recht op onderzoek melanoom?

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 6

recht op onderzoek melanoom?

Hallo allemaal

ik zit met vraag.

Ben nu sinds een paar jaar chronisch ziek, hoewel het langzamerhand nu beter gaat.

Verschillende keren wanneer er iets was heeft de huisarts dit genegeerd en mij weer naar huis gestuurd, terwijl later bleek dat ik onterecht naar huis gestuurd ben, en er wel degelijks iets aan de hand was wat met spoed behandeld moest worden.

Nu heb ik, apart van de andere klachten die ik had, een grote moedervlek die al een tijdje raar doet, het doet pijn en de omgeving ervan ook. Ook is hij iets dikker geworden, niet erg dik maar toch wat veranderd.

Ik zou het natuurlijk graag laten onderzoeken, ben nu net herstellende van een paar jaar ziekte en heb geen zin om nog eens ten onder te gaan aan een melanoom.

Ik stel echter steeds uit om naar de huisarts te gaan. Want wat als hij me weer naar huis stuurt met sussende woorden, of even vluchtig kijkt.

Ik vroeg me af of ik recht heb op onderzoek van deze veranderde moedervlek. Heb ik het over een echt goed onderzoek dat uit kan sluiten dat het een melatonoom is. En waar ik dan het beste heen kan ed?

Alvast heel erg bedankt voor het lezen en het eventuele antwoord,

groetjes Anouk

Gebruikersavatar
Berichten: 824

Re: recht op onderzoek melanoom?

Natuurlijk heb je recht op een goed onderzoek! Bij veranderende moedervlekken moet je dat altijd laten doen, al is het maar uit voorzorg. Als je echt niet naar je huisarts durft, probeer dan eens de eerste hulp van een ziekenhuis. Ze zullen er niet zo blij mee zijn, maar wie weet word je toch geholpen. Zo niet, dan kun je van je huisarts eisen dat hij je doorstuurt naar een specialist als hij het zelf niet goed kan/wil onderzoeken.
Ik wou dat ik een elektron was, dan kon ik altijd paren

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: recht op onderzoek melanoom?

second opinion?
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 6

Re: recht op onderzoek melanoom?

bedankt voor je antwoord,

tja het vertrouwen is nogal weg in de huisarts, hij heeft me bv jaren door laten lopen met een rotte kies onder het mom dat het een zeer ingewikkeld kaakprobleem zou zijn die zo moeilijk te behandelen zou zijn dat ik er misschien beter maar niet aan kon beginnen. (ook tandarts waar ik paar keer naartoe geweest ben vanwege chronische infectie in kaak wist de oorzaak niet op te sporen!!) Bijna ongelooflijk maar waar. Terwijl ik al af en toe opperde of het misschien niet toch een kies was die niet goed zat, maar er werd nogal verontwaardigd op gereageerd dat ik als patientzijnde ook zelf nadacht.

Zo kan ik nog een paar dingetjes vertellen maar dan wordt het een erg lange mail. :shock:

Ik wil dan meteen doorverwezen worden naar een specialist door de huisarts, maar naar wat voor specialist moet ik dan vragen?

groetjes en bedankt,

Anouk

Gebruikersavatar
Berichten: 1.259

Re: recht op onderzoek melanoom?

Je kunt toch gewoon naar een andere huisarts voor een second opinion? of mag dat zo maar niet?
Filosofie is een spel, de wetenschap is de scheidsrechter.

Gebruikersavatar
Berichten: 420

Re: recht op onderzoek melanoom?

Ik zou so wie so maar een andere huisarts zoeken.

Overigens kun je je ook door laten verwijzen naar een specialist. Dat mag hij niet weigeren.

Gebruikersavatar
Berichten: 4.220

Re: recht op onderzoek melanoom?

Volgens mij moet je zonder problemen een andere huisarts kunnen krijgen. Als je het vertrouwen kwijt bent, zou ik eerst voorstellen om een gesprek met je eigen arts aan te gaan. Als dat niet werkt kan je altijd nog switchen. Daar bestaan vast procedures voor..

Melanomen zijn volgens mij de afdeling van oncologen of misschien gewoon bij dermatologie?
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.

-Calvin-

Gebruikersavatar
Berichten: 6.716

Re: recht op onderzoek melanoom?

Mrtn schreef:Volgens mij moet je zonder problemen een andere huisarts kunnen krijgen. Als je het vertrouwen kwijt bent, zou ik eerst voorstellen om een gesprek met je eigen arts aan te gaan. Als dat niet werkt kan je altijd nog switchen. Daar bestaan vast procedures voor..

Melanomen zijn volgens mij de afdeling van oncologen of misschien gewoon bij dermatologie?
In principe dermatologie (omdat er eerst onderzocht moet worden).

Je kunt bij je ziektekostenverzekeraar vragen of je voor een second opinion direct naar een dermatoloog mag gaan of niet. De meeste ziektekostenverzekeraars betalen een second opinion.

Het enige probleem wat ik zie is, dat de moedervlek nog niet onderzocht is. Dus is er eigenlijk ook geen sprake van een "second" opinion. Ik zou dus toch maar je huisarts gewoon laten kijken naar de moedervlek, en vragen of je een afspraak kunt krijgen bij een dermatoloog. Misschien stuurt hij je sowieso door. Als niet, en als je twijfels hebt over zijn uitspraak, kun je altijd nog naar een second opinion overgaan. En dan kun je gelijk tegen hem zeggen dat je dat wilt doen en waarom.
I am not young enough to know everything - Oscar Wilde

Berichten: 6

Re: recht op onderzoek melanoom?

Bedankt voor de antwoorden :wink:

Oke, ik ga snel een afspraak maken bij de huisarts en vraag of hij me doorverwijst naar de dermatoloog. Als hij dat niet wil doen zal ik hem uitleggen waaróm ik dat wil, als ik dan nog geen verwijzing krijg vraag ik een second opinion bij het ziekenfonds. :shock:

Nieuwe huisarts daar heb ik natuurlijk ook aan gedacht, maar toen ik ging rondvragen over huisartsen hoorde ik tot nu toe niemand echt positief zijn over zijn/haar huisarts. Zogauw ik iemand hoor die redelijk tot helemaal tevreden is over huisarts ga ik voor een gesprek.

groetjes Anouk

Re: recht op onderzoek melanoom?

Ben benieuwd naar de uitkomst

Reageer