Springen naar inhoud

Hulp stroomschema automatische ster/driehoek schakeling


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Dennisberry

    Dennisberry


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 01 november 2010 - 20:27

Hallo,

Ik ben samen met iemand anders bezig met een praktijkopdracht op school en we hebben hulp nodig, omdat onze schakeling steeds niet werkt.
Dit Gaat alleen om de hulpstroom en niet on de hoofdstroom van de Automatische Ster/driehoeschakeling.

Hoe kunnen wij het zo maken dat het gaat werken, zonder te veel aanpassingen en meer componenten.
Zie bijlage voor Stroomschema zoals wij die hebben gemaakt.


Met Vriendelijke Groet,

Dennis

Bijgevoegde miniaturen

  • IMG_0001.jpg

Veranderd door Dennisberry, 01 november 2010 - 20:28


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

mcs51mc

    mcs51mc


  • >250 berichten
  • 470 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 november 2010 - 07:25

Wat werkt er niet aan jullie schakeling?

Is dit het probleem?
Je drukt op S1
KH5 trekt aan en tijd KT2 begint te lopen
Contact KH5 neemt S1 over
Wanneer KT2 ten einde is loopt het volgens mij fout
Horizontale KT2 opent waardoor KH5 af valt
Vertikale KT2 sluit waardoor KM1 zou moeten aantrekken maar ... ... ...
Relais KH5 valt af waardoor zijn overname contact over S1 ook al uit ligt en KM1 kan niet meer aantrekken ;)

Oplossing: horizontale KT2 een vertraagd afvallen contact van maken, als dat kan ;)

Veranderd door mcs51mc, 02 november 2010 - 07:31


#3

Dennisberry

    Dennisberry


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 02 november 2010 - 07:38

Als wij zeg maar s1 indrukken dan wordt relais 5 bekrachtigd en na 6 secoonden word het tijdrelais KT2 hoog.
als hij hoog wordt dan komt KM1 en Km3 op maar voor een paar msec. Wij willen juist dat Km1 en Km3 bekrachtigd blijven tenzij hij weer automatisch na 10 sec van ster naar driehoek gaat.
Dus misschien werkt ons overneem contact niet van KM1 of Km2?

Wat werkt er niet aan jullie schakeling?

Is dit het probleem?
Je drukt op S1
KH5 trekt aan en tijd KT2 begint te lopen
Contact KH5 neemt S1 over
Wanneer KT2 ten einde is loopt het volgens mij fout
Horizontale KT2 opent waardoor KH5 af valt
Vertikale KT2 sluit waardoor KM1 zou moeten aantrekken maar ... ... ...
Relais KH5 valt af waardoor zijn overname contact over S1 ook al uit ligt en KM1 kan niet meer aantrekken ;)

Oplossing: horizontale KT2 een vertraagd afvallen contact van maken, als dat kan ;)


Dus dat onze schakeling niet werkt ligt aan het feit dat van KT2 en KT3 het verbreekcontact eerder hoog wordt dan het maakcontact?

Wij gaan het proberen

#4

mcs51mc

    mcs51mc


  • >250 berichten
  • 470 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 november 2010 - 07:44

Wanneer KT2 ten einde is gebeurt daar van alles in een fractie van een seconde.

Je zou ook voor het overname contact van KH5 (parallel met S1) een vertraagd afvallend contact kunnen gebruiken.

#5

sillyconmarc

    sillyconmarc


  • >250 berichten
  • 318 berichten
  • Lorentziaan

Geplaatst op 02 november 2010 - 08:16

Volgens mij gaat het fout omdat KT2 zichzelf afschakelt en daardoor ook KM1 laat afvallen.
Wil je eindelijk die dure computer aan het werk zetten...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#6

luc

    luc


  • >100 berichten
  • 242 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 november 2010 - 08:30

ligt het er niet aan dat KT2 inschakeld en de open schakelaar dicht maar gelijk zichzelf eraf gooit waardoor de open schakelaar gelijk weer open gaat ? ik zou wat tijdstaffeling maken tussen KT2 open gooien en dichtgooien. het zou kunnen zijn dat KM1 maar zo kort bekrachticht wordt dat hij niks doet. laat door middel van KM3 of KM4 een lampje branden dan zie je vanzelf of je schakeling zo ver komt. zo ja dan laat je KM1 een lampje branden en zo kun je helemaal inzoomen tot je probleem theoretisch in ieder geval ;)
HBO Elektrotechniek student 3de jaar

#7

Gringo

    Gringo


  • >100 berichten
  • 171 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 november 2010 - 08:49

Het probleem zit hem in het feit dat KM5 sneller afvalt dan KM1 het contact kan overnemen. Ik snap alleen niet dat jullie drie timers gebruiken. In een ster-driehoek schakeling heb je er maar één nodig.
Geplaatste afbeelding
Plaatje geleend van dit topic (eerste hit google)
Het enige wat je nog moet toevoegen is het links en rechtsom gedeelte.

