Chemische tuin

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 3

Chemische tuin

Hallo, wij zijn bezig met een verslag over ons EXO practicum.

Wij hebben een chemische tuin gemaakt, maar waar we blijven steken is de theorie die erbij hoort. we hebben enkele engelse sites gevonden maar we komen er niet uit. Meest van deze sites gebruiken namelijk engelse termen die wij echt niet begrijpen. Zou iemand ons kunnen helpen en eventueel wat kunnen vertalen naar normaal nederlands? Dan zouden wij je echt enorm dankbaar zijn! Als je zonder deze site de theorie ookal begrijpt, zou je deze dan misschien uit kunnen leggen? ;)

Deze site hebben wij gevonden:

http://www.bbc.co.uk/dna/h2g2/A4044845

Met vriendelijke groet,

Eva Luna en Anouska :P

Berichten: 316

Re: Chemische tuin

Wat Nederlandstalige links waar jullie misschien wat aan hebben:

http://www.experimenten.nl/chemische_tuin.html

http://www.thuisexperimenteren.nl/science/...in/chemtuin.htm

http://www.chem.kuleuven.ac.be/goochelen/chemtuin.html

http://scheikundejongens.nl/2010/12/chemische-tuin-deel-2/

Bij bijv. de tweede link staan ook verwijzingen naar Nederlandse boeken hierover, misschien kunnen jullie deze ergens proberen te lenen!

Succes.

Berichten: 3

Re: Chemische tuin

Hallo Puntje,

Klopt, deze links hadden wij ookal gevonden via google, en die waren handig, en we hebben ook onze basistheorie daaruit opgesteld. Alleen was dat niet genoeg, dit hadden wij zelf al opgesteld namelijk:

Hoe werkt een chemische tuin?

Zodra we een stof in de oplossing van waterglas en gedestilleerd water gooien, kristalliseert de stof. Het stofje vormt stalagmieten op de bodem van het bekerglas en groeit dan omhoog. Deze stalagmieten zijn onoplosbaar. De stoffen die we gebruiken voor de chemische tuin zijn metaalzouten, deze lossen op in een oplossing van waterglas en gedestilleerd water. Dan ontstaat er neerslag, om het kristal komt een membraan te zitten. Doordat de osmotische druk stijgt zal het membraan breken, dan kan er weer neerslag ontstaan en zal er weer een membraan om het kristal komen. Dit zal zich heel vaak gaan herhalen. Telkens als het membraan breekt groeien de stengels een stukje verder. Er ontstaat een chemische tuin.


Groetjes,

Eva Luna en Anouska

Gebruikersavatar
Berichten: 3.963

Re: Chemische tuin

Neem de site's van Puntje nog eens door, in het bijzonder deze van de KULeuven. Onder het kopje 'werkwijze', tweede alinea staat volgens mij alles wat je zoekt.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

Gebruikersavatar
Berichten: 773

Re: Chemische tuin

Niet heel erg on-topic maar toch gewoon even een tip voor weer een halve punt extra: Voor een net verslag zou ik termen als "gooien" vermijden, probeer een beetje je taalgebruik mooi te houden. ;)
To boldly go where I`ve never been before



Be nice to nerds, chances are you`ll end up working for one

Reageer