Boeren op zee

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Boeren op zee

Boeren op zee


Nieuwe landbouwgrond wordt steeds schaarser, terwijl de behoefte aan voedsel en biobrandstof toeneemt. Boerderijen op zee en genetisch veranderde gist moeten soelaas bieden.


Biobrandstof – diesel of alcohol uit landbouwgewassen - ligt onder onder vuur omdat het de productie van voedsel verdringt, voedselprijzen opjaagt en veel minder CO2-uitstoot voorkomt dan eerst gedacht werd.


De enorme oppervlakte van de oceanen - 2,5 keer zoveel als alle landoppervlak - benutten voor de productie van voedsel en biobrandstof lijkt een logische stap, temeer omdat de biomassaproductie per vierkante meter er hoger kan zijn dan op land. De massaproductie van zeewier is relatief eenvoudig, mits voldoende voedingsstoffen in het water aanwezig zijn. In het grootste deel van de oceaan ontbreken die nu juist.


Willem Brandenburg van de Wageningen Universiteit wil afvalstoffen van de landbouw die via rivieren naar zee worden afgevoerd, zoals fosfaat, nitraat en kalium, gebruiken als mest voor zeeboerderijen. Daar kan op grote schaal zeewier gekweekt worden, dat ofwel direct als voedsel voor de mens dient, ofwel als voer voor kweekvis. Al komend voorjaar zal een eerste praktijkproef gehouden worden in de Oosterschelde.


...


Lees verder: http://educatie.ntr.nl/radio/index.jsp?nr=...mp;item=3044174


Bron: NTR : Hoe?Zo!

Reageer