Draadloze stroom.

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 1

Draadloze stroom.

Hallo.

Wij doen ons PWS over draadloze stroom.

We hebben een functiegenerator aangesloten op de spoel met een weekijzeren kern. Aan de andere spoel ( ook met een weekijzeren kern ) hebben we een lampje aangesloten. Tussen de twee spoelen hebben we een meetlat, zodat we kunnen zien over welke afstand het lampje nog brand. We hebben dit geprobeerd met veel verschillende spoelen, met verschillende windingen:1200 windingen tegenover 600 en 900 windingen. En verder de spoelen van 600 , 300 windingen, 100 windingen en 50 windingen tegen over een zelfde spoel (met evenveel windingen). Met 2 spoelen van 600 windingen kon de de grootste afstand bereiken, helaas bleef dit maar tot 5 cm.

Weten jullie nog verder tips om te zorgen dat wij een grotere afstand kunnen bereiken?

Informatie over de spoel van 600 windingen:

Equipment and technical data

Shock-resistant plastic coil formers.

With 4 mm safety plugs.

Max. permanent current: 2 A.

Ohmic resistance: 2.5 Ohm.

Inductance: 9 mH.

Square hole (mm): 31 x 31.

Length: 66 mm

Informatie over de functiegenerator volgt.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.933

Re: Draadloze stroom.

Dit is een onderwerp waar al veel knappe koppen zich over hebben gebogen.

Maar voorlopig is nog niets zo effectief als een transformator: beide spoelen op dezelfde kern, en dan liefst nog de kern gesloten langs de magnetische veldlijnen.

Alles wat je daaraan gaat minderen verslechtert de energie-overdracht.

Als je de meting helemaal realistisch wil maken zou je ook eens het vermogen bij de bron (de eerste spoel) en de belasting (het lampje aan de tweede spoel) moeten meten, en kijken hoeveel er dan nog van overblijft.

Bij elektrische trams zijn ze ook bezig om de energie contactloos over te dragen, vanaf een draadlus in de straat naar een spoel die onder de tram hangt. Maar er komt heel wat bij kijken om dat vermogen efficiënt over te dragen.

Interessant artikel daarover: contactloze energieoverdracht

Reageer