Springen naar inhoud

Praktische opdracht vertering


  • Log in om te kunnen reageren

#1

tomvuden

    tomvuden


  • 0 - 25 berichten
  • 11 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 februari 2011 - 17:54

Wij hebben op school een practicum uitgevoerd als volgt:
Inhoud reageerbuizen
Reageerbuis 1: 1 ml gedistilleerd water
Reageerbuis 2: 1 ml gedistilleerd water
Reageerbuis 3: 1 ml amylaseoplossing
Reageerbuis 4: 1 ml amylaseoplossing
Reageerbuis 5: 2 ml zetmeeloplossing (1%)
Reageerbuis 6: 2 ml zetmeeloplossing (1%)
Reageerbuis 7: 2 ml zetmeeloplossing (1%)
Reageerbuis 8: 2 ml zetmeeloplossing (1%)

Stap 1: We hebben alle 8 reageerbuizen, 5 minuten, in een waterbad van 37 graden celsius gezet. Vervolgens hebben we R1 bij R5 gedaan, R2 bij R6, R3 bij R7, en R4 bij R8.

Stap 2: We hebben de 'mengsels', 10 minuten, in een waterbad van 37 graden celsius gezet. Vervolgens hebben we bij R5 en R7 elk 2 druppels joodoplossing gedaan. En bij R6 en R8 elk 5 druppels Fehling A en 5 druppels Fehling B (Fehlingreagens) gedaan.

Stap 3: We hebben reageerbuizen 5, 6, 7, en 8 (R5, R6, R7, en R8) een paar minuten in een waterbad van 85 graden celsius gezet.

WAARNEMING
Na 3 minuten zagen wij het volgende:
R5: helder
R6: doorzichtig blauw
R7: troebel
R8: donkergeel

Wat kunnen wij hieruit concluderen? Werkt amylase niet meer bij een hoge temperatuur? Gaat het dan kapot?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

TB-er

    TB-er


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 februari 2011 - 19:28

Wat kunnen wij hieruit concluderen? Werkt amylase niet meer bij een hoge temperatuur? Gaat het dan kapot?


Ik heb zelf nog niet zo heel lang geleden ditzelfde practicum gedaan (biologie voor jou??), en kan je dus hopelijk wat duidelijkheid geven....

Ik weet niet of je bekend met de term optimumcurve? Zo ja, amylase werkt dus het beste bij een bepaalde temperatuur, het hoogste punt van de curve... een hogere temperatuur zal dus een negatieve invloed op de werking van amylase hebben, en de werking verminderen. DIt zie je als de grafiek weer daalt. Dit is ook wat jij waarschijnlijk hebt waargenomen. Of het enzym ook echt kapot gaat is afhankelijk van hoe hoog de temperatuur boven het optimum is gestegen.

Geplaatste afbeelding
Voorbeeld van een optimumcurve voor populatie groei uitgezet tegen temperatuur (waarschijnlijk dus voor bacteriŽn)

Zo nee: een optimum curve is een grafiek (curve) waarin de werking van een enzym staat uitgezet tegen pH of temperatuur. Op het hoogste punt van de grafiek, werkt het enzym optimaal, links en rechts daarvan niet. Wat jij hebt gezien is dus hoogst waarschijnlijk een punt op die optimum curve links of rechts van de top (dus respectievelijk voor het optimale punt, of over het optimale punt.) Of het enzym ook daadwerkelijk kapot gaat ligt eraan hoever de temperatuur boven het optimum is gestegen.


Ik hoop dat je er wat meer van snapt!!!

Groetjes,

TB-er
"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek" - A. Einstein





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures