Springen naar inhoud

Optische activiteit aminozuren


  • Log in om te kunnen reageren

#1

biologiestudent

    biologiestudent


  • >250 berichten
  • 269 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 januari 2011 - 10:24

Alle aminozuren (behalve glycine) zijn optisch actief, wat wil zeggen dat ze in staat zijn om de trilrichting van licht te veranderen. Maar wat is hiervan het nut?
Bijvoorbeeld de aminozuren in ons lichaam komen toch helemaal niet in aanraking met licht en zijn dan toch ook niets met deze eigenschap, of wel?

alvast bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Kravitz

    Kravitz


  • >1k berichten
  • 4042 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 23 januari 2011 - 11:20

Aminozuren draaien licht doordat ze een stereogeen koolstof bezitten. De optische eigenschap is dus eigenlijk een gevolg van de steregeniciteit.
Aminozuren zelf hebben geen voordeel bij het draaien van licht. Je kan het vergelijken met het kookpunt, aminozuren gaan immers ook niet koken in het lichaam, toch is het een eigenschap van de molecule. Je kan de draaiing natuurlijk wel gebruiken bij analyses in het labo, maar daar blijft het ook bij.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

#3

jadatis

    jadatis


  • >250 berichten
  • 347 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 januari 2011 - 21:18

Dacht dat dat niet alleen voorbehouden was aan aminozuren.
Om de concentratie van veel oplossingen te bepalen wordt de draaing en draairichting van gepolariseerd licht gebruikt.
Daar komen ook de termen links en rechtsdraaiend melkzuur vandaan ( of is dat ook een aminozuur?).

#4

Kravitz

    Kravitz


  • >1k berichten
  • 4042 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 25 januari 2011 - 21:44

Klopt, alle moleculen met een stereogeen koolstof (dus met 4 verschillende substituenten) kunnen gepolariseerd licht draaien. Neem bijvoorbeeld melkzuur, hiervan bestaan twee enantiomeren, één zorgt ervoor dat je melk zuur wordt en het ander komt voor in je spieren. Beide draaien gepolariseerd licht over een zelfde maar tegengestelde hoek.

Ik ging gewoon wat meer in op aminozuren omdat de vraag daar specifiek over ging, maar je opmerking is terecht.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures