witte dwergen

Moderators: Michel Uphoff, jkien

Reageer
Berichten: 38

witte dwergen

nou, een witte dwerg is dus zo'n bal dat ooit eens een ster was, opgebrand raakte en toen een witte dwerg vormde die dus echt een megagrote dichtheid heeft (1 kubieke cm kan 1000 kilogram wegen op aarde). een witte dwerg zou nooit een stukje materiaal van die grote dichtheid verliezen door die grote dichtheid van die witte dwerg zelf en de grote dichtheid van de stof die de witte dwerg zou moeten veliezen. nou vraag ik me dus af, is het mogelijk als 2 van die dwergen tegen elkaar botsen of dat ze dan stukken kunnen verliezen en die dan los rondzweven in de ruimte, vrij van die witte dwergen?
MBO

Gebruikersavatar
Lorentziaan
Berichten: 1.433

Re: witte dwergen

Witte dwergen zijn zo dicht omdat al die massa bij elkaar een zeer sterk gravitatieveld heeft en de materie goed samengedrukt (eigenlijk samengetrokken) houdt. Wanneer je een klein stukje ervan apart neemt, is dit niet meer onderhevig aan de zwaartekracht die de rest van de witte dwerg er op uit zou oefenen en zou het een normale dichtheid aannemen (en dus een veel groter volume innemen), omdat de zwaartekracht gegenereerd door pakweg 1000 kg aan materiaal niet sterk genoeg is om het zo samengetrokken te houden als in een witte dwerg gebeurt.

Het is ook zeer waarschijnlijk dat de dichtheid van een witte dwerg niet constant over het hele interieur: de dichtheid van materiaal aan de oppervlakte zal lager zijn dan de dichtheid in het centrum. Bij de aarde bijvoorbeeld scheelt de dichtheid van het (overwegend) ijzer in de kern bijna een factor 2 met de dichtheid van ijzer aan het oppervlak: in het geval van een witte dwerg is deze factor ongetwijfeld veel hoger.

Reageer