Zij deed een zoektocht op internet en deze bleek de vermoedelijke schuldige aan te duiden: pijnboompitten! De aangehaalde oorzaak deed echter m'n wenbrauwen fronsen, dus besloot ik zelf ook even op onderzoek te gaan... Het was echter al snel duidelijk dat die link inderdaad wordt gelegd.
En daarover wil ik het even hebben (niet over mijn persoonlijke ervaringen hierover ).
Eerst even wat referenties aanhalen:
- een recente casus die hetzelfde fenomeen beschrijft:
Marc-David Munk, "Pine Mouth" Syndrome: Cacogeusia Following Ingestion of Pine Nuts (Genus: Pinus). An Emerging Problem?, Journal of Medical Toxicology, Volume 6, Number 2, 158-159, jan. 2010
Hieruit blijkt dat het een probleem is dat vaker en vaker voorkomt. Verder wordt er ook kort aangehaald dat een bittere smaak nog andere oorzaken kan hebben (zoals sinusitis, gebitsproblemen, medicatie en een deficiëntie aan zink).
- Pine nuts associated with a bitter aftertaste (Food standards agency, 2009)
- Pine Nuts May Be To Blame For That Bitter Aftertaste
Kortom, de bittere metaalsmaak zou vermoedelijk gelinkt zijn aan het eten van Chinese pijnboompitten. Dit zou zich voordoen enkele dagen na het eten van die pitten en de smaak zou zich uiteindelijk, ten laatste na +/- 2 weken spontaan volledig herstellen. Bovendien zou niet iedereen die ervan eet, last hebben ervan.
Naar de oorzaak is het momenteel nog gissen. Onderzoek van de pijnboompitten zou tot nu toe voor weinig opheldering hebben gezorgd. Eén hypothese is dat het te maken kan hebben met de instabiliteit en dus de snelle degradatie van bepaalde oliën die in de pitten zitten... Maar nogmaals, dit is maar een hypothese...
Ik vroeg me af of in hoeverre dit fenomeen bekend is (ik kende het niet) en of er misschien al meer duidelijkheid over is...We report a case of cacogeusia, specifically metallogeusia (a perceived metallic or bitter taste) following pine nut ingestion. A 36-year-old male presented with cacogeusia one day following ingestion of 10–15 roasted pine nuts (genus: Pinus). Symptoms became worst on post-exposure day 2 and progressively improved without treatment over 5 days. There were no other symptoms and physical examination was unrevealing. All symptoms resolved without sequalae. We contemporaneously report a rise in pine nut-associated cacogeusia reported online during the first quarter of 2009, and a significant rise in online searches related to pine nut-associated cacogeusia (or what the online public has termed "pine mouth") during this time. Most online contributors note a similar cacogeusia 1-3 days following pine nut ingestion lasting for up to 2 weeks. All cases seem self-limited. Patients occasionally describe abdominal cramping and nausea after eating the nuts. Raw, cooked, and processed nuts (in pesto, for example) are implicated. While there appears to be an association between pine nut ingestion and cacogeusia, little is known about this condition, nor can any specific mechanism of specific cause be identified. It is not known if a specific species of pine nut can be implicated. "Pine mouth" appears to be an emerging problem.
Dido