Kan ik hoogbegaafd zijn?

Moderator: Rhiannon

Gesloten
Berichten: 4

Kan ik hoogbegaafd zijn?

Ik zag een topic over iemand die wou weten of hij hoogbegaafd is of niet, en i kvroeg me af of er een kans is dat ik et ook ben.

Ik heb wat sites opgezocht over de symptonen, ze kwamen overeen met mijn karakter (manier van denken en zien) maar ik denk ook dat ongeveer 99% overeenkomt met 70% van de symptonen.

Dit is ongeveer wat met mij overeenkomt.

-Slecht in Plannen omdat ik het nooit hoefden. (ongeveer 70% van me klas heeft dit)

-chaotisch dingen niet opschrijven en snel afgeleid en verveelt zijn.

-Slecht gedrag door onder andere verveling.

-Te veel nadenken over dingen die je niet onthoudt en daardoor slecht slapen.

-Ik maak makkelijk vrienden maar ik kan geen sociale relaties houden.(vriendinnetjes enzo)

-klas overslaan (terug gegaan omdat de klas zwaar ***** was)

-Veel interesse in filosofie en Levensbeschouwing.

-Veel interesse in dingen waar andere kinderen geen flikker aanvinden (geschiedenis,Wiskunde, natuurkunde.)

-Anders denken dan anderen. (Logischer maar vooral moeilijker)

-Een slecht handschrift (Stond ook bij de symptomen :s)

-Geen kuddedier zijn (Ik luister niet naar de dingen waar alle anderen van houden)

-Ik trek me te veel aan over kleine dingen.(ruzies en mysjes enzo)

-Soms heel rustig en verlegen, en dan in een keer heel druk (ik drink nooit energy)

-Ik wil nooit het middelpunt zijn en ik sta liever ergens naar te kijke ndan dat ik word bekeken.

Bij het andere topic begonnen ze vooral te discussiëren over de definitie van Hoog begaafd en ik denk dat et hier niet anders is.Btw. ik zit in de 2e klas Vwo en ik haal schommelende cijfers en ik werkte altijd op de basischool in de boeken van het volgende jaar en ik kon in groep 2 lezen en schrijven.

-Douwe

Sorry voor de type fouten en de mislukte titel maar mn toetsenbord doet een beetje raar de laatste tijd.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.820

Re: Kan ik hoogbegaafd zijn?

Beste Merugop,

Ik vrees dat een berichtje op een forum veel te weinig info verschaft om uit te maken of iemand hoogbegaafd kàn zijn. De zaken die je opsomt kunnen aan vele andere zaken te wijten zijn & dus niets te maken hebben met hoogbegaafdheid. Dit is ook de reden waarom je het volgende kan lezen in de bijsluiter van dit forum:
2. Persoonlijke psychologische problemen

Vraag niet om hulp bij persoonlijke medische of psychologische problemen. De meeste gebruikers van dit forum zijn niet gekwalificeerd om hier antwoord op te geven. Bovendien is het internet niet geschikt om een diagnose te stellen (hiervoor is uitgebreid onderzoek nodig), noch om de nodige psychologische hulp en ondersteuning te bieden. Een recent onderzoek waarschuwt voor de gevaren van "dokter google".

In geval van medische en/of psychologische problemen kun je bij de huisarts terecht. Indien nodig kan hij/zij je doorverwijzen naar een specialist. We verwijzen hierbij naar de links psychologische problemen en hulpverlening, hier vind je zowel de officiële instanties voor het bieden van psychologische hulp, als een aantal plekken op het internet waar je terecht kunt.
uit: Bijsluiter psychologie en sociologie

Ik realiseer me dat jouw vraag niet ten volle valt onder 'persoonlijke psychologische problemen', maar het principe blijft hetzelfde: een diagnose stellen (hier in de vorm van een IQ-bepaling) kan gewoonweg niet via een forum. Ik ben er zeker van dat je op de sites hebt kunnen lezen dat een IQ-test nodig is om de diagnose van hoogbegaafdheid te stellen. Al de zaken die jij opsomt komen eenvoudigweg zelfs niet eens voor in de diagnostiek. Als we jou persoonlijk zouden kennen, dan zouden we misschien al wat beter kunnen aangeven of je mogelijks hoogbegaafd bent of niet (onder voorbehoud). Maar zelfs dat is niet het geval, het enige waarover we beschikken is één berichtje van jou op dit forum.

