Springen naar inhoud

Aansluiting electromotor en accu


  • Log in om te kunnen reageren

#1

synaptic

    synaptic


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 23 september 2010 - 10:45

hallo,

Wij zijn Folker en Ronnie. we zijn bezig met het profielwerkstuk. hiervoor gaan wij een amfibievoertuig maken.

we hebben bijna alles rond (schetsen, proefjes etc.), alleen we zitten nog met een probleem. we hebben een battery-pack voor de ontvanger en servo. we wouden graag een accu aansluiten op de electromotor. het enige probleem is dat we niet weten hoe deze accu in de stroomketen geplaatst moet worden. is dit veel werk? of kan je het bijna rechtstreeks aansluiten? als je verdere informatie nodig hebt vraag maar, want ik heb geen idee welke informatie jullie nodig hebben om ons te kunnen helpen.

alvast bedankt!!!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

317070

    317070


  • >5k berichten
  • 5567 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 23 september 2010 - 11:12

we wouden graag een accu aansluiten op de electromotor. het enige probleem is dat we niet weten hoe deze accu in de stroomketen geplaatst moet worden.

Euhm, uit een accu komen 2 draadjes, naar een motor (geen servo!) gaan 2 draadjes. Je kunt die op 2 manieren verbinden. Als je ze op de ene manier verbindt, gaat je motor in klokwijzerzin, op de andere manier in tegenwijzerzin.

Maar ik veronderstel dat het niet dat is wat je bedoelt? ;)
What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet
And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign
-Alanis Morisette-

#3

synaptic

    synaptic


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 23 september 2010 - 13:30

ehm, dat snapten we ja ;) we zitten er dus mee dat hij allebei de kanten moet kunnen draaien zodat hij achteruit en vooruit kan rijden.

#4

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 23 september 2010 - 16:08

Ik neem aan dat je dat ding radiografisch gaat besturen. Dan zullen er uit je ontvanger 2 signalen komen, vooruit en achteruit (niet gelijktijdig hopelijk)
Elk van die signalen laat je een relais sturen, en elk relais verbindt de accu met de motor, maar met verschillende polariteit.

#5

mcs51mc

    mcs51mc


  • >250 berichten
  • 470 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 september 2010 - 06:33

Ooit gehoord van een "H-brug"?
Check eens hier
Als schakelaars kan je relais gebruiken zoals Klazon aangaf, meestal worden wel transistoren gebruikt.

#6

317070

    317070


  • >5k berichten
  • 5567 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 24 september 2010 - 10:53

meestal worden wel transistoren gebruikt.

=MOSFETs of een motordriver. Beter geen gewone transistoren.
What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet
And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign
-Alanis Morisette-

#7

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 24 september 2010 - 11:12

Ooit gehoord van een "H-brug"?

Over een H-brug met transistors of mosfets wilde ik nog niet beginnen. Want dan krijg je als volgende vraag: hoe stuur je dat aan? En voor je het weet zijn we de hele schakeling voor die jongens aan het ontwerpen, terwijl het hun project is.
Voordeel van zo'n mosfet-brug is wel dat je daarmee weer handiger ook de snelheid kunt regelen. Maar is dat wel de bedoeling?
Laten we eerst maar eens hun reactie afwachten hoe ver ze willen gaan met hun voertuigje.

#8

synaptic

    synaptic


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 26 september 2010 - 16:24

sorry voor de late reactie! maar alvast bedankt dat jullie meedenken ;)

hij moet inderdaad radiografisch bestuurd worden. dus de schakeling met de relais lijkt mij wel goed. we gaan wel even wat uitwerken ;) end an overleggen met de docent.

bedankt!

#9

synaptic

    synaptic


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 26 september 2010 - 19:23

ik had nog even rondgekeken en had toen iets gevonden over een regelaar. zou dat ook kunnen werken in plaats van 2 relais??

#10

mcs51mc

    mcs51mc


  • >250 berichten
  • 470 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 september 2010 - 06:45

ik had nog even rondgekeken en had toen iets gevonden over een regelaar. zou dat ook kunnen werken in plaats van 2 relais??

't ja "een regelaar" dat is ook zůůůůůůůů vaag als het maar kan ;)
Is het een temperatuur regelaar, een debiet regelaar, een druk regelaar, een ... ... ... er zijn veel regelaars op de wereld hoor.
Graag een beetje concreter aub.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures