[Scheikunde] Reactievergelijking acetylsalicylzuur

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 18

[Scheikunde] Reactievergelijking acetylsalicylzuur

Ik moet voor een project van schhol een reactievergelijking maken van sailcylzuur met azijnzuuranhydride tot acetylsaicylzuur.

Wie kan me helpen met die vergelijking??????

Gebruikersavatar
Berichten: 2.116

Re: [Scheikunde] Reactievergelijking acetylsalicylzuur

Hoe ver ben je al?

Begin maar eens met de stoffen voor en na de reactie uit te schrijven, Waarschijnlijk is dan volstrekt duidelijk welke reactie er plaats gaat vinden.
β-Damascenon en maneschijn

Re: [Scheikunde] Reactievergelijking acetylsalicylzuur

Aspirine (Acetylsalicylzuur) werd op de markt gebracht door Bayer in 1899. Het is de ester van salicylzuur en azijnzuur en kan bereid worden door een mengsel van beide verbindingen gedurende verschillende uren te refluxen in aanwezigheid van een katalysator zoals geconcentreerd zwavelzuur.

Gewoonlijk gebruikt men echter een reactiever derivaat van azijnzuur, namelijk azijnzuuranhydride, om de reactiesnelheid op te drijven.

Salicylzuur bevat naast een aromatische hydroxylgroep ook een carboxylgroep, die eveneens kan veresterd worden tot bvb. methylsalicylaat (wintergroenolie). Deze ester komt voor in bepaalde planten en wordt gebruikt als smaakstof en als massageolie. Hij wordt bereid door salicylzuur met een overmaat methanol te veresteren; eveneens in aanwezigheid van zwavelzuur als katalysator.

Bereiding van acetylsalicylzuur (aspirine)

OPGEPAST : azijnzuuranhydride is een giftig en irriterend product. Vermijd inhalatie en huidcontact.

Doe 2,8 gram salicylzuur in een droge erlenmeyer van 125 ml. Voeg voorzichtig 5,0 ml azijnzuuranhydride toe en 5 druppels geconcentreerd zwavelzuur. Meng voorzichtig tot het salicylzuur is zoveel mogelijk is opgelost en verwarm de erlenmeyer vervolgens onder roeren in een warmwaterbad gedurende minstens10 minuten. De temperatuur in de erlenmeyer bedraagt 45-50° C maar kan tijdens de licht exotherme reactie iets oplopen. (Moet < 80° C blijven!)

Laat de erlenmeyer langzaam afkoelen tot het aspirine uitkristalliseert. Voeg dan 50 ml ijswater toe en maak grote brokken fijn met een glazen staaf. Laat het mengsel vijf minuten staan en koel de erlenmeyer daarna verder af in een ijsbad zodat de aspirine volledig uitkristalliseert.

Als zich tijdens het afkoelen een olie afscheidt, wordt de kristallisatie geïnduceerd door aan de wand van de erlenmeyer te krabben met een roerstaafje.

Filtreer het product en was verschillende malen met kleine porties ijswater.

Laat de kristallen drogen en weeg ze. Bereken het rendement voor het onzuiver product. Bepaal tevens het smeltpunt en houdt een paar kristallen voor latere testen.

Herkristallisatie

Doe de onzuivere aspirine in een erlenmeyer van 125 ml en voeg 25 ml warm water toe (80 °C!).

Los de aspirine op en laat langzaam afkoelen. Plaats daarna terug in een ijsbad en filtreer na volledige afkoeling, laat drogen en bepaal het rendement en het smeltpunt.

Opmerking:

Bij temperaturen boven de 80° C vormt aspirine een olie die organische onzuiverheden uit het water oplost. In dat geval zal het moeilijk zijn de aspirine in water terug op te lossen. Indien de aspirine niet oplost in 25 ml water, voegen we extra water toe via een druppelteller (tot maximum 40 ml afhankelijk van uw rendement). Laat het mengsel 2-4 minuten opwarmen tussen elke toevoeging om de vaste stof de tijd te geven om op te lossen.

zie ook[/url]http://www.kulak.ac.be/irc/latrom/home/asp.htm[url=http://]http://[/url]

Re: [Scheikunde] Reactievergelijking acetylsalicylzuur

Ik doe dit samen met nog 2 personen en we weten de brutoformules....

Iedere leraar zegt weer wat anders..

De ene zegt dat het via een structuurformule het makkelijkst is om de reactievergelijking te maken van de andere leraar moeten we eerst alles omrekenen naar mol en dan de verhoudingen uitrekenen en dan verder maar ja de molverhouding is 1:1:1 zover waren we. Nu zitten we vast hoe het verder moet.

Groetjes Tabitha

Berichten: 18

Re: [Scheikunde] Reactievergelijking acetylsalicylzuur

We hebben de vergelijking gevonden en hij klopt. Toch bedankt voor de reactie.

Groetjes Tabitha

Reageer