#8

Dennisberry

    Dennisberry


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 02 november 2010 - 09:31

Zou het helpen als wij het overneemcontact van zowel Km1 en KM2 verplaatsen onder het maakcontact van het tijrelais?
Zie bijlage

#9

luc

    luc


  • >100 berichten
  • 242 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 november 2010 - 09:39

Ik zie geen bijlage, Maar het zou denk ik wel helpen als je het verbreek contact van KT2 en KT3 tijdsvertraagd laat verbreken. maar ik probeer ff simpel te denken zet er n lampje in die gaat brande om te kijken of hij de 'keten' nog in een bepaald gedeelte komt of dat het probleem daarvoor al zit. daar heb je alleen n extra relais voor nodig een lampje en wat draadjes.
HBO Elektrotechniek student 3de jaar

#10

Dennisberry

    Dennisberry


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 02 november 2010 - 10:33

Waarschijnlijk moet het zo gaan werken. dit is de simpelste oplossing voor ons, omdat we dan niet veel aan hoeven te passen
Zie bijlage:
Zou het zo gaan werken?

Bijgevoegde miniaturen

  • fffsfsfsfsfsfsfsfsfsfsfsfsdfsf.JPG

#11

luc

    luc


  • >100 berichten
  • 242 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 november 2010 - 10:43

Dat zou volgens mij niet percee de oplossing zijn. Als de NO van de KT2 langzamer gaat dan de NC van de KT2 dan werkt het nogsteeds niet. In theorie zou het wel moeten werken denk ik, is maar 1 manier om erachter te komen en dat is testen en kijken of de H3 gaat branden en BLIJFT branden
HBO Elektrotechniek student 3de jaar

#12

Gringo

    Gringo


  • >100 berichten
  • 171 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 november 2010 - 10:55

Dit schema maakt geen verschil, als het bovenste overneem contact van KM1 te traag is, dan is het onderste overneem contact ook te traag.
Voor de netheid zou ik voor de vertraagde contacten van KT2 en KT3 de parachutjes meetekenen. Zoals je het nu getekend hebt zijn het gewone contacten. Ik ga er niet van uit dat dat de bedoeling is.
Ik ben trouwens nog steeds benieuwd wat het doel van KT2 en KT3 is. Het enige wat ik me voor kan stellen is dat je een inschakelvertraging hebt willen maken om te voorkomen dat als de motor rechts draait dat er dan niet onmiddelijk links gestart kan worden.

Als je een verklaring kunt geven van de gebruikte relais is het wat makkelijker om er nuttig commentaar op te geven.
Ik snap niet helemaal waarom je relais KM5 wilt laten afvallen door KT2. Als je KM5 gewoon bekrachtigt laat nadat de startknop is ingedrukt dan werkt je schakeling gewoon. Je hebt dan ook geen overneem contacten van KM1 nodig.

Veranderd door Gringo, 02 november 2010 - 10:55


#13

mcs51mc

    mcs51mc


  • >250 berichten
  • 470 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 november 2010 - 12:11

edit: voorgestelde oplossing bleek, op tweede zicht, toch niet ok ;)

Omdat : het NO contact van KH5 parallel met S1 MOET een vertraagd uitschakelend contact zijn anders zal het spel NOOIT werken!
Dit is het "major" problem in jouw shema.
Je moet zorgen dat KH1 aangetrokken is vóóraleer je KH5 uitsmijt, anders valt de overname van S1 weg :)
Bestaan er geen opklikbare vertraagd schakelende contacten voor KM5?


Over het nut van al die timers zal ik mij niet uitspreken ;)

Veranderd door mcs51mc, 02 november 2010 - 12:20


#14

Gringo

    Gringo


  • >100 berichten
  • 171 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 november 2010 - 12:32

Ik snap überhaupt niet waar KM5 (of KH5, volgens mij hetzelfde relais) goed voor is. Het ziet er naar uit dat het gewoon een hulp relaistje is voor de opstart. In dat geval zou ik hem gewoon in laten staan en niet achter die verbreker van KT2 zetten. Dan is je probleem verholpen.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures