D-automaten

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 14

D-automaten

http://users.telenet.be/marc.vanhoovels/huisinstallaties.htm

Op bovenstaande link staat een proefje over kennis rond elektrische huisinstallaties.

Vraag 14 handelt rond de functie van D-automaten. Met wet geluk had ik het antwoord meteen juist maar eigenlijk weet ik niet wat het is. Nooit van gehoord...

En het zou beveiligen tegen capacitieve schakelingen... in huis. Wie heeft voorbeelden voor me van capacitieve schakelingen die dergelijke beveiliging nodig hebben?

Met dank.

Berichten: 171

Re: D-automaten

Afbeelding

Bron http://www.et-installateur.nl/vaktechniek/...chakelaars.html

Het verschil tussen de verschillende automaten B, C en D zit hem in het magnetische uitschakel gedeelte. Dit is bedoeld om de inschakelstromen van motoren en transformatoren op te vangen. Het heeft niks met capacitieve stromen te maken.

Ik zou in huiselijk installatie eigenlijk alleen B automaten verwachten. Eventueel een Z automaat die bij een nog wat lagere stroom reageert dan B.

Gebruikersavatar
Berichten: 450

Re: D-automaten

En het zou beveiligen tegen capacitieve schakelingen... in huis.


Een ongeladen condensator trekt gedurende een korte tijd een grote stroom als er initieel een spanning over aangelegd wordt, heel analoog aan het opstarten van een motor. Vandaar waarschijnlijk dat men spreekt over het beveiligen van capacitieve schakelingen. Ik denk echter wel dat dit enkel geldt als het gaat over een parallel geschakelde condensator zonder serieweerstand of iets dergelijks. Deze laatste zou de opstartstroom beperken.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.933

Re: D-automaten

Superbee schreef:http://users.telenet.be/marc.vanhoovels/huisinstallaties.htm

Vraag 14 handelt rond de functie van D-automaten.
Ik zie bij vraag 14 heel wat anders staan.

Reageer