Springen naar inhoud

Cola co2 vrijmaken dmv suiker


  • Log in om te kunnen reageren

#1

StanvanMierlo

    StanvanMierlo


  • 0 - 25 berichten
  • 17 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 29 oktober 2010 - 10:51

hallo allemaal,

ik heb een vraag: we moeten voor scheikunde het fosforgehalte in cola onderzoeken, hiervoor hebben we koolstofdioxide vrije cola nodig. we hebben als tip gekregen dat we een paar scheppen suiker in de cola moesten gooien. dat hebben we gedaan en inderdaad, de CO2 vervloog uit de cola, maar waarom eigenlijk? we hebben geen idee wat de suiker nou met de cola doet zodat de CO2 uit de cola 'trekt'

kunnen jullie mij antwoord geven op mijn vraag?

met vriendelijke groeten

stan & ruben

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8936 berichten
  • VIP

Geplaatst op 29 oktober 2010 - 15:08

Het is geen chemische reactie die optreedt. Belletjes hebben een "kiem" nodig om te ontstaan, een klein krasje of iets dergelijks. Kijk maar eens naar een glas pri, dan zie je dat de belletjes meestal op dezelfde plaatsen ontstaan.

Op suikerkristalletjes zitten een hele hoop krasjes en andere onvolkomenheden. Wat je dus doet is iets toevoegen waardoor een hoop bellen ontstaan, en daardoor verdwijnt de CO2 sneller.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#3

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6610 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 29 oktober 2010 - 15:19

Betekent dit dat je er net zo goed zout of zand of meel in zou kunnen gooien?

#4

chemie man

    chemie man


  • >25 berichten
  • 96 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 29 oktober 2010 - 18:52

kun je het ook een soort van katalysator noemen?

komt niet echt een reactie mee opgang maar hoe noem je zoiets dan?

#5

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8936 berichten
  • VIP

Geplaatst op 30 oktober 2010 - 00:23

Betekent dit dat je er net zo goed zout of zand of meel in zou kunnen gooien?


Zout werkt zeker, zand of meel zal ook wel werken maar heb ik nooit uitgeprobeerd (en heb ook geen cola hier).
Het voordeel van suiker is dat de cola nog enigszins drinkbaar blijft.

kun je het ook een soort van katalysator noemen?


Nee. Een katalysator versnelt een reactie, maar hier is helemaal geen sprake van een reactie.

komt niet echt een reactie mee opgang maar hoe noem je zoiets dan?


Soms wordt zoiets een kiem genoemd.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#6

StanvanMierlo

    StanvanMierlo


  • 0 - 25 berichten
  • 17 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 30 oktober 2010 - 15:53

bedankt!! maar waarom moet de CO2 eigenlijk uit de cola gehaald worden voor de titratie van cola??

alvast bedankt

stan&ruben

#7

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8936 berichten
  • VIP

Geplaatst op 30 oktober 2010 - 21:59

Dat is een vraag die je met een beetje nadenken, of met een beetje zoekwerk, bijvoorbeeld op dit forum, heel goed zelf kunt beantwoorden.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#8

JrSmiff

    JrSmiff


  • >25 berichten
  • 34 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 26 november 2010 - 22:30

Dit heeft weinig met de vraag te maken eigenlijk maar stel nu dat ik een perfect glas heb zonder enige vorm van krassen zoude er dan geen belletjes ontstaan ?

#9

Kravitz

    Kravitz


  • >1k berichten
  • 4042 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 26 november 2010 - 23:18

In theorie niet, dit is echter enkel het geval wanneer je te maken hebt met perfect zuiver water en een perfect zuiver glas. Dit alles is in praktijk onmogelijk te realiseren. Ook moet je de stroming in de vloeistof tot een minimum beperken en kan een kleine schok al een 'trigger' zijn om de gasontwikkeling op gang te brengen.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures