat met de volgende inhoud.

The microprocessor protects the pump from dangerous working conditions, such as dry running, and allows the pump to be restarted either automatically or manually. It also prevents the pump from starting-up too often when small leaks are present within an installation.
Ik denk dat deze microchip de boosdoener is ;)
Er valt weinig in te stellen zowel op de op de Easypress als op de pomp zelf. Ik zie geen stelschroefjes.
Op de pomp zit n rechthoekig plaatje, maar dit is op de electromoter, onder dit plaatje, zit het electra

Veranderd door hydrofoorpomp, 07 augustus 2010 - 18:21


#8

mcs51mc

    mcs51mc


  • >250 berichten
  • 470 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 augustus 2010 - 19:33

Als het systeem ALTIJD werkt met het kraantje, dan is de microprocessor van de easypress zeker niet defect.

Dergelijke systemen werken op drukval, van zodra de druk achter de pomp zakt, omdat er iemand ergens water tapt, zal de pomp aanslaan om terug druk op te bouwen.
Met een dergelijk systeem heb je eigenlijk geen expantievat meer nodig. Ik zou hem weg nemen.

Even off topic: Vr de opkomst van dergelijke druksystemen had elke pomp een vat maar dat zou ik geen expantievat noemen, maar een buffervat van x liter water. Daar zat dus een balg in met x liter water aan de binnenkant en lucht aan de buitenkant, tussen balg en stalen vat. Een soort warm waterkruik in een stalen vat.


Die Blueline pomp is dat een dompelpomp?
Zit er ergens een terugslagklep in je systeem?
Je zegt dat de pomp het laagste punt is in je installatie, maar waar staat je regenpunt dan?
Of zit de pomp in de put omdat het een dompelpomp is ? ;)

Als het inderdaad een dompelpomp is zonder terugslagklep op de bodem van je put, dan zal de aanzuigleiding altijd leeglopen, tot aan het niveau in de waterput ;)
Ik zou onmiddellijk op de uitgang van de dompelpomp een terugslagklep zetten om leeglopen van je aanzuigleiding te vermeiden.


Is er een stadswater leiding in het spel zit die tegendruk geeft aan de pomp?

#9

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44867 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 07 augustus 2010 - 19:54

Dergelijke systemen werken op drukval, van zodra de druk achter de pomp zakt, omdat er iemand ergens water tapt, zal de pomp aanslaan om terug druk op te bouwen.
Met een dergelijk systeem heb je eigenlijk geen expantievat meer nodig. Ik zou hem weg nemen.

Zo'n hydrofoor is bedoeld om kortdurende starts bij vele kleine waterafnames te voorkomen. De microprocessor is hier overigens onderdeel van dat hydrofoorsysteem, en hoort niet bij de pomp.

Even off topic: Vr de opkomst van dergelijke druksystemen had elke pomp een vat maar dat zou ik geen expantievat noemen, maar een buffervat van x liter water. Daar zat dus een balg in met x liter water aan de binnenkant en lucht aan de buitenkant, tussen balg en stalen vat. Een soort warm waterkruik in een stalen vat.

Wat je hier bedoelt is ongetwijfeld de buffer van een of andere zuigerpomp. Die hebben dat overigens nog steeds, omdat anders de waterleverantie veel te schokkerig verloopt, en de gedurig herhaalde waterslag als gevolg van die drukschokken veel slijtage in elk systeem veroorzaakt.

Er valt weinig in te stellen zowel op de op de Easypress als op de pomp zelf. Ik zie geen stelschroefjes.

Ik heb zelf twee pedrollo-hydroforen gehad, maar kende niet deze versie met microchip. Maar als ik je nu goed begrijp gaat het niet om een installatie met een hydrofoortank, maar om een controllerversie met vaste opstartdruk:
http://www.pedrollo....K/EASYPRESS.pdf waaraan je zelf een drukvat hebt gekoppeld (en zo dus een complete hydrofoorinstallatie hebt gebouwd).
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#10

hydrofoorpomp

    hydrofoorpomp


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 augustus 2010 - 20:38

Het is geen dompelpomp.
Regenwater put zit in de grond.
Pomp staat hier bovenop.
Dit is onder/ achter het aanrecht.
Moet het water maximaal 2,5 meter omhoog zuigen.

Het is een apart leidingnetwerk(je)

Het drukvat heb ik kort geleden in het waterleidingnetwerkje geplaatst.
Niet in de buurt van de pomp maar op het hoogste punt van het netwerkje. Hier had ik wat meer ruimte.

Ik heb een oudere versie Easypress dan die op de link van Jan van de Velde.

Ik ben al jaren bezig en denk dat het nu nog een kleinigheidje is wat de juiste werking in de weg zit.

Of zou het verstandiger en handiger zijn om maar gewoon een nieuwe hydrofoor te kopen. En de oude pomp, drukvat en easypress te vervangen.

Graag advies wat ik dan zou moeten aanschaffen.
Het kan niet een grote pomp/drukvat zijn. Dit ivm de kast waar de pomp moet staan niet al te groot is.

#11

mcs51mc

    mcs51mc


  • >250 berichten
  • 470 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 augustus 2010 - 20:48

Mijn boodschap aan hydrofoorpomp is dus eerst expantievat weg, niet nodig daar dit vat druk op de leiding probeert te houden terwijl zijn Pedrollo Easypress juist drukval nodig heeft om correct te werken!!!



Dit is een electronische unit die de druk in de persleiding van een pomp meet. Heeft inderdaad niets met de pomp te maken, schakelt ze enkel in en uit wanneer nodig.
Wanneer de druk te laag wordt (0.8 of 1.5 of 2.2 bar bij deze modellen) zal deze unit de pomp laten aanslaan.
Bij dergelijke electronische regeling heb je geen expantie vat, druk vat, hydrofoortank, noem het zoals je wilt, nodig.


Toen dergelijke electronische systemen nog niet bestonden zat er een vb 50 liter druk vat op elke pomp die water uit een regenput pompt maar dat is (bijna) verleden tijd. Dat het nu om een zuigerpomp of zelfaanzuigende jet pomp gaat speelt geen enkel rol. Daarnaast had je nog een "pressostaat" zo noemen wij dat hier in Belgenland die de pomp in- en uitschakelt volgens de druk in het vat.
Enorm nadeel van dergelijk systeem is de luchtdruk in het vat. Als die niet in overeenstemming is met de drukken van de pressostaat, zal de pomp bij elke tapbeurt, zelfs kleine, aanslaan wat niet correct is omdat je een 50 liter druk vat hebt (praktisch haal je er maximum 20 liters uit bij correcte afregeling).


Een 5 tal jaren terug heb ik dergelijk 50 liter druk vat vervangen door een Wilo Fluidcontrol electronische unit en die werkt nog altijd perfect.

Voor alle duidelijkheid ik heb de pressostaat en het 50 liter druk vat uit de installatie gehaald en n Wilo Fluidcontrol op de persleiding van de pomp gezet. De Grundfoss jet pomp heb ik behouden.

#12

mcs51mc

    mcs51mc


  • >250 berichten
  • 470 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 augustus 2010 - 21:10

Het is geen dompelpomp.
Regenwater put zit in de grond.
Pomp staat hier bovenop.
Dit is onder/ achter het aanrecht.
Moet het water maximaal 2,5 meter omhoog zuigen.

Is het een zelfaanzuigende pomp?
Heb je een link naar de fabrikant want ik kan enkel prijs vergelijk sites vinden ;)
Wat is de lengte van je aanzuigleiding en zit er ergens een terugslagklep in?
Heb je een "open" aanzuigleding in je put of zit er een terugslagklep op??


Het is een apart leidingnetwerk(je)

mmmm, daar gaat mijn theorie van tegendruk op de Pedrollo Easypress ;)


Het drukvat heb ik kort geleden in het waterleidingnetwerkje geplaatst. Niet in de buurt van de pomp maar op het hoogste punt van het netwerkje. Hier had ik wat meer ruimte.

En het probleem is niet verholpen? Dus zou ik het terug weg nemen, ook al om wat ik in mijn vorige post schreef.


Ik heb een oudere versie Easypress dan die op de link van Jan van de Velde.

Maar toch een electronische versie volgens je vorige posts ?!?


Of zou het verstandiger en handiger zijn om maar gewoon een nieuwe hydrofoor te kopen. En de oude pomp, drukvat en easypress te vervangen.

Een terugslagklep op de aanzuigleiding in je put, een (zelfaanzuigende) pomp en een electronisch unit meer heb je echt niet nodig hoor. Het zou moeten werken.

Het werkt wel met je buitenkraantje dus ligt het probleem aan de WC of ergens tussen de WC en de Easypress.

Ik veronderstel dat er een afsluitkraantje tussen je water leiding en de stortbak van je WC pot zit.
Sluit dat kraantje, neem de buis tussen stortbak en afsluitkraantje weg, draai kraantje open......
Wat geberut er???? Easypress in alarm of krijg je continu water?

