atmosfeer

Moderators: Michel Uphoff, jkien

Reageer
Berichten: 7

atmosfeer

:shock: hey mensen het is wellicht een dom vraagje maar wou even weten hoeveel het nou bedraagd van af de aarde tot je de atmosfeer uit bent?.Ik had gehoord dat dit 100 km bedraagde

bij voorbaat dank ;)

Gebruikersavatar
Lorentziaan
Berichten: 1.433

Re: atmosfeer

Hoe dik de atmosfeer nou eigenlijk is, ligt eraan hoe je hem precies definieert. Als je steeds hoger boven het aardoppervlak komt, neemt de dichtheid van de atmosfeer af volgens een exponentieel verband: dat wil zeggen dat de dichtheid weliswaar afneemt met toenemende hoogte, maar steeds minder snel als je omhoog blijft gaan. Allerlei factoren zoals temperatuur, luchtvochtigheid en zonne-activiteit zorgen ervoor dat dit dichtheidsverloop ook nog eens varieert in de tijd.

Er is dan ook niet echt een exacte hoogte aan te wijzen waarop de atmosfeer ophoudt! De hoogte die je geeft, 100 km, is inderdaad wel door de meeste betrokkenen geaccepteerd als de hoogte waarop 'de ruimte' begint. Eigenlijk zit er ook nog wel gewoon lucht op die hoogte, alleen is het van zo'n lage dichtheid dat die voor het gemak maar verwaarloosd wordt.

Satellieten in lage banen (ongeveer 200 tot 400 kilometer boven het aardoppervlak) merken echter nog wel degelijk iets van dat restje lucht daar. Ze ondervinden weerstand, en zullen dan ook op den duur hun snelheid verliezen, nog lager komen en verbranden door intense hitte-ontwikkeling als gevolg van luchtwrijving (als ze niet aan actieve baanaanpassing doen!). Het ISS, dat op 410 km hoogte zijn baantjes beschrijft, moet dan ook van tijd tot tijd een extra zetje krijgen van zijn thrustertjes om zijn hoogte te behouden.

[edit]: stukje vergeten.

Gebruikersavatar
Berichten: 792

Re: atmosfeer

Dat is eigenlijk nogal gevoelig. In 1967 is een piloot van de NASA, Adams, met een X-15 vliegtuig tot 81 km hoog geraakt. Toen is ie de controle verloren en is zijn vliegtuig uit mekaar gevallen. Omdat ie net boven 50 mijl (80.5 kilometer) geraakt was is ie postuum astronaut genoemd. Internationaal echter wordt de ruimte op 100 kilometer vastgelegd en is die mens dus eigenlijk geen astronaut geweest.

Shuttles en ruimtestations blijven in een baan om de aarde omdat ze hun snelheid kunnen behouden, er mag dus geen luchtweerstand zijn. Zoals de vorige poster al zei : zelfs op 400 kilometer hoogte zijn er zetjes nodig af en toe. De shuttle heeft een minimumhoogte van 180 kilometer en als ik me niet vergis kan ie zo tot 600 km hoog

Reageer