Teststatistieken

Moderators: dirkwb, Xilvo

Reageer
Berichten: 269

Teststatistieken

Ik vroeg mij af of er een regel bestaat om te zien bij welke statistische vraag je welke teststatistiek moet gebruiken (gaande van t-testen, Anovan, pearson-chi² testen, ...)

bijvoorbeeld:

We gaan na of er een associatie bestaat tussen het aantal luizen en de vochtigheid van de plaats waar ze voorkomen.

Volgend experiment wordt opgezet: Er worden 17 verschillende houtluizen vrijgelaten in kamer A waar ze de keuze hebben om naar kamer B (vochtige kamer) of kamer C (droge kamer) te gaan.

Men vond als resultaat:14 houtluizen in de vochtige gang (kamer B) en 3 in de droge gang (kamer C).

Welke test moet je hier dan uitvoeren op het 5% significantieniveau? En hoe weet je dat?

(Een one-Sample T-test?)

alvast bedankt

Re: Teststatistieken

De beste manier om te bepalen welke test je moet gebruiken is, berekenen van de kans op de gebeurtenis. In dit geval heb je een duidelijk binomiale verdeling, en dus kun je met die verdeling een betrouwbaarheidsinterval opstellen.

Ook voor andere verdelingen gaat dat op. Weet je dat een gebeurtenis uit een normale verdeling komt (z), een variantie is (t of F), dan kun je het btbhi bepalen. Pas als je verdelingsvrije toetsen toe moet passen, doe je dat, dus als je geen idee hebt hoe een kans berekend zou kunnen worden.

Berichten: 269

Re: Teststatistieken

Mag je er bij dit voorbeeld dan vanuit gaan dat de kans om naar B of C te gaan even groot is (namelijk 0,5) om de berekening uit te voeren?

Re: Teststatistieken

Je gaat de kans berekenen dat je uitkomst toevallig is of niet. Je stelt dat het geen toeval is als de kans op het gebeurde, uitgaande van 50/50 verdeling, kleiner is dan 5%.

Reageer