Springen naar inhoud

Ph voedingsbodems bacteriŽn aanpassen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Heteropteryx Dilatata

    Heteropteryx Dilatata


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 21 januari 2011 - 09:32

Met biologie zijn we bezig met een practicum, we zitten in 5 vwo.
We willen onderzoeken wat de invloed is van temperatuur, lichtintensiteit en pH-waarde op de groei van bacteriŽn.
Over dat laatste hebben we een vraag.

(Hoe) Is het mogelijk de pH-waarde van vaste voedingsbodems te veranderen?
We gebruiken agar agar bodems.


Alvast bedankt,
~Heteropteryx Dilatata

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Mrtn

    Mrtn


  • >1k berichten
  • 4220 berichten
  • VIP

Geplaatst op 21 januari 2011 - 12:24

Door een zuur of een base toe te voegen, bijvoorbeeld NaOH of HCl. Je voegt dan ook iets Na+ of Cl- toe dus vraag je af: hoe veel is het en is dat eigenlijk belangrijk?
Overigens zou ik dit in het vloeibare stadium van de voedingsbodem doen en dus zelf een stel platen gieten.
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-

#3

Heteropteryx Dilatata

    Heteropteryx Dilatata


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 28 januari 2011 - 09:44

Bedankt voor het snelle antwoord.

Onze leraar heeft het nu over een buffer, om de pH constant te houden.
Met NaOh & HCl (beiden sterk) zou dit niet moeten lukken?

#4

Mrtn

    Mrtn


  • >1k berichten
  • 4220 berichten
  • VIP

Geplaatst op 28 januari 2011 - 11:22

Hoe ver zou je willen gaan met de pH van je bodems? Gaat dit over een reeks tussen bijvoorbeeld 7 en 8 (normaal zit je rond 7,5) of ga je richting 10?
Wat voor een bacterie wil je erop laten groeien?
Wat voor een bodem gebruik je: agar met... ?

Als ik zelf 'standaard' LB agar platen giet, gebruik ik een paar druppels van een geconcentreerde NaOH-oplossing om de pH bij te stellen tot 7,5. Als je een gebufferde plaat wil zou je bijvoorbeeld TRIS moeten gebruiken
Verborgen inhoud
denk aan grofweg 5–10 mM
. Rekenen dus!

Veranderd door Mrtn, 28 januari 2011 - 11:23

Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-

#5

Heteropteryx Dilatata

    Heteropteryx Dilatata


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 28 januari 2011 - 11:56

Hoe ver zou je willen gaan met de pH van je bodems?
Gaat dit over een reeks tussen bijvoorbeeld 7 en 8 (normaal zit je rond 7,5) of ga je richting 10?

We hadden het plan de pH tussen 5 en 9 te houden waarbij we ťťn voedingsbodem zuur en ťťn basisch zouden nemen.

Wat voor een bacterie wil je erop laten groeien?

Eerst op een "normale" voedingsbodem bacteriŽn kweken op kamertemperatuur, daarvan dan ťťn soort (kolonie) uitkiezen en enten op de verschillende voedingsbodems. Deze dan onder verschillende omstandigheden plaatsen. De voedingsbodems waarvan we de pH hebben veranderd willen we op kamertemperatuur laten.

Wat voor een bodem gebruik je: agar met... ?

Geen idee, moeten we navragen.

#6

Mrtn

    Mrtn


  • >1k berichten
  • 4220 berichten
  • VIP

Geplaatst op 28 januari 2011 - 12:15

We hadden het plan de pH tussen 5 en 9 te houden waarbij we ťťn voedingsbodem zuur en ťťn basisch zouden nemen.

Als je de invloed van pH op de groei van bugs wil weten, doe dan een reeks zou ik zeggen.

Eerst op een "normale" voedingsbodem bacteriŽn kweken op kamertemperatuur, daarvan dan ťťn soort (kolonie) uitkiezen en enten op de verschillende voedingsbodems. Deze dan onder verschillende omstandigheden plaatsen. De voedingsbodems waarvan we de pH hebben veranderd willen we op kamertemperatuur laten.

Welke bacterie ga je 'eerst' kweken dan? Wilde je gewoon een vinger over de plaat halen of er even in niezen misschien? ;) Of heb je een 'schone' cultuur van bijvoorbeeld E. coli tot je beschikking?
Zouden alle bacteriŽn hetzelfde reageren op verschillende pH's?
Waarom wil je de platen op kamertemperatuur laten?

Veranderd door Mrtn, 28 januari 2011 - 12:17

Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-

#7

Heteropteryx Dilatata

    Heteropteryx Dilatata


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 02 februari 2011 - 11:20

Het probleem is dat hoe meer verschillende pH-waarden we nemen, hoe meer verschillende voedingsbodems we moeten maken. Ik weet niet of daar tijd voor is.

We hebben geen reincultuur tot onze beschikking, daarom inderdaad het plan erin te hoesten en ťťn duidelijke kolonie te enten op de andere platen.
Kamertemperatuur is eigenlijk niet nodig, misschien plaatsen we pH-platen ze ook wel in de stoof voor sneller resultaat.

#8

Heteropteryx Dilatata

    Heteropteryx Dilatata


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 februari 2011 - 14:27

Het idee is nu:

- Oplossingen van verschillende pH's maken
- Een gat maken in de voedingsbodems
- Hierin de oplossingen gieten, en daaromheen (over de hele voedingsbodem) bacteriŽn enten


Zou dit een betrouwbaar resultaat opleveren waaruit we kunnen afleiding dat/of bacteriŽn beter/slechter groeien bij hoge/lage zuurgraad?



Nog een vraag over de pH van (gedestileerd)water.
De meter geeft een pH van 4 aan.

Kan dat kloppen?

Veranderd door Heteropteryx Dilatata, 09 februari 2011 - 14:29


#9

Mrtn

    Mrtn


  • >1k berichten
  • 4220 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 februari 2011 - 15:27

4 is aan de lage kant, heb je de pH meter goed geijkt voor je aan je meting begon?
Wat hoop je te bereiken door een zwembadje met vloeistof van hogere of lagere pH aan te leggen? Wat is de gedachte daarachter?
Als je oplossingen met verschillende pH's kan maken, waarom kan je dan niet even veel verschillende voedingsbodems maken?
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-

#10

Heteropteryx Dilatata

    Heteropteryx Dilatata


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 11 februari 2011 - 11:21

We hebben de pH-meter op een buffer met pH 7 losgelaten, hier gaf hij precies 7 aan.
We nemen aan dat de vloeistoffen in de gaten de groei van bacteriŽn er omheen gaan beÔnvloeden. Hoe verder er vanaf, hoe minder invloed. Dit zou dan zichtbaar moeten zijn.

Oplossingen met verschillende pH's hebben we al, het gieten van 5 verschillende voedingsbodems neemt veel meer tijd in beslag dan de neutrale voedingsbodems (die we al hebben) te gebruiken.

#11

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8246 berichten
  • VIP

Geplaatst op 11 februari 2011 - 13:31

Je pH meter op 1 buffer met pH 7 loslaten is niet voldoende om zeker te weten dat je meter goed gekalibreerd is. Het verschilt soms per type meter, maar meestal zijn er 2 kalibratie vloeistoffen (pH 4 en pH 7) Je kalibreert dan eerst met pH 7, vervolgens met pH 4. Tot slot controleer je je kalibratie met de pH 7 buffer of deze inderdaad nog 7 aangeeft. Let bij dit alles ook op de temperatuur instellingen.

Het maken van voedingsmedia duurt niet lang. Als je niet de tijd hebt om dit te doen, waarom dan dit onderzoek kiezen? Het past dan dus duidelijk niet in de tijdsplanning.

Wat wil je bereiken door een gebufferde oplossing in een gat in een voedingsplaat te gooien? Je zal zo namelijk nooit een uniforme pH krijgen, hoogstens een gradient waarvan je de waarden niet kent.
"Meep meep meep." Beaker

#12

Mrtn

    Mrtn


  • >1k berichten
  • 4220 berichten
  • VIP

Geplaatst op 11 februari 2011 - 14:25

De lang-verhaal-kort versie is dat wat je beschrijf gewoon half werk is.
Als je het goed wil doen smelt je de voedingsbodem, verdeel je het tussen een paar flessen en stel je daar de pH van bij. Dat is twee minuten werk per fles..
Daar kan je dan platen van gieten (ook op een ander moment: gewoon weer smelten) en die kan je vervolgens rustig een paar dagen goed verpakt en ondersteboven in de koelkast bewaren.
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-

#13

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8246 berichten
  • VIP

Geplaatst op 12 februari 2011 - 20:50

Daar kan je dan platen van gieten (ook op een ander moment: gewoon weer smelten) en die kan je vervolgens rustig een paar dagen goed verpakt en ondersteboven in de koelkast bewaren.


Als je ze dan toch een paar dagen wilt bewaren, zet er dan ook een aantal ter controle in de stoof zodat je zeker weet dat je niet met besmette platen werkt
"Meep meep meep." Beaker





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures