Gyroscoop

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 1

Gyroscoop

onlangs gezien op tv dat grote cruiseschepen stabiel gehouden worden door gyroscopen te plaatsen. Zou dit ook toepasbaar zijn in een onstabiele wedstrijdkayak ? Hoe zouden de verhoudingen zijn tussen gyroscoop en massa persoon 85kg + 10kg kayak ? heeft iemend ervaring ?

Berichten: 3

Re: Gyroscoop

Een gyrosscoop is een snel draaiende tol die een vaste stand in de ruimte aanneemt. Van dit principe wordt gebruik gemaakt om de hoek en hoekversnelling te meten bij stampen en slingeren. Deze meting gebruikt men om stabilisatievinnen (soort vleugels) aan de zijkant van het schip aan te sturen om de beweging tegen te gaan. Bij de marine bereikt men dit zelfde effect door de roeren niet recht maar enigszins schuin in het water te plaatsen.

Voor een kajak is dit niet echt een praktische oplossing.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.450

Re: Gyroscoop

De toepassing zoals Swibber beschrijft zal vast en zeker bestaan, maar het is denk ik niet waar de TS op doelt. Er worden ook zeker gyro's toegepast in schepen die zo groot zijn dat ze op zichzelf al voldoende moment opleveren om een stabiliserend effect te hebben. Even googlen levert ook verkopers van dergelijke gyro's op. Ik heb niet specifiek op kano gezocht maar er zijn vele verkopers van gyro's voor bijvoorbeeld zeiljachten (voorbeeld).

Reageer