waarom bevriest water onder een brug niet

Moderator: physicalattraction

Reageer

waarom bevriest water onder een brug niet

Waarom bevriest water onder een brug niet ?

Is dat zo omdat de brug de stijgende warmte tegenhoud of is er een andere reden ?

Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Re: waarom bevriest water onder een brug niet

Omdat de brug zelf een warmte bron is.

Elke materie straalt warmte uit. Ook al vriest het, straalt een brug warmte uit van bijvoorbeeld -5 graden. Dat is veel meer als de straling die het water verder op in het kanaal ontvangt. Die ontvangt alleen straling van de hemel, en op een heldere nacht kan dat wel -269 graden zijn. Dat is dus een groot verschil.

Je moet je wel indenken dat straling niet de enigste manier is om warmte over te brengen. Ook convectie en conductie zijn manieren. Deze vormen het grootste deel van warmte overdracht. Het verschil in straling zorgt er dus voor dat het water onder de brug net een paar graden warmer is.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.172

Re: waarom bevriest water onder een brug niet

ik denk eerder dat het feit dat de lucht onder een brug stilstaat meer toedoet aan het fenomeen. De stilstaande lucht werkt als een isolator voor koude lucht.
"If you wish to make an apple pie truly from scratch, you must first invent

the universe." -- Carl Sagan (US physicist and astronomer,1934-1999)

Gebruikersavatar
Berichten: 1.107

Re: waarom bevriest water onder een brug niet

Elke materie straalt warmte uit. Ook al vriest het, straalt een brug warmte uit van bijvoorbeeld -5 graden.  Dat is veel meer als de straling die het water verder op in het kanaal ontvangt. Die ontvangt alleen straling van de hemel, en op een heldere nacht kan dat wel -269 graden zijn. Dat is dus een groot verschil.


Als de brug -5 graden is, is hij toch kouder dan het water. Dus dan zou de temperatuur van de straling van de hemel wel minder koud worden, toch blijft die (ver) onder het vriespunt, dus dan zou het water toch nog moeten bevriezen.

Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Re: waarom bevriest water onder een brug niet

Nee, beste Syd, het water in een kanaal is overal van de zelfde temperatuur, dat noemen ze de nulde wet van de thermodynamica. Ijsvorming vindt daar plaats waar het het koutst is. Doordat water onder een brug zijn warmte niet goed kijwt kan door middel van straling, zal daar minder snel ijsvorming plaats vinden.

Het idee van Hallo1979 kan alleen maar als het ook echt hard waait. Maar dat doet het niet altjid. Als verder de wind parallel aan het kanaal staat, is de windsnelheid onder de brug zelfs hoger dan over het kanaal.

Re: waarom bevriest water onder een brug niet

volgens mij heeft het ook wat te maken met stroming. Een brug staat met pijlers in het water en de sloot/vaart/rivier is op dit punt ook smaller gemaakt door de fundamenten van de brug, hierdoor stroomt het water sneller onder de brug. Door de stroming bevriest het minder snel. Ook wordt er wel eens met pekel gestrooit in de winter er stroomt/drupt dan pekelwater van het brugwegdek in het water onder de brug.

Gebruikersavatar
Berichten: 82

Re: waarom bevriest water onder een brug niet

zMygyllz schreef:...

Ook wordt er wel eens met pekel gestrooit in de winter er stroomt/drupt dan pekelwater van het brugwegdek in het water onder de brug.
indien dit de reden zou zijn, zou men stroomafwaarts van de brug hetzelfde moeten vaststellen, immers door de snellere stroming spoelt de pekel weg.

Ik denk dat de "gast-vraagsteller" de belangrijkste reden zelf aangaf
... Is dat zo omdat de brug de stijgende warmte tegenhoud ... ?
de landhoofden onder de brug koelen minder snel af omdat de brug een hindernis vormt voor de stijgende warmte en de warmte gaat hier dan ook minder snel "verloren"...

Wanneer de temperatuur rond de 0°C schomelt, kunnen 1 à 2°C het verschil maken

Reageer