Vandaar, Merugop, je neemt best eens contact op met een psycholoog om na te gaan of een IQ-test zinvol is. Het enige antwoord dat wij je kunnen geven via dit forum is immers: 'Het zou inderdaad kunnen zijn dat je hoogbegaafd bent. Maar het kan evengoed zijn dat je dat niet bent.' Als er mensen zijn die beweren dit te kunnen voorspellen via een paar van jouw berichtjes op een forum, dan mag je daar best erg kritisch tegenover zijn. In die zin dat je deze voorspelling dan best met ene grove korrel zout neemt.

Ik hoop in elk geval dat je eruit komt... Succes! ;)

Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Berichten: 473

Re: Kan ik hoogbegaafd zijn?

Precies zoals Dido zegt, is de enige manier om uitsluistel te krijgen een onderzoek bij een kinder psycholoog. Dat is dan niet enkel een IQ test maar ook andere testen mondeling/schriftelijk waarbij je gedrag/manier van doen bekeken/ge-analyseerd wordt.

Misschien moet je dit boek van prof Tessa Kieboom maar eens lezen.

Maar dan nog heb ik wel volgende gedenking, Stel dat uit de evaluatie komt dat je inderdaad hoogbegaafd bent. Wat ga je ermee aanvangen? Het Belgisch secundair onderwijs is niet gemaakt voor dergelijke kinderen. Het Nederlandse, dat weet ik niet. Als je geluk hebt is er misschien in de buurt van waar jij woont een school die hier meer initiatief rond doet. Indien niet, dan blijf je wel met je "probleem" zitten.

Gebruikersavatar
Berichten: 11.085

Re: Kan ik hoogbegaafd zijn?

Maar dan nog heb ik wel volgende gedenking, Stel dat uit de evaluatie komt dat je inderdaad hoogbegaafd bent. Wat ga je ermee aanvangen? Het Belgisch secundair onderwijs is niet gemaakt voor dergelijke kinderen. Het Nederlandse, dat weet ik niet. Als je geluk hebt is er misschien in de buurt van waar jij woont een school die hier meer initiatief rond doet. Indien niet, dan blijf je wel met je "probleem" zitten.
Dat lijkt me niet relevant. Als men eventueel vaststelt dat TS hoogbegaafd is, kan er i.i.g. met leerkrachten of de schooldirectie dan wel het CLB (of het Nederlandse equivalent daarvan) e.e.a. besproken worden.

Verder denk ik dat aan dit topic weinig meer toegevoegd kan worden dan een

-slotje-

Gebruikersavatar
Berichten: 11.085

Re: Kan ik hoogbegaafd zijn?

Rectificatie:

Uit mijn vorige post zou verkeerdelijk begrepen kunnen worden dat scholen steeds klaarstaan voor opvang die specifiek is toegespitst op hoogbegaafde kinderen/jongeren. Dat is zeker niet altijd het geval, zoals mcs51mc reeds aangaf. Overleg met leerkrachten, schooldirectie en centra voor leerlingenbegeleiding zijn steeds aan te raden, maar er blijven vaak moeilijkheden bestaan. Mcs51mc wenste daarbij ook aan te geven dat een diagnose van hoogbegaafdheid vaak de verwachting creëert dat het kind of de jongere in kwestie zijn plaats gemakkelijker vindt. Ook dit is zeker niet altijd het geval, en die verwachting kan dan ook een extra obstakel vormen.

Discussie hieromtrent zou hier echter off-topic zijn, maar er is steeds de mogelijkheid om er een nieuw topic over te openen.

Gesloten