Springen naar inhoud

Koffie & melk


  • Log in om te kunnen reageren

#1

ConneX

    ConneX


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 12 januari 2011 - 17:02

Ik had een vraagje:

Wat is het meest efficiŽnt?
(dit wil zeggen, welk van volgende 2 methoden gaat het grootste temperatuurverschil met zich meebrengen op dezelfde tijd?)

1) Eerst melk bij uwe koffie doen en dan wachten
2) Eerst wachten en dan melk bij uwe koffie doen?


1: in het eerste geval gaat de temperatuur snel dalen door het mengen van koffie en melk, nadien is er enkel nog de straling naar de omgevingstemperatuur.
2: in het tweede geval zal de straling groter zijn, maar de melk gaat nadien minder invloed hebben op de koffie.

Maar welk van de 2 gevallen is nu het beste? en van wat is dit afhankelijk?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

physicalattraction

    physicalattraction


  • >1k berichten
  • 3102 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 12 januari 2011 - 17:20

Indien je enkel de door jezelf omschreven fysica meeneemt, kun je zelf met zelf-bedachte getalletjes een berekening doen wat het snelste afkoelt. Ik vermoed dat hieruit volgt dat dit optie 2 is, maar ik heb geen zin om die berekening nu uit te gaan voeren.

Houd er wel rekening mee dat er in praktijk nog meer verschijnselen van belang zijn. Zo zullen er bijvoorbeeld allerlei stromingen worden opgewekt door het gieten van de melk in de koffie. Om deze effecten mee te nemen in de berekeningen heb je meer gegevens en rekenkracht nodig.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures