Psychologie en wetenschap

Moderator: Rhiannon

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 11

Psychologie en wetenschap

Hey

ik heb een klein vraagje voor mijn eindwerk seminarie

het onderwerp van ons eindwerk is: 'kunst en wetenschap'

Hiervoor moeten wij n musueum gaan bezoeken en daarvan het wetenschappelijke onderdeel van uitleggen.

Nu, ik heb een museum gevonden waarin je het leven van mentale/psychisch gestoorde mensen kan gaan zien.

Daar heb ik gezien dat er mensen het Personal Borderline Disorder hebben mr ook mensen die schizofrenie hebben.

Wat ik mij nu afvraag is ofdat er eigenlijk een verband bestaat tussen deze 2 'ziektes' ? (op wetenschappelijk vlak)

Iemand een idee misschien?

thx btw

Gebruikersavatar
Berichten: 1.820

Re: Psychologie en wetenschap

Er is wel een verband tussen beide, al zijn er meer verschillen dan gelijkenissen:

Borderline persoonlijkheidsstoornis is een persoonlijkheidsstoornis (BPS) met de volgende kenmerken:
Volgens de criteria (DSM-IV)[1] kan de diagnose gesteld worden wanneer sprake is van een diepgaand patroon van instabiliteit in intermenselijke relaties, zelfbeeld en emoties en van duidelijke impulsiviteit.

Dit patroon moet begonnen zijn in de vroege volwassenheid en tot uiting komen in diverse situaties. Mensen met borderline voldoen aan 5 of meer van de volgende 9 criteria:
  • Krampachtig proberen te voorkomen om feitelijk of vermeend in de steek gelaten te worden.
  • Een patroon van instabiele en intense relaties met anderen, gekenmerkt door wisselingen tussen overmatig idealiseren en kleineren (extreem zwart-witdenken, iemand is geweldig of waardeloos).
  • Identiteitsstoornis: aanhoudend wisselend zelfbeeld of zelfgevoel.
  • Impulsiviteit met negatieve gevolgen voor zichzelf op minstens twee gebieden. Bijvoorbeeld: geldverspilling, veel wisselende seksuele contacten, middelenmisbruik, roekeloos rijgedrag, vreetbuien.Terugkerende pogingen tot zelfdoding, gestes of dreigingen, of zelfverwonding.
  • Sterk wisselende stemmingen, als reactie op gebeurtenissen. Dit kan leiden tot periodes van intense somberheid, prikkelbaarheid of angst, meestal enkele uren durend en slechts zelden langer dan een paar dagen.
  • Een chronisch gevoel van leegte.
  • Inadequate, intense woede of moeite boosheid te beheersen. Dit uit zich in driftbuien, aanhoudende woede of herhaaldelijke vechtpartijen.
  • Voorbijgaande, aan stress gebonden paranoïde ideeën of ernstige dissociatieve verschijnselen.
uit: Trimbos (Borderline persoonlijkheidsstoornis)
[/list]

Het laatste kenmerk is er eentje dat dicht tegen een belangrijk kenmerk van Schizofrenie aanligt. Maar, belangrijk is te beseffen dat iemand BPS kan hebben, zonder dat die het laatste kenmerk heeft (want de persoon moet maar 5 van de 9 criteria hebben om te voldoen aan de diagnose BPS)

Men spreekt van Schizofrenie bij:
  • A. Kenmerkende symptomen: Twee of meer van de onderstaande symptomen die ieder optreden gedurende een significante tijdsduur in een periode van een maand (of minder bij succesvolle behandeling):
  1. Wanen
  2. Hallucinaties
  3. Gedesorganiseerde spraak (bijvoorbeeld ontsporend of onsamenhangend)
  4. Ernstig gedesorganiseerd of catatoon gedrag
  5. Negatieve symptomen, bijvoorbeeld afgevlakt affect, alogie of avolitie
NB: Er is slechts één symptoom uit categorie A vereist als de wanen bizar zijn, als de hallucinaties doorlopend commentaar geven op het gedrag of de gedachten van de persoon of als twee of meer stemmen met elkaar spreken.
  • B. Sociale/beroepsmatige dysfunctie: Gedurende een significant deel van de tijd sinds het begin van de stoornis staan een of meer terreinen van functioneren (zoals werk, persoonlijke relaties of zelfverzorging) duidelijk op een lager niveau dat voor het begin. (Als het begin in de kindertijd of adolescentie valt, is het functioneren van een lager niveau dan verwacht kan worden).
  • C. Duur: Doorlopende tekenen van de stoornis gedurende minimaal zes maanden. Deze periode van zes maanden moet minimaal één maand met symptomen bevatten (of minder bij succesvolle behandeling) die voldoen aan criterium A (dat wil zeggen actievefasesymptomen) en kan perioden bevatten met prodromale symptomen of restsymptomen. Tijdens deze prodromale perioden of restperioden kunnen de tekenen van de stoornis uitsluitend bestaan uit negatieve symptomen of twee of meer symptomen uit categorie A in mildere vorm (bijvoorbeeld vreemde opvattingen, ongebruikelijke perceptuele waarnemingen).
  • D. - E - F: zie Wikipedia
uit: Wikipedia
[/list]

