Verkeerde wereld

Moderator: Rhiannon

Gesloten
Berichten: 199

Verkeerde wereld

Het begon allemaal in groep 8. Ik veranderde ten opzichte van mijn leeftijdsgenoten. Ik ging heel veel denken (filosofie, logica, wereldproblematiek). In de brugklas viel ik sociaal een beetje buiten de boot (had maar 4 vrienden). Niemand begreep me, dus is ging (wat ieder mens dat alleen is wil/doet) zoeken naar 'mijn soort'. Na een psychologisch traject van ongeveer 2 jaar kreeg ik de diagnose 'Asperger', maar dan een wat lichtere vorm. Ik bij het Autistisch Centrum in een groep voor leeftijdsgenoten, maar 'mijn soort' niet gevonden (autisten zijn wat rare mensen). Maar goed, door de diagnose krijg ik wel eindelijk de erkenning waar ik naar snakte. Van 3 naar 4 VWO het roer omgegooit en ben nu sociaal actief (vrienden en vriendinnen). Het gaat eigenlijk best prima met mij, alleen is er één groot probleem: Ik voel mij niet thuis op aarde! Met diep in mijn hart een enorm reservoir van verdriet, door de volgende problemen:

-Niemand begrijpt mij.

-Nooit echt liefde gevoel. (Geen ouderlijke liefde iig)

-Vrijwel niets gewoon kunnen accepteren. (Waarom-vragen in mijn hoofd)

-Vertrouwen in vrijwel alles verloren, vooral mensen. (Vertrouw sinds kort voor het eerst iemand)

-Geen aansluiting met aardse dingen.

-Heb geen duidelijke identiteit (Heb geen groep om me deel van te voelen, nationaliteit en religie doen mij niks. Dat ze mij tot 'Asperger' benoemen is aan hun, maar ik kan mij er niet mee identificeren. Ik noem mezelf liever geen mens.)

Normale mensen voelen zich thuis op aarde of accepteren de wereld, maar mij lukt dat niet. Mijn gevoel zegt dat er iets niet klopt, dat ik hier niet hoor. Als ik om mij heen kijk zie ik een kooi. Ik lijd er constant onder.

Bestaat er in de psychologie een term voor mijn probleem? Mijn psychologe is niet erg behulpzaam...

Gebruikersavatar
Berichten: 1.820

Re: Verkeerde wereld

Besta Alkartus,

Ik snap dat je wat ten einde raad bent, als je het gevoel krijgt dat je geen stap verder geraakt en ter plaatse blijft trappelen, terwijl je je diep alléén voelt...

Het lijkt er een beetje op alsof je met heel wat existentiële vragen rondloopt waarop geen echt antwoord voorhanden is. Je kan op de volgende links wat meer lezen over existentiële psychotherapie:

http://www.idee-pmc.nl/psychotherapie/exis...e_therapie.html

http://www.detherapeutengids.nl/therapie/e...-psychotherapie

http://www.siebrechtvanhooren.be/PDF/4803223.pdf

Heel kort kan je de therapievorm omschrijven als een combinatie van psychologie en filosofie. Hedendaagse 'bekende' namen zijn die van Mick Cooper en Irvin Yalom. Die laatste schreef ook meerdere boeken erover voor het 'grote publiek' en een aantal van hen zijn ook vertaald in het Nederlands (zie ook http://www.elsevier.nl/web/Artikel/177988/...at-erin-zit.htm).

De stroming van de cliëntgerichte psychotherapie (= Carl Rogers) geeft haar therapeuten in elk geval de mogelijkheid om een (vervolg)opleiding te volgen om zich verder te specialiseren in de existentiële psychotherapie. Mogelijks is dit ook nog het geval bij de andere stromingen, maar dat weet ik niet.

MAAR, Alkartus, ik kan er ook helemaal naast zitten, in die zin dat jij ook daarmee niet geholpen bent. Dat ik jouw vraag verkeerd inschat en jou alleen maar op een dood pad stuur. Vandaar dus dat een forum echt geen goede plaats om op zoek te gaan naar bijkomende informatie over jouw problematiek. Omwille van die reden staat er ook bovenaan:
2. Persoonlijke psychologische problemen

Vraag niet om hulp bij persoonlijke medische of psychologische problemen. De meeste gebruikers van dit forum zijn niet gekwalificeerd om hier antwoord op te geven. Bovendien is het internet niet geschikt om een diagnose te stellen (hiervoor is uitgebreid onderzoek nodig), noch om de nodige psychologische hulp en ondersteuning te bieden. Een recent onderzoek waarschuwt voor de gevaren van "dokter google".

In geval van medische en/of psychologische problemen kun je bij de huisarts terecht. Indien nodig kan hij/zij je doorverwijzen naar een specialist. We verwijzen hierbij naar de links psychologische problemen en hulpverlening, hier vind je zowel de officiële instanties voor het bieden van psychologische hulp, als een aantal plekken op het internet waar je terecht kunt.
uit: Bijsluiter

Wees dus erg kritisch met wat ik hier neerschreef. Op basis van het kleine beetje informatie die je maar kan geven op een forum, kan ikzelf (en niemand via een forum) met zekerheid uitmaken wat jij precies nodig hebt.

Maar ik wens je in elk geval het beste toe! ;)

Dido

Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Gebruikersavatar
Berichten: 11.085

Re: Verkeerde wereld

Alkartus,

Zoals je in Dido's post al kon lezen, kunnen wij topics over persoonlijke psychologische problemen hier niet toestaan. Het internet is geen goede tool voor hulp bij dergelijke problemen. Dit topic zal dan ook gesloten worden. Het is overigens wel mogelijk om een topic te openen over bijvoorbeeld identiteit en verbondenheid met groepen of ideologieën in bredere context. Ook met je waarom-vragen over de wereld kun je in onze fora terecht.

Misschien vind je in de links die Dido aanhaalde, iets waar je met je psychologe verder op in kunt gaan. Indien je overigens het gevoel hebt dat zij je onvoldoende begrijpt, zeg haar dat dan, zo kan ze je mogelijk beter verder helpen.

Ik hoop dat je een plek kunt vinden waar je je thuis voelt.

-slotje-

Gesloten