Korte stilte in een gesprek roept negatieve emoties op

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Korte stilte in een gesprek roept negatieve emoties op

Een soepel lopend gesprek roept positieve gevoelens op: het geeft mensen het idee ‘dat ze erbij horen’ en dat anderen het met hun eens zijn. Als in een gesprek een korte stilte valt dan kan dit negatieve emoties en gevoelens van afwijzing oproepen.


Lees meer ... Rijksuniversiteit Groningen
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Berichten: 4.246

Re: Korte stilte in een gesprek roept negatieve emoties op

Ik heb niet de hele paper gelezen maar korte stiltes kunnen er ook voor zorgen dat je iemands aandacht trekt. Maar hier is kort kennelijk 4 sec. Als je praat met pauzes van 1 a 2 sec. ertussen werkt dit juist posititief.
Quitters never win and winners never quit.

Berichten: 22

Re: Korte stilte in een gesprek roept negatieve emoties op

Korte stiltes hebben geen negatieve impact in informatieve of zakelijke gesprekken!


Omdat bij een vergadering of een informatief gesprek veel nagedacht moet worden is het fijn om af en toe een stilte in te lassen zodat alle gespreksdeelnemers alles op een rijtje kunnen zetten.


dit onderzoek gaat alleen over emotionele gesprekken, dus gesprekken bij de koffieautomaat e.d.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.820

Re: Korte stilte in een gesprek roept negatieve emoties op

Als het gaat om een gesprek tussen cliënt en psycholoog/ psychotherapeut, is het vaak aangewezen om af en toe stilte te laten, die gerust langer mag/ kan duren dan 4 sec. Dit kan juist helpen om de cliënt te laten komen tot wat er echt leeft bij hem/ haar, in plaats van dat een ander dit invult of al voor-zegt. In die zin toont het juist aan dat je respect hebt voor de ander, dat hij mag zijn (en zeggen) hoe hij het echt beleeft, ipv. te zeggen hoe de ander verwacht dat hij reageert. Al is het natuurlijk ook zo dat je stiltes verkeerd kan gebruiken: vooral in het begin ben je er best wat zuinig mee, omdat de vertrouwensband tussen beiden dan vaak nog onvoldoende is.


Deze nuancering wou ik er ook nog aan toevoegen. ;)

Maar de onderzoekers hebben blijkbaar geen therapeutische relaties onderzocht in dit experiment. En dus zullen ze hun vaststelling wel enkel veralgemenen naar de eerder 'gewone' gesprekken tussen bv. vrienden ed.


Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Reageer