Samengevat:

- bij BPS kunnen er paranoïde ideeën voorkomen. Dit betekent dat ze ervan overtuigd kunnen zijn dat ze achtervolgd worden, dat anderen hen bedreigen, hen in de gaten houden, zonder dat dit werkelijk zo is. Het zijn echter nog ideeën en geen wanen. Dit houdt in dat je deze mensen toch nog kan laten inzien dat ze het fout voor hebben, dat ze niet achtervolgd worden ed.

- bij Schizofrenie kunnen paranoïde wanen voorkomen. Dit betekent dat deze mensen ervan overtuigd zijn dat ze achtervolgd, bedreigd of in de gaten worden gehouden, maar zij kunnen deze overtuigingen niet meer corrigeren. Wat je dus ook probeert, ze blijven bij hun overtuiging dat het zo is (dit itt. met BPS: het is vaak moeilijk om hen te doen inzien dat hun overtuigingen verkeerd zijn, maar het lukt nog wel).

Beide stoornissen kunnen ook samen voorkomen. Deze studie vond beide stoornissen bij eenzelfde persoon (= co-morbiditeit) bij 17,6% van de patiënten met Schizofrenie die tevens gehospitaliseerd waren.

Dissociatie zou dan weer vooral een symptoom zijn van BPS en niet van Schizofrenie (cfr. studie). Dissociatie is het volgende:
...Het is een geestesgesteldheid waarin bepaalde gedachten, emoties, waarnemingen of herinneringen buiten het bewustzijn worden geplaatst, tijdelijk niet 'oproepbaar' zijn of minder samenhang vertonen. Letterlijk betekent dissociatie 'ontkoppeling' of 'uiteenvallen'. Het is een zeer alledaags verschijnsel: iedereen verliest bijvoorbeeld wel eens de aandacht voor zijn omgeving als hij zeer geconcentreerd met iets bezig is en iedereen heeft wel eens een dagdroom....
uit: Wikipedia

En deze recente studie gaat ook in op beide stoornissen:
This study investigated similarities and differences in the experience of auditory hallucinations, paranoia, and childhood trauma in schizophrenia and borderline personality disorder (BPD).

...

A total of 111 patients participated; 59 met criteria for schizophrenia, 33 for BPD, and 19 for both. The groups were similar in their experiences of voices, including the perceived location of them, but they differed in frequency of paranoid delusions. Those with a diagnosis of BPD, including those with schizophrenia comorbidity, reported more childhood trauma, especially emotional abuse. BPD and schizophrenia frequently coexist, and this comorbidity has implications for diagnostic classification and treatment. Levels of reported childhood trauma are especially high in those with a BPD diagnosis, whether they have schizophrenia or not, and this requires assessment and appropriate management.
uit: Kingdon et al, 2010, Schizophrenia and borderline personality disorder: similarities and differences in the experience of auditory hallucinations, paranoia, and childhood trauma. J Nerv Ment Dis. 2010 Jun;198(6):399-403.

Dus: - 19/111 (= 17%) van de patiënten had zowel BPS als Schizofrenie.

- Zowel bij BPS, bij Schizofrenie of bij mensen met BPS + Schizofrenie hoorde men soms stemmen.

- Ze verschilden in de mate waarmee ze paranoïde wanen hadden.

- Mensen met BPS & mensen met BPS + Schizofrenie hadden als kind vaker een (emotioneel) trauma/ misbruik doorgemaakt dan mensen die enkel Schizofrenie hadden.

En als je er nog niet genoeg van hebt, dan kan je ook nog even de volgende site bekijken: http://www.aapel.org/bdp/BLschizophreniaUS.html

Ze probeert een overzicht te geven van wat wetenschappelijke artikels publiceerden over de combinatie van beide stoornissen.

Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Reageer