Joule meter

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 40

Joule meter

Hallo,

We moeten een proefopstelling maken.

Onderzoeksvragen:

Bedenk welke factoren van invloed zijn op de hoeveelheid warmte die een elektrische stroom kan ontwikkelen? Geef van elke factor aan welke ralatie deze factor heeft t.a.v. de warmte ontwikkeling.

Benodigheden:

joulemeter, maatcilinders, water, weerstanden van 3 ohm, 6 ohm en 12 ohm, voeding, multimeters, stopwatch, thermometer, spanningsbron tot 12 volt.

Geef in je plan aan:

- de berekening van de benodigde tijd die een waterkoke, staande in het lab, nodig zal hebben om 1 liter water van 20 graden tot kookpunt te brengen. De spanning van het lichtnet is 230 V en het vermogen van de waterkoker is 2200 Watt.

- De berekening van de benodigde tijd die de jouleeter nodig zal hebben om 0,250 mL water van 20 graden celcius drie graden te laten stijgen. De spanning van het voedingskastje is max. 12 V en het weerstandje heeft een weerstand van 6 ohm.

- Gebruik deze info om je pva te maken..

Uitvoering:

Bepaal m.b.v. een experiment de warmtecapaciteit van de joulemeter.

Verwerking:

Bedenk hoe je het practicum moet gaan uitvoeren om:

- de soortelijke warmte vn water te kunnen berekenen. Vergelijk de berekende waarde met de waarde in Binas voor de soortelijke warmte van water.

- De warmtecapaciteit van de joulemeter grafisch kunt afleiden. Hierbij wordt uitgegaan van ee nideale joulemeter met het rendement van 100%.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nu weet ik wel hoe we de soortelijke warmte van water kunnen berekenen en de warmtecapaciteit van de joulemeter.

Ik had het volgende bedacht:

We vullen een waterkoker met 1000 gram (1 liter) water en brengen dit aan de kook. Daarna stoppen we het in de joulemeter. Met Q = c x m x delta T kunnen we dan toch de soortelijke warmte uitrekenen?

We weten niet of we het water aan de kook moeten brengen met de waterkoker en dan in de joulemeter doen, of dat we gewoon kraanwater in de joulemeter moeten doen en dmv het verwarmingselement verwarmen..

De warmtecapaciteit van de joulemeter is ©: Q/delta T

(energiebalans toepassen)

We weten ook niet wat we met de multimeters moeten doen, hoe we de schakeling moeten bouwen en hoe we de warmtecapaciteit van de joulemeter grafisch kunnen afleiden? En moeten we nog wat met het rendement van 100%.. ?

Moeten we de joulemeter soms met de computer verbinden?

we zijn het spoor een beetje bijster..

Alvast bedankt!!!

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.265

Re: Joule meter

Iemand die hier een handje kan toesteken?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Reageer