Profielwerkstuk chlamydia testen

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 2

Profielwerkstuk chlamydia testen

Wij zijn twee vwo 6 leerlingen en doen ons profielwerkstuk over chlamydia testen. Wij zijn bekend met de termen specificiteit en sensitiviteit en willen hier graag mee verder. Wij zouden graag ons praktisch gedeelte willen doen over de nauwkeurigheid van de thuistesten. Alleen lopen wij vast met het praktisch gedeelte (onderzoek/experiment). Zou u ons op weg kunnen helpen met een opzet (idee) voor een (voor ons) uitvoerbaar experiment?



Alvast bedankt.

Berichten: 1.116

Re: Profielwerkstuk chlamydia testen

Tja, wat had je zelf in gedachten voor een experiment? Het lijkt me vrij onuitvoerbaar om even een populatie te kiezen die je al dan niet vrijwillig een chlamydiatest aandoet. Het grootste probleem daarvan is namelijk selectie. De kans dat je overigens iemand vangt met blind testen is ook nihil, dus uiteindelijk zal het je waarschijnlijk geen zinnige data opleveren ook.

Gezien jullie het thuis doen, zal het waarschijnlijk ook wel praktisch onhaalbaar zijn om de ziekteverwekker van Chlamydia (m.n. Chlamydia Trachomatis) op te kweken.

Dus wat wil je uiteindelijk bereiken? En wat is voor jullie haalbaar?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Profielwerkstuk chlamydia testen

Het is handig als je de volgende keer nadenkt over de haalbaarheid van een onderzoek voordat je een vast onderwerp kiest. Testen op chlamydia is namelijk niet haalbaar zoals JW zegt. Om de sensitiviteit en specificiteit te berekenen heb je namelijk een groep mensen nodig zonder, maar ook mét chlamydia.

Je kunt wel een literatuuronderzoek doen, maar ik weet niet of dat de bedoeling is.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Profielwerkstuk chlamydia testen

Voor profielwerkstukken is het nodig om een praktisch gedeelte te doen waarbij een literatuuronderzoek onderdeel is van het theoretische gedeelte. Dus waarschijnlijk is een literatuuronderzoek als invulling van het praktische gedeelte niet de bedoeling.
"Meep meep meep." Beaker

Reageer