Springen naar inhoud

Alcoholgehalte van bier


  • Log in om te kunnen reageren

#1

simon10

    simon10


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 januari 2011 - 12:57

Voor mijn eindwerk heb ik als onderwerp gekozen het brouwen van bier.
Hierbij moest ik ook een praktische proef doen en heb ik dus mijn eigen bier gebrouwen.
Uit dit bier moet ik het alcoholgehalte bereken op 3 verschillende manieren en vergelijken.

Als eerste methode heb ik natuurlijk met behulp van een densimeter
en dan heb ik ook iets gelezen over het alcoholgehalte bepalen met behulp van het soortelijk gewicht.

Maar weet er iemand toevallig nog een 3de mogelijke manier ?

Alvast bedankt.


Simon

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Mrtn

    Mrtn


  • >1k berichten
  • 4220 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 januari 2011 - 13:46

Destillatie?
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-

#3

mathies

    mathies


  • 0 - 25 berichten
  • 18 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 27 januari 2011 - 17:41

Wel het alcohol gehalte bepalen doormiddel van het soortelijk gewicht is dezelfde methode als met een densimeter: een densimeter meet het soortelijk gewicht (gebruik beter het woord densiteit of dichtheid, sg is redelijk oud taalgebruik).

Een destillatie is tweede goed alternatief, wel wat werk maar als het goed uitgevoerd word zeer nauwkeurig.
Een derde officiŽle methode ken ik niet. Ik heb mezelf wel al afgevraagd of je door de gassen (voornamelijk co2) opgevangen en rekening te houden met tempratuur en druk zo het aantal mol CO2 kan berekenen. Dit aantal is ongeveer het zelfde dan het aantal mol alcohol. Hierin kunnen wel een grote fouten sluipen...


groeten

#4

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44893 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 27 januari 2011 - 19:30

Ik heb mezelf wel al afgevraagd of je door de gassen (voornamelijk co2) opgevangen en rekening te houden met temperatuur en druk zo het aantal mol CO2 kan berekenen. Dit aantal is ongeveer het zelfde als het aantal mol alcohol. Hierin kunnen wel een grote fouten sluipen...

Waarop baseer je die gedachte? Kun je daar eens op ingaan zodra het probleem van de topicstarter uit de wereld is? (liefst niet eerder om geen offtopic-wegen te creŽren?)
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#5

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8937 berichten
  • VIP

Geplaatst op 29 januari 2011 - 13:02

Dichtheidsbepaling en distillatie komen in feite op hetzelfde neer, want om een goede bepaling te kunnen doen moet je eerst alle alcohol uit het bier distilleren, en met alleen distilleren kom je er niet. Je kunt het volume van het destillaat wel bepalen, maar het destillaat is geen pure alcohol, omdat water en alcohol een azeotroop vormen.

De beste oplossing is een zoektocht op internet. Google "alcohol determination" bijvoorbeeld.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#6

mathies

    mathies


  • 0 - 25 berichten
  • 18 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 29 januari 2011 - 17:45

Bijlage  benadering_alchohol_gehalte.xls   18K   48 maal gedownload
Amateur brouwers baseren zich op de dichtheid voor de gisting en na de gisting om het alcoholgehalte te bepalen.
als je dit verschil vermenigvuldig met 0.136 geeft dit het volumeprocent alchohol. Om dat tijdens het gisten co2 ontsnapt verlaagt de dichtheid. Bv 1050g/l voor en 1020g/l na geeft (1050-1020)*0.136=4.08, dit is echter benaderend maar wordt wel door de meeste amteur bierbrouwers gehanteerd.
Ik heb een geprobeerd die 0.136 af te leiden maar kwam uit 0.132 , wellicht gebruiken die nog enkele andere parameters zoals oplosbaarheid van CO2 in water. Het is in ieder geval een begin... voor afleiding zie excel file

@Jan Van de Velde: Gewoon het principe van de alchoholische gisting Glucose -> 2* EtOH + 2*CO2
dit is echter in theorie (voor 99% juist), naast ethylalchohol worden er ook hoger alcholen, esters en anders moleculen gevormd door een heleboel andere reacties.

Mathies

Veranderd door mathies, 29 januari 2011 - 17:54


#7

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8937 berichten
  • VIP

Geplaatst op 29 januari 2011 - 22:34

Voor een eerste benadering is dit natuurlijk uitstekend! Een mooi voorbeeld van een praktische toepassing van chemisch rekenen.
Het verschil tussen beide waarden komt waarschijnlijk doordat je de volumeverandering ten gevolge van menging niet meeneemt. Wanneer je 5 mL ethanol mengt met 95 mL water is het totaalvolume geen 100 mL, maar minder.
Ik denk dat de TS hier behoorlijk mee geholpen kan zijn.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures