Springen naar inhoud

Titratie azijnzuur


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Maja

    Maja


  • >25 berichten
  • 44 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 04 december 2010 - 22:15

Ik kom maar niet uit aan deze vraag:

Hoeveel mL azijnzuur is er aanwezig indien men na toevoegen van 50.0 mL NaOH 1M (f=1.004), 15.2 mL HCl 1M (f=1.020) nodig heeft tot kleuromslag van fenolftaleïne indicator?

Ik denk niet dat je NaOH-HCl zomaar van elkaar mag aftrekken en dan het aantal mol azijnzuur overhoudt, want azijnzuur is een zwak zuur.... en de omslag bij fenolftaleine is bij pH 8,2....

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44893 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 04 december 2010 - 23:45

Ik denk niet dat je NaOH-HCl zomaar van elkaar mag aftrekken en dan het aantal mol azijnzuur overhoudt, want azijnzuur is een zwak zuur....

Ik ben geen scheikundespecialist, maar een tiental azijnzuurtitratietopics die ik zo eens doorkeek repten niet van onnauwkeurigheden bij bepalingen door titratie met alleen NaOH. Terugtitreren met zoutzuur na toevoeging van een overmaat natronloog lijkt dus een luxe. Gesteld dat we dus wel gewoon mogen aftrekken, kom je er dan wel uit?

en de omslag bij fenolftaleine is bij pH 8,2....

de pH-schaal werkt logaritmisch. Dat betekent dat het verschil tussen pH 8 en pH 7 is voor de concentratie aan H3O+ "een verschil is dat geen (praktisch) verschil maakt en dus geen verschil is". Om van pH 7 naar pH 8 te geraken daalt de pOH van 7 naar 6, daartoe volstaat 0,000 001 mol/L NaOH. Je doet een bepaling aan een azijnzuuroplossing met een concentratie in de orde van grootte van 0,1 mol/L, met gegevens in 3-4 significante cijfers. Het verschil tussen een omslag bij pH 7 en pH 8,2 is dus een paar honderd keer zo klein als de onnauwkeurigheid van je uitgangsmateriaal.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Maja

    Maja


  • >25 berichten
  • 44 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 05 december 2010 - 00:21

Ik ben geen scheikundespecialist, maar een tiental azijnzuurtitratietopics die ik zo eens doorkeek repten niet van onnauwkeurigheden bij bepalingen door titratie met alleen NaOH. Terugtitreren met zoutzuur na toevoeging van een overmaat natronloog lijkt dus een luxe. Gesteld dat we dus wel gewoon mogen aftrekken, kom je er dan wel uit?


Bedankt ;) ik kom er dan wel aan uit maar het leek me een iets te simpel antwoord... maar aan de andere kant misschien moet ik er niet iets achter zoeken...





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures