Nieuw metamateriaal is flexibel en doorzichtig

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Nieuw metamateriaal is flexibel en doorzichtig

Nieuw metamateriaal is flexibel en doorzichtig


Alweer een stap dichter bij de Harry Potter-mantel: een nieuw metamateriaal, dat gebruikt kan worden om licht om voorwerpen heen te buigen, is niet alleen flexibel maar ook nog doorzichtig. Bovendien werkt het zelfs voor zichtbaar licht.


Dat natuurkunde soms net magie is bleek deze maand maar weer eens. Een groep Schotse wetenschappers presenteerde vol trots een nieuw materiaal, speciaal ontworpen en gemaakt in hun laboratorium. Dit materiaal is flexibel en doorzichtig – en als het slim gestapeld wordt, kan je er voorwerpen onzichtbaar achter verbergen. Metaflex, zoals de onderzoekers het spul noemen, brengt ons in één keer drie stappen dichterbij de echte Harry Potter-onzichtbaarheidsmantel.


Metamaterialen en onzichtbaarheid

Afbeelding

Afbeelding: © J. Pendry et al.


De onzichtbaarheid die je met metamaterialen kunt maken is eigenlijk gezichtsbedrog. De materialen buigen het licht om een voorwerp heen, zoals water dat om een steen in een rivier heen vloeit. Als je dicht bij het voorwerp komt dat achter de mantel zit, zal je kunnen zien dat er iets niet klopt. Maar als je ver genoeg weg staat en geen vreemde dingen verwacht kan een geschikt metamateriaal je goed voor het lapje houden.


...


Lees verder: http://www.kennislink.nl/publicaties/nieuw...-en-doorzichtig


Bron: Kennislink

Reageer