Als het werkt met je buitenkraan moet het werken met die WC hoor!

#13

hydrofoorpomp

    hydrofoorpomp


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 augustus 2010 - 22:05

Nog even wat aanvulling

Er zit een terugslagklep tussen de pomp en aanzuigslang.
Aanzuigslang is ongeveer 3 a 4 meter lang.

Ik heb geen informatie van de fabrikant op het WWW kunnen vinden.

Het is wel een electronisch Easypress.

Zonder drukvat had ik hetzelfde probleem.

Drukvat (ongeveer 20 liter) is hangend gemonteerd, met lucht compartment naar beneden.

Complete WC is vorig jaar vervangen.
Nu zo'n Geberit duo blok waar er duizenden van zijn.

De stortbak van de WC loopt wel vol, zolang er nog wat druk in de leidingen zit, maar als de druk minder wordt, slaat de pomp niet aan..

Zelfde probleem bij beide wc's ;)

Kraantje van WC kan ik niet bij, zit achter de tegeltjes. Maar heeft in mijn ogen ook weinig zin, want de waterleiding splits zich ongeveer een meter voor de wc. Ene kant gaat naar WC en andere gaat een meter door naar buitenkraantje, die het wel goed doet.

#14

mcs51mc

    mcs51mc


  • >250 berichten
  • 470 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 augustus 2010 - 08:11

Mijn bedoeling met het afsluitkraantje van de WC was aan te tonen dat het probleem in de WC zit.
Aangezien alles goed werkt met het buitenkraantje mag je er van uitgaan dat al je pomp en Easypress goed functioneren.

Alleen de WC zorgt voor problemen ;)
Een wilde gok van mij was dat de aflsuiter in de WC, tijdens het vullen van de stortbak, voor drukvariaties zorgt in de leiding waardoor de microcontroller in de Easypress in de fout gaat. Om dat te staven had ik die afsluiter graag uit de installatie gehad om dan een goed werkende WC leiding te hebben.
Je laatste beschrijving van je installatie, splitsing "A" werkende buitenkraan, splitsing "B" niet werkende WC, versterkt mijn vermoeden nog meer! Geef toe dat de hoofdverdachte enkel nog de WC kan zijn!

Misschien is dit nu een geschikt moment om een nieuw afsluitkraantje bij te plaatsen en de test alsnog te doen ;)


Nog n iets over de terugslagklep.
Als ze niet op het einde van je aanzuigleiding zit zal deze leeglopen tot hetzelfde niveau als je put (communicerende vaten). Kans op lucht in je leiding is dus groot.
Hier zie je de beste uitvoering van een aanzuigleiding. Flexibele darm met filter, terugslagklep en vlotter. Op die manier tap je altijd zo'n 3 cm onder het wateroppervlak.


Over het drukvat zal ik het niet meer hebben, je kent mijn mening.

#15

Filipken

    Filipken


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 08 augustus 2010 - 09:17

de microcontroller in de Easypress in de fout gaat.


Na het brainstormen en alle mogelijkheden te toetsen, is mijn mening dat de oorzaak moet gezocht worden bij de drukmeting, dat systeem werkt niet zoals de oudere modellen van pressostaten deze werkten zuiver op druk, minimumdruk bereikt, hoelang dat ook kan duren ( v.b. een druppelend lek ) zal hij de pomp activeren, en bij max. druk doen afslaan. Een systeem met microcontroller is intelligenter en gaat met meerdere variabelen rekening houden, zoals een plotse drukval in het systeem en niet de heersende druk alleen, ook heb je zelfs systemen die een tijdje blijven nasturen als het op druk is zodat de pomp niet steeds aan- en afslaat tijdens de afname , zoals bij het vullen van de wc waterbak aangezien de pomp meer debiet geeft dan de bak kan vullen en er normaal geen expansievat voorzien is zou deze de max druk bereiken terwijl de bak nog stilletjes aan het bijvullen is, bekijk eens alle instellingen die je kan manipuleren, alles wat er in je watercircuit na de groep gebeurd is gevolg van de groep en kan geen oorzaak zijn van een slecht functioneren ervan, test eens met de buitenkraan die wel de pomp doet aanslaan en draai deze eens heel weinig open zoals een lekje, volgens mij zal je pomp dan ook niet aanslaan en heb je hetzelfde fenomeen als met je wc.
Groeten Filip. ;)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures